Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ανεκτίμητοι θησαυροί γνώσης και τέχνης φιλοξενούνται από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην Αστική Σχολή.

Πρόκειται για αντίγραφα διαφόρων χειρογράφων των Πατέρων της Εκκλησίας & αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων (από την Συλλογή Ευτύχιου
και Ιωάννας Τσακπουνίδη), για έργα που, πέρα από το περιεχόμενο τους, είναι διακοσμημένα με καλλιγραφίες, πράγμα που τα καθιστά αληθινά μνημεία τέχνης. Την έκθεση διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους & Κατερίνης και ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού & Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.
  





ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ



Τα εγκαίνια έγιναν από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη & τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους & Κατερίνης, Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Σωτηριάδη. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Αρχιμανδρίτης π.Γερβάσιος Κούτσουρας, οι βουλευτές Πιερίας Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θωμάς Παπαδημητρίου, ο πρώην νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, δημοτικοί-τοπικοί σύμβουλοι,ο Γ.Γραμματέας του Δήμου Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, εκπρόσωπος της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας Ιωάννης Καζταρίδης, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης Δημήτρης Κυριακού, ιερείς κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και πολλοί επισκέπτες. Την εκδήλωση παρουσίασε η υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Β/θμιας Εκπαίδευσης και μέλος του Δ.Σ. του Ο.Π.Π.Α.Π. Μιράντα Παππά.



ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ



Το κατανυκτικό κλίμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, που είναι προ των πυλών ανέδειξε στην έναρξη της εκδήλωσης, η Ορχήστρα & Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, η οποία επένδυσε μουσικά τα εγκαίνια με ύμνους για τη Μεγάλη Σαρακοστή.





Σάββας Χιονίδης: “Πολιτισμός Παιδεία & Ιστορία συνιστούν το μεγαλείο της Ελλάδας ”



Στο χαιρετισμό του στην διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης επισήμανε:” Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα μοναδικής αξίας εκθέματα να βρίσκονται στην Κατερίνη.Έχουμε μάλιστα κάνει και μακρά συζήτηση ελπίζοντας και πιστεύοντας ότι ο κος Ευτύχιος και η κα Ιωάννα Τσακπουνίδου στους οποίους ανήκει η συλλογή θα μας δώσουν την δυνατότητα συνεργασίας, ώστε όλα αυτά τα εκθέματα να βρεθούν στο κτίριο της πρώην οικίας Τσαλόπουλου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό: για να γίνει ένα μουσείο παλαιών εντύπων. Σε αυτά τα βιβλια στηρίζονται οι ρίζες της πατρίδας μας, της Εκκλησίας, του γένους μας. Μέσα από αυτές τις σελίδες πηγάζει το μεγαλείο της Ελλάδας. Ευχαριστώ θερμά τον κο Ευτύχιο και την κα Ιωάννα Τσακπουνίδου για την ευγενική διάθεση των σπάνιων αυτών εντύπων στο πλαίσιο πραγματοποίησης αυτής της έκθεσης. Επίσης ευχαριστώ τα στελέχη του Ο.Π.Π.Α.Π., τον πρόεδρο και το Δ.Σ. για την άψογη οργάνωση, αλλά και γενικότερα για την ποιότητα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται. Άλλωστε μέσα από τον πολιτισμό, την παιδεία και την ιστορία μας μπορούμε ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε να πετύχουμε πολλά”.

π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης: “Βιβλία αξίας και πολιτισμού”

Από την πλευρά του ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης τόνισε: “Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να συναντήσουμε αντικείμενα αξίας και πολιτισμού. Βιβλία που δημιουργούν σύνδεση ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Θαυμάζουμε, πλησιάζουμε και τολμώ να πω προσκυνούμε με μία πολιτιστική προσέγγιση - στην εποχή της τεχνολογίας - αυτά τα σπάνια βιβλία που επικεντρώνονται στη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας, στην Βυζαντινή Ιστορία μας. Παράλληλα, κάνουμε μία περισυλλογή σε δύσκολες περιόδους για τον Ελληνισμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Θέλω να ελπίζω ότι με την συμβολή της Εκκλησίας και όλων των φορέων θα μπορέσουμε σε αυτή την εποχή κρίσης και παρακμής να δώσουμε την αχτίδα και το φως του πολιτισμού, ένα φως που όλοι έχουμε στις καρδιές μας”.



Ευτύχιος Τσακπουνίδης: “Τα χειρόγραφα διέσωσαν τη γνώση”





Την ταυτότητα της έκθεσης παρουσίασε ο συλλέκτης Ευτύχιος Τσακπουνίδης σημειώνοντας: Τα χειρόγραφα αφορούν σε μια περίοδο χιλίων ετών, από τον 6ο μέχρι τον 16ο αιώνα μ.Χ. Το περιεχόμενό τους αναφέρεται μεταξύ άλλων σε εκκλησιαστικά και φιλοσοφικά θέματα, όπως: το έργο Ιωάννη του Ευαγγελιστού, οι διδασκαλίες του Γρηγορίου Ναζιανζηνού, οι Λόγοι εις τα Άγια Θεοφάνεια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, καθώς και οι ομιλίες αυτού εις την γένεσιν, τα έργα του Βασιλείου του Μεγάλου, η Επιτομή όλων των Αποστολικών Συνόδων μέχρι την 8η, o Βίος του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου κ.α. Σε μια εποχή μάλιστα που η τυπογραφία άνηκε ακόμη στο μακρινό μέλλον, τα χειρόγραφα αποτελούσαν το μοναδικό τρόπο για να διασωθεί η γνώση στο διηνεκές”.



Ο κος Τσακπουνίδης έκανε μία αναδρομή στους σημαντικότερους γραφείς χειρογράφων από την αρχαιότητα έως και τους μεταγενέστερους χρόνους, στους χώρους όπου φυλάσσονταν π.χ. σε βιβλιοθήκες κατά την αρχαιότητα ή στα μοναστήρια αργότερα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υφαρπαγή πολύτιμων χειρογράφων σε διαφορετικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας,από αρχαιοκάπηλους .



Επιπλέον, έκανε λόγο για τη “Θεογονία” του Ησιόδου, η οποία στην εισαγωγή της αναφέρεται στην Πιερία, καθώς και σε μία άλλη σειρά παλαιών βιβλίων, εντύπων (πάνω από 2000), τα οποία έχει στην κατοχή του και έχουν σαφείς πληροφορίες και αναφορές για την Πιερία π.χ ο ποταμός Ενιπέας, ο ποταμός Βαφύρας κ.α. υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: “όλες οι ενδείξεις που έχω στη διάθεσή μου πιθανότατα καταδεικνύουν ότι η Πιερία ήταν η κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού”.



Η έκθεση θα φιλοξενείται στην Αστική Σχολή έως την Τετάρτη 1 Μαίου και αναμένεται να την επισκεφθούν εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Πιερίας.