Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ποδηλατικής Απόδρασης Πιερίας

   Μετά από αίτημα της Ποδηλατικής Απόδρασης Πιερίας, την Τετάρτη 22/5/2013 βασικό θέμα που συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης ήταν τα προβλήματα κυκλοφορίας των ποδηλατών στην πόλη. 


Πρωτεύων στόχος μας κατά την παρέμβασή μας, ήταν να ενημερωθούμε για την πορεία της σχετικής με το ποδήλατο μελέτης του Δήμου κι επίσης να υποβάλουμε μία σειρά προτάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι χαμηλού έως και μηδενικού κόστους και άμεσα υλοποιήσιμες.

Ως τέτοιες προτείναμε την κατασκευή διαχωριστικού διαζώματος μεταξύ βοηθητικού δρόμου Περίστασης – Παραλίας και κεντρικού, την τοποθέτηση σήμανσης στον εν λόγω δρόμο με την ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ» ή κάτι παρεμφερές, καθώς και το κλείσιμό του για τα οχήματα από κάποια ώρα και μετά (π.χ. βραδινές ώρες) και η αποκλειστική του χρήση από πεζούς και ποδηλάτες, δημοτική αστυνομία με ποδήλατα, επιδιόρθωση και σήμανση ως ποδηλατοδρόμων των ασφαλτοστρωμένων τμημάτων των πεζοδρομίων στις οδούς 19ης Μαΐου και την Εθν. Αντίστασης, κατασκευή ποδηλατικών θέσεων στάθμευσης και δημιουργία μικροκατασκευών στο άλσος της Νεοκαισάρειας. Ναι μεν συμφωνούμε με την ολιστική προσέγγιση που προβλέπει ενιαία ρύθμιση των ζητημάτων για πεζούς ποδηλάτες και οχήματα, πλην όμως υπάρχουν κάποια απλά πράγματα όπως αυτά που προαναφέρθηκαν, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να δώσουν μια ανάσα στην καθημερινότητα των ποδηλατών στην πόλη.
Κατά τη συζήτηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών, ενώ εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια για τις δράσεις του Συλλόγου, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επισκέψεις στα σχολεία της Επιτροπής Παιδείας της Ποδηλατικής Απόδρασης. Κατόπιν αιτήματός μας, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής είναι στη διάθεσή μας για τις δράσεις της Επιτροπής Παιδείας.
Το τί θα γίνει από αυτά που ειπώθηκαν, είναι άλλο ζήτημα που θα κριθεί εν καιρώ. Εκτός από το να είμαστε στους δρόμους και να διεκδικούμε, αποφασίσαμε να εκθέσουμε εμάς και την τοπική Διοίκηση σε ένα δημόσιο διάλογο, μέσα από τον οποίο θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρες τις θέσεις μας, να υποβάλουμε τις προτάσεις μας και παράλληλα ν` ασκήσουμε εποικοδομητική κριτική. Είναι μόνο η αρχή από μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που στόχο έχουν την ουσιαστική και αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Η Ποδηλατική Απόδραση δεν είναι ούτε μια παρέα χαβαλέ ούτε και πολιτική παράταξη. Η μόνη πολιτική την οποία υπηρετούμε είναι αυτή της προώθησης του ποδηλάτου και της εν γένει οικολογικής μετακίνησης στην Πιερία. Οι ολιστικές προσεγγίσεις δε μπορούν να δικαιολογήσουν κανενός είδους αδράνεια και ολιγωρία.
Εκ του Δ.Σ.