Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΣΕΒΕ: Συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον Γενικό Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ του ΥΠΕΞ, κ. Παναγιώτη Μίχαλο

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ
Συνάντηση εργασίας με το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
& Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Παναγιώτη Μίχαλο, είχε εχθές,  28 Μαρτίου 2013, στα γραφεία του ΣΕΒΕστη Θεσσαλονίκη, η Διοικητική Επιτροπή του
Συνδέσμου. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ, κα. Μάγδα Καρακόλη.

Κατά τη συνάντηση αυτή ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τις δράσεις εξωστρέφειας που πραγματοποιεί ο ΣΕΒΕ καθώς επίσης και για την πορεία των εξαγωγών. Ειδικότερα ο κ. Λακασάς τόνισε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί γερά στα πόδια της, μόνο όταν ένα επιπλέον 25% του ΑΕΠ μεταφερθεί σε νέες εξαγωγικές δραστηριότητες και η συνολική συνεισφορά της εξωστρέφειας(εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών) στο ΑΕΠ εξισωθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με χρονικό ορίζοντα το 2020, ο οποίος ανέρχεται σε 45%. Να σημειωθεί ότι σήμερα, ο εθνικός μέσος όρος στην εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές ως ποσοστό ΑΕΠ) στα αγαθά είναι 12,4% και στα αγαθά και υπηρεσίες συνολικά  26%. Επιπλέον, ο κ. Λακασάς τόνισε ότι χρειάζεται μία συντονισμένη προσπάθεια για στρατηγική επανατοποθέτηση του brandτης Ελλάδας διεθνώς, επισημαίνοντας, ότι οι Έλληνες εξαγωγείς καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσπιστία των διεθνών αγορών.

Ο Γενικός Γραμματέας  κ. Μίχαλος εξήρε τη δυναμική του ΣΕΒΕ και τηνουσιαστική υποστήριξη που παρέχει στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία  της Γενικής Γραμματείας και του Συνδέσμου με σκοπό τη δημιουργία και υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας διαβεβαίωσε τη Διοικητική Επιτροπή του Συνδέσμου ότι η Γραμματεία ΔΟΣ & ΑΣ στηρίζει κάθε επιχειρηματική δράση και πρωτοβουλία εξωστρέφειας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον αποκτά σταθερότητα και γίνεται ένα κράτος όπου υπάρχει έδαφος για επενδυτικές ευκαιρίες. Η προσέλκυση των επενδυτών και η ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από δράσεις εξωστρέφειας μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Επίσης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Γραμματεία ΔΟΣ & ΑΣ για τον καλύτερο και πιο άμεσο συντονισμό των δράσεων εξωστρέφειας σε πανελλήνιο επίπεδο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανάγκη για δημιουργία ενός ισχυρού Συστήματος Στήριξης Εθνικής Εξωστρέφειας, το  οποίο θα αποτελέσει την  ευκαιρία για ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών μέσα από μια νέα  εξαγωγική στρατηγική.

Επιπλέον ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ παρουσίασε το οικονομικό μοντέλο «Παράγω & Εξάγω» που προτείνει και προωθεί ο ΣΕΒΕ.