Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΤΑΣΟΣ ΤΕΡΖΗΣ

     Ο παρουσιαστής της εκπομπής Ανδρέας Γαλανός, η Θένια Ερμείδου αλλά και ο τ. δήμαρχος Αιγινίου Τάσος Τερζήςπεριορίζονται βέβαια στα κοιτάσματα πετρελαίου και στο φυσικό αέριο που σχετίζεται με περιοχή της Μακεδονίας και συγκεκριμένα της Κεντρικής Μακεδονίας, με επίκεντρο τον Θερμαϊκό Κόλπο και με ακτίνα που περιλαμβάνει κάποιες περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής,Ημαθίας και Πιερίας.

 
Με όχημα την ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και μέσα από την εκπομπή ΑΦΕΤΗΡΙΑ πραγματοποιείται ένα ακόμη δρομολόγιο στον χρόνο και στην ιστορία από το 1955 μέχρι και σήμερα. Τις τηλεοπτικές λήψεις από τα σημεία όπου έγιναν οι έρευνες, πραγματοποίησε ο Ηλίας Ερμείδης, ο οποίος είναι στη σκηνοθεσία και στο μοντάζ της εκπομπής.
ΣΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΣΕΙΡΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ
Ο Τάσος Τερζής αναφέρεται σε γεωτρήσεις που έγιναν στο Αιγίνιο το 1955 επίΚωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και το 1973 – 1974, όταν στο Αιγίνιο διορισμένος δήμαρχος ήταν ο Παντελής Δημητριάδης ενώ στην Ελλάδα υπήρχε ακόμη δικτατορία.
Ο κ. Τερζής μιλά και για έρευνες που έγιναν μετά τη μεταπολίτευση, όταν δήμαρχος Αιγινίου ήταν ο ίδιος. Μιλά για έρευνες που γίνονταν μεταξύ του οικισμού της Μεγάλης Γέφυρας και Αιγινίου. Παρά τις έρευνες όμως που έχουν γίνει από το 1955 μέχρι και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ίσως και στη συνέχεια, καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν τόλμησε να προβεί σε ενέργειες για άντληση πετρελαίου και για αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην περιοχή του Αιγινίου, της Θεσσαλονίκης ή του Θερμαϊκού Κόλπου.
Μόλις πριν από τρία χρόνια, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στη συνέχεια, επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά, το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου, ανά την Ελλάδα, άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια…
Το ερώτημα βέβαια είναι: Γιατί τώρα αυτός ο ντόρος για έρευνες και για την εξόρυξη πετρελαίου και αξιοποίηση του φυσικού αερίου; Κι αν υπάρχει σε ικανοποιητική ποσότητα πετρέλαιο ή αέριο, τι οφέλη θα έχει η χώρα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί, τώρα εν μέσω κρίσης, γίνεται συζήτηση και αναζητούνται λύσεις μέσα από φυσικό αέριο και πετρέλαια που υπάρχουν στην Ελλάδα;
Επίσης, γιατί γίνεται λόγος μόνο για τις έρευνες στο Ιόνιο ή στην Κρήτη και όχι στον Θερμαϊκό Κόλπο όπου έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη «μαύρου χρυσού», δηλαδή πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, στο Αιγίνιο, στη θαλάσσια περιοχή του Λιτοχώρου και αλλού;
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ!
Στο κλείσιμο της εκπομπής ο Τάσος Τερζής εκφράζει την άποψη ότι από την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Θερμαϊκό, αλλά όχι μόνο, δεν υπάρχει μόνο η δυνατότητα άντλησης, επεξεργασίας και πώληση του προϊόντος. Υπάρχει, λέει, και μια επιπρόσθετη για την Ελλάδα δυνατότητα, δηλαδή να κυκλοφορήσει η χώρα ομόλογα έναντι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που πρόκειται να αποκαλυφθεί. Θα είναι, υποστηρίζει, ομόλογα που θα τονώσουν την εθνική οικονομία, εν μέσω, μάλιστα, μιας πολύ βαθιάς κρίσης που διέρχεται η χώρα.