Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Έλληνας ο μελλοντικός αστέρας του ΝΒΑ?

Υπόκλιση των NY Times στον Γιάννη Αντετοκούμπο

Μεγάλο αφιέρωμα στον 18χρονο άσο, τον οποίο αναφέρει ως μελλοντικό αστέρα του ΝΒΑ, φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση των New York Times την Τετάρτη (26/06).

«Το νέο του διαβατήριο λέει πως είναι Έλληνας, όμως, ο Γιάννης Αντετοκούμπο έχει ζήσει τη σκληρή ζωή του μετανάστη. Πουλούσε τα πάντα στους δρόμους της πόλης για να θρέψει τον εαυτό και τα αδέρφια του. Την ώρα που άλλες οικογένειες πήγαιναν διακοπές σε νησιά, η δική του άλλαζε διαμερίσματα για να βρει φθηνότερο ενοίκιο», είναι η εισαγωγική παράγραφος του αφιερώματος των New York Times στον Γιάννη Αντετοκούμπο, τον 18χρονο άσο του Φιλαθλητικού που έχει… τρελάνει κόσμο με το ταλέντο και τα αθλητικά προσόντα του.
«Ο Αντετοκούμπο στα 18 του, είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Γεννήθηκε εκεί, μεγάλωσε εκεί, μιλάει άπταιστα ελληνικά και έχει πάει σε ελληνικό σχολείο. Πρόσφατα έγινε Έλληνας πολίτης», προσθέτει το αφιέρωμα του μεγάλου αμερικανικού μέσου το οποίο συνεχίζει:
«Ο Αντετοκούμπο, γιος Νιγηριανών γονέων, επίσης παίζει μπάσκετ. Και παίζει πολύ καλά. Έτσι λένε οι σκάουτς του ΝΒΑ. Έχουν πάει πολλές φορές στην Ελλάδα και παρακολούθησαν την ικανότητά του να χειρίζεται τη μπάλα, να βλέπει το γήπεδο και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις».
Όσο για το τι αναφέρουν γνωστοί αναλυτές; «Αναλυτές του DraftExpress.com και τουHoopsWorld.com, ανάμεσα σε άλλος, προβλέπουν πως ο Αντετοκούμπο θα είναι στον πρώτο γύρο του ντραφτ την Πέμπτη. Αν εξελιχθεί όπως ο αγαπημένος του παίκτης, Κέβιν Ντουράν, κάποια ομάδα του ΝΒΑ θα είναι χαρούμενη να τον έχεις στις τάξεις της παίρνοντας την ευκαιρία».
Στη συνέχεια, φιλοξενούνται δηλώσεις του νεαρού άσου, ο οποίος είπε: «Από τη στιγμή που άρχισα το μπάσκετ, το όνειρό μου είναι να γίνω μεγάλος σταρ, να έχουμε λαμπρό μέλλον στο μπάσκετ».
Το αφιέρωμα στον Αντετοκούμπο, συνεχίζει ωστόσο αναφέροντας: «Άλλοι Έλληνες άσοι δούλεψαν την καριέρα τους μέσα από τις «μικρές» Εθνικές ομάδες και τις μεταγραφές σε επαγγελματικές ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός. Ο Αντετοκούμπο, χωρίς εθνικότητα ως τον Μάιο που πήρε ελληνικό διαβατήριο, δεν έχει παίξει ποτέ πάνω από την Α2. Μεγάλωσε σε έναν μικρό σύλλογο που λέγεται Φιλαθλητικός, που τον απέκτησε έξι χρόνια πριν, τότε που μοιραζόταν ένα δωμάτιο με τα τρία αδέρφια του και προτιμούσαν να παίζουν ποδόσφαιρο.
Υπέγραψε για να παίξει στην Ισπανία την επόμενη χρονιά, εκτός κι αν κάποια ομάδα του ΝΒΑ έχει άλλα πλάνα για αυτόν μετά τα draft. Με το διαβατήριο στο χέρι, έχει αρχίσει να παίζει για την ομάδα Νέων της Ελλάδας. Πέρα από όλα αυτά όμως, ο Αντετοκούμπο βάζει και την βοήθεια προς την οικογένειά του μέσα πο το μπάσκετ.
Όπως και οι άλλοι μετανάστες στην Ελλάδα, οι γονείς του δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Ο Αντετοκούμπο και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Θανάσης, βοηθούσαν πουλώντας ρολόγια, τσάντες και γυαλιά ηλίου. Κάνοντας αυτό, έχαναν προπονήσεις, αλλά και γεύματα με την ομάδα».
«Μερικές φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο», αναφέρει ο Γιάννης Αντετοκούμπο και προσθέτει σχετικά: «Μερικές ημέρες δεν πουλούσαμε τίποτα και δεν είχαμε χρήματα για να φάμε. Οι καλές μέρες, έφερναν απλά τα απαραίτητα. Την πληρωμή του ενοικίου, του νερού και του ηλεκτρικού, όπως και την αγορά φαγητού».
Στη συνέχεια του αφιερώματος αναφέρεται πως ο Φιλαθλητικός βοήθησε την μητέρα του Γιάννη Αντετοκούμπο να βρει δουλειά, με τον προπονητή που ώθησε τον νεαρό να ασχοληθεί με το μπάσκετ, τον Σπύρο Βελληνιάτη να κάνει δηλώσεις για τον αθλητή λέγοντας: «Έχεις μπροστά σου τον Μότσαρτ και δεν έχει φαγητό. Τι του δίνεις; Αυτό είναι το δίλημμα. Η απάντηση δεν είναι πάντως το βιολί. Η απάντηση είναι φαγητό».
Οι Αμερικανοί στέκονται αρκετά και στη σωματοδομή του νεαρού, στην πρόοδο που έκανε μέσα από τις προπονήσεις με τον Φιλαθλητικό αλλά και στις ομάδες του ΝΒΑ που έχουν ήδη ενδιαφερθεί για αυτόν. «Ο τζένεραλ μάνατζερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Σαμ Πρέστι, ο Ντάνι Φέρι των Ατλάντα Χοκς και ο Ντάριλ Μόρεϊ των Χιούστον Ρόκετς πήγαν στην Ελλάδα για να τον δουν. Ο νέος τζένεραλ μάνατζερ των Τορόντο Ράπτορς, Μασάι Ουγίρι, Νιγηριανός, τον είδε όταν δούλευε για τους Νάγκετς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη του Ντάνι Έιτζ, η οποία είχε γίνει γνωστή και στον ελληνικό Τύπο, αναφέροντας πως στο παιχνίδι που τον παρακολούθησε ο Αμερικανός, ο Αντετοκούμπο είχε 19 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2 κοψίματα στις 30 Μαρτίου, με τον βοηθό του Έιτζ, Ράιν ΜακΝτόναχ, νέο τζένεραλ μάνατζερ των Φίνιξ Σανς να τον παρακολουθεί επίσης δια ζώσης.
«Είναι στο σωστό δρόμο. Αθλητές με το ύψος του, με αυτή την ικανότητα και ειδικά σε αυτή την ηλικία, δεν υπάρχουν αρκετοί τριγύρω», είχε δηλώσει τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους Times, ο Κορνέλ Ντέιβιντ, διευθυντής του διεθνούς δικτύου σκάουτινγκ των Σανς. Το αφιέρωμα, ολοκληρώνεται αναφέροντας ότι «Είτε επιλεγεί, είτε όχι, στο ντραφτ ο Αντετοκούμπο το πιθανότερο είναι να χρειαστεί ακόμα μια σεζόν στην Ευρώπη. Ο ίδιος λέει άλλωστε πως πρέπει να δυναμώσει περισσότερο».
http://www.onsports.gr/