Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Γιορτή του Πατέρα, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Άγγελο Αγγελίδη
σταχυολογεί ο Αγγελος Αγγελίδης
από την Βικιπαίδεια (ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)
 ¨Γιορτή του πατέρα¨ ή ¨ημέρα του πατέρα¨ ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και την επιρροή των πατέρων στην
κοινωνία.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.
Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δ. Βιρτζίνιας των ΗΠΑ στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον που ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα.
Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ  από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτή της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, που υπήρξε βετεράνος πολέμου.
Ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα.
Η Εκκλησία την γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.
Στην Ευρώπη καθιέρωσαν τη γιορτή του πατέρα οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια(ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.). από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη στα διαζύγια. Έτσι μαζί με όλους τους Ευρωπαίους την γιορτάζουν κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου όταν μάλιστα τα σχολεία είναι ακόμα ανοικτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι τον ρόλο και τις αξίες του πατέρα στην οικογένεια.


δεύτερη Κυριακή του Μαϊου
γιορτή της Μητέρας
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Η  ¨γιορτή της μητέρας¨  ή  ¨ημέρα της μητέρας¨  είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Εγκαθιδρύθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και αμερικανικό κίνημα γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann-Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.