Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Γιορτάσαμε τη… «Γιορτή της Άνοιξης» στη Νέα Αγαθούπολη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα
 Με μεγάλη επιτυχία, και με τη συμμετοχή δεκάδων επισκεπτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου η «Γιορτή της Άνοιξης» στο Παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης, στην Πιερία. Οι
μικροί επισκέπτες χάρηκαν το πρωινό της Κυριακής παίζοντας περιβαλλοντικά παιχνίδια και παρατηρώντας τα πουλιά με κιάλια και τηλεσκόπια από το παρατηρητήριο, ενώ οι «μεγάλοι» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα πολλών χειροτεχνών  και βιοκαλλιεργητών του νομού Πιερίας (κρασιά, φυτά παραδοσιακών ποικιλιών, ενεργοί μικροοργανισμοί κρέμες, βότανα, γλυκά κλπ).
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την ηλιακή κουζίνα, καθώς όσοι βρέθηκαν εκεί είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν για πρώτη φορά φαγητό που ετοιμάστηκε επί τόπου, αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου, αλλά και για τα δύο εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν (παραγωγή οικολογικών απορρυπαντικών και η χρήση των βοτάνων για τη διατήρηση καλής υγείας).
Όσον αφορά τους φτερωτούς κατοίκους της περιοχής, είδαμε στον υγρότοπο πρασινοκέφαλες πάπιες, βαρβάρες, λευκοτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, καλαμόκιρκοι, πορφυροτσικνιάδες, καθώς και ένα ζευγάρι κύκνων που, αν και μεταναστευτικά πουλιά, έχουν παραμείνει στη Νέα Αγαθούπολη και μάλιστα έκαναν προσπάθεια αναπαραγωγής.
Τέλος, οι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή έκαναν απελευθέρωση ζώων που δέχτηκαν τις φροντίδες τους το προηγούμενο διάστημα. Απελευθερώθηκαν χελώνες, δεκαοχτούρες και ένας πελαργός που είχε πάθει ηλεκτροπληξία!
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και η οικολογική οργάνωση της Πιερίας Μητέρα Γη, με τη συμμετοχή του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου και της οργάνωσης «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008».

Η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).