Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Την Πέμπτη 16/5 οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κατερίνης ενημερώθηκαν από τον Δρ Κατσάρα Κ. για θέματα διατροφής.

  Την Πέμπτη 16/5 οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κατερίνης ενημερώθηκαν από τον Δρ Κατσάρα Κ. για θέματα διατροφής. Η πλούσια σε οπτικό υλικό παρουσίαση του Δρ Κατσάρα, υποστηριζόμενη από την παραστατικότητα και την απλότητα της περιγραφής, κινήθηκε σε δύο επίπεδα, το θεωρητικό και στο πρακτικό.

 

Στο πρώτο συζητήθηκε πώς δομείται ο ανθρώπινος οργανισμός και ποιες οι ανάγκες του σε θρεπτικά στοιχεία μέχρι και το επίπεδο του κυττάρου και στο δεύτερο ποιες είναι οι καλές πρακτικές ισορροπημένης διατροφής. Έμφαση δόθηκε στους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν τα παραπανίσια κιλά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες σχετικά με τα καρδιαγγειακά και άλλα προβλήματα. Οι καλές συνήθειες της ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής ξεκινούν από την παιδική ηλικία, γιατί τότε αναπτύσσεται ο οργανισμός και ο αριθμός των λιποκυττάρων. Αργότερα, τα λιποκύτταρα έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσουν το μέγεθός τους μέχρι και 900 φορές με κίνδυνο την εμφάνιση παχυσαρκίας. Επίσης, τονίστηκε ότι η κατανάλωση ζάχαρης απορροφάται ταχύτατα από τον οργανισμό και δημιουργεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να υφίσταται σοκ και να απαιτείται από αυτόν άμεση έκκριση χημικών ουσιών. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός λίπους με γλυκά είναι από τους ποιο επικίνδυνους. Μεταξύ άλλων. έγινε εκτενής αναφορά και για τα λίπη, τόσο για τα είδη και τις ανάγκες του οργανισμού όσο και για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τα κακής ποιότητας και την κατανάλωσή τους στο τηγάνισμα και στο ψήσιμο στα κάρβουνα. Ο ομιλητής τόνισε: «Το να γευματίζει κανείς βραδινές ώρες είναι εγκληματικό για τον ίδιο και την οικογένεια του. Πόσο μάλλον, όταν αυτά που καταναλώνει είναι κρέατα και λίπη. Αυτά χρειάζονται διπλάσιο χρόνο αποδόμησης από τον οργανισμό απ’ ότι τα φυτικά τρόφιμα. Επίσης, όταν οι πέψη γίνεται νυχτερινές ώρες ο οργανισμός αντί να αναγεννάτε και να αναδομείται ασχολείται με την διάσπαση των τροφών με αποτέλεσμα το πρωί να είναι κουρασμένος και ταλαιπωρημένος». Πρωτύτερα είχε επισημάνει ότι τα λίπη στο ίδιο βάρος με τα φυτικά τρόφιμα (π.χ. όσπρια) αποδίδουν υπερδιπλάσιο αριθμό θερμίδων που, εάν δεν «καούν», μετατρέπονται στις αποθήκες του οργανισμού σε λίπος.
Αναφέρθηκε επίσης στο αίσθημα του κορεσμού, τον σημαντικό ρόλο των φυτικών ινών στην καλή λειτουργία των εντέρου και την αποτοξίνωση του οργανισμού και ότι ο δεύτερος πυλώνας για την υγεία μας είναι η κίνηση-άσκηση, που πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.
Εν ολίγοις, η συγκεκριμένη εκπαιδευτική ενημέρωση σύνδεσε όσα κατά καιρούς έχουμε διδαχθεί και ακούσει με πρόσθετες νέες πληροφορίες και έλυσε απορίες και ερωτήματα. Ευχαριστούμε θερμά στον Δρ Κατσάρα, που συνεχίζει και μετά τη συνταξιοδότηση του να παραμένει ενεργός πολίτης και έμπρακτα συμβάλλει στην ενημέρωσή μας με προσφορά χρόνου και κόπου, μεταφέροντας μας γνώσεις και εμπειρίες από την μακρόχρονη του πορεία στην βιοχημεία και κυτταρική ερεύνα.