Πιερία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου, προκειμένου να πάρουν μέρος -και να παρακολουθήσουν αντίστοιχα- τη συναυλία που θα δοθεί στις 6 Ιουλίου, στο αρχαίο θέατρο του Δίου, με έργα του Μίκη Θεοδωράκη και νορβηγικής μουσικής.
Τα τραγούδια του μεγάλου 'Ελληνα μουσικού θα ερμηνεύουν οι Σοφία Μιχαηλίδου και Τάσος Αποστόλου με στολίστ στο μπουζούκι τον Κώστα Παπαδόπουλο, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης -που θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ και θα έχει εισιτήριο (γενική είσοδος) 5 ευρώ- θα διαβαστεί μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.
"Πρόκειται για την παράσταση, που οι δύο χορωδίες είχαν παρουσιάσει πέρυσι το φθινόπωρο στο Όσλο και, πέραν των έργων του Μίκη Θεοδωράκη, θα περιλαμβάνει συνθέσεις του γνωστού Νορβηγού συνθέτη Έντβαρντ Γκριγκ, αλλά και παραδοσιακά νορβηγικά τραγούδια. Οι δύο χορωδίες και η ορχήστρα αριθμούν συνολικά 107 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι τρεις είναι Έλληνες. Το Κάντο Χενεράλ θα τραγουδηθεί στα ισπανικά και τα υπόλοιπα κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη στα ελληνικά", εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Κώστας Μυστακίδης.
Τιμώμενη χώρα η Νορβηγία
Η Νορβηγία είναι τιμώμενη χώρα στο φετινό 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει πολλές ακόμη εκδηλώσεις με νορβηγικό άρωμα, προσκαλώντας τους επισκέπτες του σε ένα νοητό ταξίδι, με "σταθμούς" μεταξύ άλλων σε σημεία με θέα το Βόρειο Σέλας, τους Σάμι (Λάπωνες), τα τρολς και τις ασημόπαπιες των νορβηγικών παραμυθιών.
"Τα ξενοδοχεία της Παραλίας για πρώτη φορά φέτος φιλοξενούν Νορβηγούς τουρίστες. Επίσης, οι εκπρόσωποι των νορβηγικών τουριστικών γραφείων, που επισκέφτηκαν την άνοιξη την Πιερία και φιλοξενήθηκαν από το Φεστιβάλ Ολύμπου, προγραμματίζουν εκδρομές στην Πιερία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Όλυμπο, τα αρχαιολογικά μνημεία, τον υγροβιότοπο στην Αγαθούπολη και τις παραλίες της περιοχής. Έτσι, εκτός από τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει και οικονομικό αποτέλεσμα για την περιοχή", δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος.
Βόρειο Σέλας, Λάπωνες και τρολς
Μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων, που αντλούν τη θεματολογία τους από τη Νορβηγία, περιλαμβάνονται δύο εκθέσεις φωτογραφίας (της Δήμητρας Ζήρου με θέμα «Αρκτικό Φως, φωτογραφίζοντας το Βόρειο Σέλας και τους Σάμι/Λάπωνες)» και του Γιάννη Σκουλά με τίτλο «κατηφορίζοντας Βόρεια»), καθώς και μία ζωγραφικής της Ναταλίας Σαμαρκάντε, εμπνευσμένη από την μυθολογία της Νορβηγίας.
Οι τρεις εκθέσεις θα εγκαινιαστούν στις 6 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου (ώρες λειτουργίας: 10:00-13:30 και 18:00-21:00, είσοδος ελεύθερη).
Στις 4 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο, στις 7 το βράδυ, θα ξεκινήσει παράσταση αφήγησης με μουσική, με νορβηγικά και ελληνικά παραμύθια και με τίτλο «Τρολς και ασημόπαπιες», των Sara Birgitte Øfsti- Σύλβια Βενιζελέα- Λουκία Κωνσταντάτου (είσοδος ελεύθερη).
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στο Αγιονέρι/αρχαιολογικός χώρος Δίου, στις 9 το βράδυ, θα ξεκινήσουν ομιλίες για την αρχαιολογία, με ομιλητές τον καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Παντερμαλής και ο ο διευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών, Πάνος Δήμας.
Την Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο του Δίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με έργα του Νορβηγού Έντβαρντ Γκριγκ και του Μπετόβεν, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη και με σολίστ τον Πάρι Τσενίκογλου (τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ/γενική είσοδος).