Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

«Συνεχίστε τολμώντας αταλάντευτοι! »

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Δημήτρη Τσιμούρα
 Δια χειρός Αλιθέρση
Ανοιχτή επιστολή ανθρώπων του… «πνεύματος» προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Με την  ανακοίνωση της σύνθεσης της αναδομημένης κυβέρνησης, έγινε σύσκεψη «ανθρώπων του πνεύματος, της τέχνης και της επιστήμης»  με σκοπό να συνταχθεί συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας.
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή του γράφοντος η επιστολή που έχει τίτλο  «Συνεχίστε τολμώντας αταλάντευτοι» αναμένεται επίσημα να δημοσιοποιηθεί από ώρα σε ώρα.  Το περιεχόμενο της που ήδη διέρρευσε,  έχει ως εξής:

Προς τον αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά
Κύριε Πρωθυπουργέ, αφού σας εκφράσουμε την ευαρέσκεια   και τα θερμά μας συγχαρητήρια για το τιτάνιο έργο που ήδη εσείς και η κυβέρνησή σας έχετε επιτελέσει,  θα θέλαμε ταυτόχρονα να σας συγχαρούμε θερμά με την ευκαιρία  της ορκομωσίας της νέας σας, της νέας μας κυβέρνησης. Κυβέρνηση ευθύνης, τόλμης και συνέπειας, θα τολμούσαμε να πούμε και εμείς με βεβαιότητα, κύριε Πρωθυπουργέ.
Θα θέλαμε επίσης να συγχαρούμε τον πανάξιο, δυναμικό αλλά ταυτόχρονα σεμνό κ. Βενιζέλο, ο οποίος ως άξιος διάδοχος του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, γεφύρωσε ακόμη περισσότερο το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τα δύο κόμματά σας, το συντηρητικό της ΝΔ και το σοσιαλιστικό του ΠΑΣΟΚ,  πάντα βέβαια για το συμφέρον της πατρίδας!  Συγχαίρουμε  και τον κ. Κουβέλη, για τον οποίο είμαστε σίγουροι ότι μόνο για λόγους τακτικής απεχώρησε από την κυβέρνηση,  την οποία  φυσικά στηρίζει ανεπιφύλακτα. Τιμούμε την αριστερότητά του,  η οποία πέρα από κάθε προσδοκία διέρρηξε κάθε στεγανό.
Σας τονίζουμε εξ αρχής κ. Πρωθυπουργέ ότι εκτιμούμε την ικανότητα, τη συνέπεια, την αξιοσύνη, τη φιλοπατρία, την τόλμη, την ανιδιοτέλεια, την επιστημοσύνη, τη δημοκρατικότητα, τη διορατικότητα, το θάρρος,  τη σεμνότητα, την ευστροφία και των νέων μελών της κυβέρνησής σας, αρετές   που κοσμούν φυσικά   και όσους προϋπήρχαν σ’ αυτήν! Αρετές που κοσμούν  και εσάς τον ίδιο, πρώτο μεταξύ ίσων,  κύριε Πρωθυπουργέ. Αρετές που  κοσμούν, για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, και τους προκατόχους σας κυρίους Παπανδρέου Γεώργιο και Παπαδήμο Λουκά.
Εμείς,  ως  άνθρωποι του πνεύματος, της τέχνης και της επιστήμης, τέκνα αυτής της ενδόξου και ιερής πατρίδος, που είχε την τύχη και την ευτυχία να βρεθεί στη φιλόξενη και ανιδιοτελή αγκαλιά της Ενωμένης Ευρώπης,  κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας -και το έχουμε πολλάκις αποδείξει-  για να στηρίξουμε το θαυμαστό και αξιοζήλευτο έργο σας.
Καταφέρατε, κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς και οι προκάτοχοι σας να δώσετε λύσεις σε πολύ μεγάλα και ακανθώδη προβλήματα. Όπως το τεράστιο πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μας, ώστε μεσούσης της κρίσης, ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας να αποκτήσει ευρωστία και η ρευστότητα στην αγορά να βρίσκεται προ των πυλών.
Άξιοι επαίνου γι αυτό είναι και οι εταίροι μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με την σημαντική και χωρίς υστεροβουλία βοήθεια -κατ’ άλλους δανεισμό-  που μας πρόσφεραν απλόχερα συνέβαλαν καθοριστικά  στη λύση αυτού του προβλήματος. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις διαμαρτυρίες των υπαλλήλων και των συνταξιούχων για το κούρεμα των ταμείων τους, τη στιγμή που επρόκειτο  για έναν τόσο ιερό σκοπό, όπως αυτός της ανακεφαλαιοποίησης. Το ίδιο δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους ομολογιούχους του δημοσίου, που κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, επειδή, λέει,  κουρεύτηκαν και αυτών τα ομόλογα. Ήδη η δικαιοσύνη δια του Συμβουλίου Επικρατείας απεφάνθη ότι όλα έγιναν στα πλαίσια του Συντάγματος και της νομιμότητας.
Είστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, απαλλάσσοντας έτσι τον ελληνικό λαό από τις σκοτούρες της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, μεταθέτοντας αυτό το βάρος  στους ιδιώτες, οι οποίοι -και αυτό είναι προς τιμή τους-  αγόγγυστα ανέλαβαν να το σηκώσουν. 
Λύσατε τα χέρια των επιχειρηματιών και μηδενίσατε τα λεγόμενα κεκτημένα των εργαζομένων, των απασχολήσιμων εννοούμε, διοχετεύοντας  έτσι αέρα στα πανιά της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, κάνοντας έτσι την πατρίδα μας πόλο έλξης επενδυτών από όλο τον κόσμο.
Περιορίζετε δραστικά το υπερδιογκωμένο δημόσιο και μειώνετε με ζηλευτό τρόπο και για άλλες κυβερνήσεις τους μισθούς, όσων εργάζονται ακόμα σε αυτό.
Μειώσατε δραστικά τις συντάξεις και αυτό είναι προς τιμή σας, γιατί δεν υπολογίσατε το λεγόμενο πολιτικό κόστος  και δώσατε τα χρήματα των ταμείων των συνταξιούχων  στους άξιους τραπεζίτες μας.
Σας επαινούμε, κύριε Πρωθυπουργέ, για την άψογη συνεργασία σας με την Τρόικα. Η Τρόικα  όπως και εσείς, όπως και η κυβέρνησή σας,  πάντα στην ίδια ρότα με τη θέληση και την επιθυμία του ελληνικού λαού, με την συμπόρευση και των πνευματικών ανθρώπων,  μέσα στη μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τη σωτηρία της πατρίδας μας. 
Εκτιμούμε ιδιαίτερα και σας συγχαίρουμε ξεχωριστά για τον πόλεμο που κηρύξατε κατά των επίορκων υπαλλήλων, τους οποίους, καλώς, με συνοπτικές διαδικασίες  εντοπίζετε. Όποιος δεν συμφωνεί με το κυβερνητικό έργο είναι επίορκος, κύριε Πρωθυπουργέ.
Διδάξατε σ’ εκείνους  τους Έλληνες που δεν έχουν επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα, που δεν έχουν την ικανότητα του επιχειρείν, πώς να αντέχουν στο κρύο του χειμώνα, στην πείνα, πώς να αξιοποιούν ακόμη προς βρώσιν και τα απορρίμματα  των κάδων, ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο, τη δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης.
Καταστήσατε και καλώς κάνατε, περιττή πολυτέλεια τους γιατρούς και τα νοσοκομεία, δίνοντας   έτσι τη δυνατότητα σε όσους δεν είχαν την εξυπνάδα να πλουτίσουν, να αξιοποιήσουν άλλες  ικανότητες, όπως αυτή της αυτοθεραπείας, χρησιμοποιώντας τα βότανα από τον πλούτο της ελληνικής φύσης.
Θα  μπορούσαμε, κύριε Πρωθυπουργέ, να συνεχίσουμε να επαινούμε το έργο σας, όμως γνωρίζουμε τη σεμνότητά σας  και γι αυτό σταματούμε εδώ, αφού όμως μνημονεύσουμε πρώτα την κίνηση ματ  με τα ΜΑΤ, που κάνατε στην αμαρτωλή ΕΡΤ  και στους αμαρτωλούς και επίορκους 2600 υπαλλήλους της. Κόψατε αστραπιαία με το σπαθί σας το γόρδιο δεσμό αυτής της αμαρτωλής ΕΡΤ, αφήνοντας μας όλους έκπληκτους για το μέγεθος των τεραστίων δυνατοτήτων σας, κάτι που πραγματικά  ήταν πέρα από κάθε δική μας φαντασία.
Βέβαια, θα θέλαμε να πούμε, για να είμαστε ειλικρινείς, ότι προς χάριν της σεμνότητας  υποτιμάτε τον εαυτόν  σας,  κύριε Πρωθυπουργέ. Εμείς   θα λέγαμε ότι η ΕΡΤ  ήταν αμαρτωλή κατά το ένα μέρος. Δεν θεωρούμε ότι τα δελτία ειδήσεων της  ήταν αμαρτωλά. Σε τίποτα δεν υπολείπονταν αυτών των μεγάλων καναλιών. Δεν θα πρέπει να είχατε παράπονο για τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, κύριε Πρωθυπουργέ.  Στήριζαν και με το παραπάνω το κυβερνητικό έργο. Η «ναυαρχίδα» της ενημέρωσης, η κ. Στάη,  καθώς και η αξιοζήλευτη εμπειρία του κυρίου Αιμίλιου Λιάτσου αποτελούσαν την εγγύηση της αντικειμενικής ενημέρωσης.   
Να ξέρετε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι τα όσα για σας και την κυβέρνησή σας επαινετικά λέμε, τα λέμε  γιατί το αξίζετε  και όχι από κάποια υστεροβουλία. Κάνουμε αυτή τη μικρή διευκρίνιση, για να μην υπάρξουν έστω και ψήγματα παρεξήγησης ή ακόμη και παρερμηνειών από κάποιους που επιβουλεύονται το καλό και τη σωτηρία της πατρίδας μας.
Τώρα, με όλο το σεβασμό, θα θέλαμε να κάνουμε δυο τρεις μικροπαρατηρήσεις για τη σύνθεση την νέας κυβέρνησης, την οποία το ξανατονίζουμε θεωρούμε άψογη. Όμως, εκτιμούμε ότι οι κ. Άδωνης Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να είχαν έναν πιο στρατηγικό ρόλο στην κυβέρνηση. Πρέπει να αξιοποιήσετε τις απεριόριστες δυνατότητές τους.  Όπως και η κ. Ζέτα Μακρή  θα έπρεπε να είναι υπουργός και όχι δεύτερης διαλογής υφυπουργός.
Επίσης, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπήρχε ένα αυτοτελές υπουργείο τραπεζιτών, όπως και ένα άλλο  επιχειρηματικότητας και συναφών επαγγελμάτων.
Καλό θα ήταν και θα το εκτιμούσαν πάρα πολύ αυτό οι σύμμαχοι μας, μπορεί να μας χάριζαν και καμιά δόση του δανείου –της βοήθειας θα θέλαμε να πούμε- αν υπήρχε ένα υπουργείο φίλων και οπαδών του ΔΝΤ και της Τρόικας. 

Να ξέρετε,  κ. Πρωθυπουργέ,  ότι έχουμε προτάσεις και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα εν λόγω υπουργεία, αλλά δεν τις αναφέρουμε, για να μην θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουμε στο κυβερνητικό σας έργο. Εξάλλου   έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στην κρίση σας
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εγγυάται, και είμαστε  απόλυτα βέβαιοι κύριε Πρωθυπουργέ, ότι κανένας υπουργός δεν θα βάλει προσκόμματα στο κυβερνητικό έργο.
Θα θέλαμε επίσης, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας  αλλά και στην κυβέρνησή σας,  κύριε Πρωθυπουργέ, να πούμε ότι πρέπει να επισπεύσετε τις αποκρατικοποιήσεις, των οποίων, όπως αναφέρουμε και πριν, την πρόοδο θεωρούμε σημαντική.  Το γρηγορότερο δυνατόν να τελειώνουμε με τη βάσανο των αποκρατικοποιήσεων. Χαρίστε τα όλα στο κάτω κάτω. Δώστε προτεραιότητα στα νησιά. Δε βλέπετε τι πανήγυρις έγινε στη Λευκάδα με την πώληση του Σκορπιού σε Ρώσο μεγιστάνα;  Φαντάζεστε να πουλούσαμε, να χαρίζαμε στο κάτω-κάτω, άλλα εκατό και γιατί όχι άλλα χίλια νησιά σε αντίστοιχους μεγιστάνες; Η ανάπτυξη θα χτυπούσε κόκκινο! Ξέρετε πόσες καθαρίστριες, πόσοι κηπουροί, πόσοι οδηγοί αλλά και πόσοι  σταβλίτες θα έβρισκαν δουλειά;  Έστω για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό όμως δε έχει καμία σημασία.  Αφήστε που θα δημιουργούσαμε και γέφυρα με το εξωτερικό, διοχετεύοντας έτσι τους άνεργους επιστήμονές μας στις χώρες των μεγιστάνων, οι οποίοι είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα μας έβλεπαν με συμπάθεια.  
Επίσης, μια άλλη άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης σας πρέπει να είναι οι αποκρατικοποιήσεις στην Εκπαίδευση  και την Υγεία. Το κράτος πρέπει επειγόντως να απαλλαγεί από αυτά τα βαρίδια που κρατούν την ανάπτυξή μας πίσω. 
Εμείς, οι άνθρωποι του πνεύματος, είμαστε από τους πρώτους, που όχι μόνο απλώς είδαμε θετικά τις κοσμογονικές αλλαγές προς τα μπρος που γίνονται στη χώρα μας αλλά –σας θυμίζουμε- ότι με επιστολή μας, τον Ιούνιο του 2010, στον πρωτοπόρο και άξιο τότε πρωθυπουργό κύριο Γεώργιο Παπανδρέου του λέγαμε  «τολμήστε».  Και μας άκουσε.  Και να, το θαυμάσιο αποτέλεσμα που σήμερα έχουμε μπροστά μας. Και για να μην ξεχνάμε όταν χρειάστηκε και οι περιστάσεις το επέβαλαν είπαμε «να  προσγειωθώμεν»*, αλλά δυστυχώς αυτό τότε απευθύνθηκε σε ώτα μη ακουόντων.
Όμως, μη θεωρήσετε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι υπάρχει έμμεση βολή στο πρόσωπό σας, επειδή εσείς τότε ταχθήκατε κατά του μνημονίου, που θα έσωζε την πατρίδα μας. Γνωρίζουμε ότι ήσασταν και τότε υπέρ αλλά ζητήματα τακτικής σάς ανάγκασαν να παίξετε αυτόν  τον άχαρο ρόλο. Εξάλλου αποδείξατε στη συνέχεια με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ποιος πραγματικά είστε!
Να ξέρετε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι εσάς και τους προκατόχους σας η ιστορία μας θα σας κατατάξει μεταξύ των Μεγάλων του Γένους. Τα ονόματά σας, χωρίς αυτό να θεωρηθεί υπερβολή, θα γραφούν δίπλα σε αυτά του Λεωνίδα, του Περικλή, του Μιλτιάδη και γιατί όχι και δίπλα σε αυτά των Μακεδόνων Βασιλιάδων μας Φιλίππου και Αλεξάνδρου. Τα ονόματά σας   θα είναι εσαεί γραμμένα δίπλα σε αυτά των ηρώων του εικοσιένα, του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου και του Διάκου, του Ρήγα και του Υψηλάντη.
Θα είναι γραμμένα δίπλα  σε όλους εκείνους που πολέμησαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Το όνομά σας θα γραφεί με χρυσά γράμματα στη στήλη των σωτήρων της πατρίδας και του έθνους μας.
Θα θέλαμε επίσης να σας κάνουμε γνωστό, κύριε Πρωθυπουργέ,  ότι όσοι από το χώρο των πνευματικών ανθρώπων, αυτών των γραμμάτων της επιστήμης και της τέχνης δεν υπογράψουν την παρούσα επιστολή –ίσως και από σεμνότητα-  μην τους θεωρήσετε απέναντί σας. Απέναντί σας θα είναι μόνο οι λίγοι, τα σταγονίδια, οι μικροί και άσημοι που θα καταγγείλουν την παρούσα επιστολή. Αυτοί ας παραδοθούν στη λήθη.   Αυτούς, είναι βέβαιο, η ιστορία θα τους γράψει με μελανά γράμματα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, για να μην κάνουμε κατάχρηση του πολύτιμου χρόνου σας, γνωρίζουμε το μέγεθος των υποχρεώσεών σας, θα θέλαμε να επισημάνουμε δύο ακόμη πράγματα. Κλείστε τα αυτιά σας σ’ αυτούς που μιλούν για βία, τρομοκρατία και χούντα. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά είναι ξένα στα στο ήθος σας.
Κλείστε τα αυτιά σας  σ’ αυτούς που μιλούν για κλοπή των μικρών περιουσιών τους, σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται για φοροληστεία,  σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση, την ανεργία, για τους μισθούς και τις συντάξεις, σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται, επειδή πουλάτε τη δημόσια περιουσία, σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται, γιατί όπως λένε, υποθηκεύετε το μέλλον πολλών επόμενων γενεών.
 Όλα αυτά να τα θεωρήσετε ότι προέρχονται από «δάκτυλο» που επιβουλεύεται τη σωτηρία της πατρίδας μας. Πρέπει, χωρίς αναστολές, άμεσα  να πατάξετε όλους τους εχθρούς της πατρίδας μας. Πρέπει άμεσα να σταματήσετε τις φωνές εναντίον σας και εναντίον της κυβέρνησής σας. Εσείς έχετε τον τρόπο και τη γνώση και αυτό το αποδείξατε πολλάκις.
 Όμως, να γνωρίζετε,  κύριε Πρωθυπουργέ,  ότι οι πιο επικίνδυνοι είναι εκείνοι που   φωνάζουν,  άκουσον-άκουσον, ότι η δημόσια περιουσία ανήκει στο λαό. Ότι η υγεία, η παιδεία, οι δρόμοι, τα νερά, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι γέφυρες, οι συγκοινωνίες,  είναι δημόσια αγαθά και όχι παράγοντες κέρδους και εκμετάλλευσης.
Είναι οι πιο επικίνδυνοι όλοι αυτοί που φωνάζουν ότι ο πλούτος ανήκει σ’ αυτούς που τον παράγουν και όχι σ’ αυτούς που τον κατέχουν.
Είναι οι πιο επικίνδυνοι αυτοί που φωνάζουν  ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.  Από πού και ως πού προκύπτει αυτό;
 Όλους   αυτούς, εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ,  γνωρίζετε πολύ καλά τρόπους και   μεθόδους, για να τους συνετίσετε, αν και κατά τη γνώμη μας αυτοί δεν συνετίζονται με τίποτα και είναι μιάσματα και εχθροί της πατρίδας μας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, κλείνοντας να σας πούμε ότι είμεθα ευτυχείς γι αυτή μας την επικοινωνία, να είστε πάντα καλά και ο Θεός να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση.
Συνεχίστε τολμώντας αταλάντευτοι!
ΥΓ.  θα σας παρακαλούσαμε, κύριε Πρωθυπουργέ, να διαβιβάσετε την παρούσα επιστολή  στον αντιπρόεδρό σας, κύριο Βενιζέλο και σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησή σας.
Επίσης, θα σας παρακαλούσαμε  να τη διαβιβάσετε στους αξιότιμους κύριους βουλευτές, που στηρίζουν και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια το κυβερνητικό έργο. Να γνωρίζετε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι αυτοί είναι οι στυλοβάτες του έργου σας.
Με όλο το θάρρος, βέβαια,  τολμούμε να σας πούμε ότι έχουμε την εντύπωση ότι τους υποτιμάτε. Εκτιμούμε,  και αυτό να μη θεωρηθεί παρέμβαση,  ότι πρέπει να οργανώσετε μια βραδιά τιμής για όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές μας των τριών τελευταίων χρόνων.  Ακόμη και για εκείνους που ξεστράτισαν, και πήγαν σε «αντίπαλα» κόμματα. Να είστε σίγουρος ότι και αυτοί μαζί σας είναι. Αυτά, τα έχει η πολιτική.
Και για να ολοκληρώσουμε την πρότασή  μας, κύριε Πρωθυπουργέ,  σε όλους αυτούς, που ψήφισαν έστω και ένα μνημόνιο, πρέπει να  δοθεί εύφημος μνεία. Πρέπει να δοθεί τουλάχιστον ένα μετάλλιο του  ευγνώμονα λαού, της ευγνωμονούσης    πατρίδας και του ευγνωμονούντος έθνους. Να το απονείμει τιμής ένεκεν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας.  Κρίμα που δεν έχει περισσότερες αρμοδιότητες. Πιστεύουμε ότι  αυτοί που ψήφισαν ένα μνημόνιο πρέπει να τιμηθούν με το χάλκινο μετάλλιο, αυτοί που ψήφισαν δύο με αργυρό και αυτοί που ψήφισαν τρία με το χρυσό μετάλλιο ανδρείας και τιμής.
Αυτήν την τιμή τους τη χρωστάμε όλοι μας!
Και πάλι πάντα στη διάθεσή σας.
Για την πιστή μεταφορά της επιστολής  Αλιθέρσης
*Η επιστολή με τίτλο «να προσγειωθώμεν» βρέθηκε στο site «Βαθύ κόκκινο»
Παρασκευή, 28 Ιουνίου του 13