Λιτόχωρο, 26 Μαρτίου 2013.-
Μετά χαράς, έστω και μετά από δυόμισι περίπου χρόνια από την εγκατάσταση της δημοτικής αρχής, είδαμε στις τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, να
συμπεριλαμβάνονται «προτάσεις» για τη βελτίωση – ανάπτυξη του τόπου μας και συγκεκριμένα προτάσεις – μελέτες για ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την κρασπέδωση οδών, πεζοδρόμων και πλατειών κοινοτήτων του Δήμου μας, τις οποίες ασφαλώς και υπερψηφίσαμε.
συμπεριλαμβάνονται «προτάσεις» για τη βελτίωση – ανάπτυξη του τόπου μας και συγκεκριμένα προτάσεις – μελέτες για ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την κρασπέδωση οδών, πεζοδρόμων και πλατειών κοινοτήτων του Δήμου μας, τις οποίες ασφαλώς και υπερψηφίσαμε.
Προτείνουμε στη δημοτική αρχή, όπως θα πράττουμε στο εξής σε τακτά διαστήματα, μερικούς ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας άξονες και δράσεις για την υποβολή προτάσεων.
- Να υποβληθεί πρόταση για ένταξη σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτινων πόρων («αειφόρος ανάπτυξη»), που αφορά τόσο στο πόσιμο νερό, όσο και στο αρδευτικό. Μεταξύ άλλων είναι η πλήρης αξιοποίηση των υδάτινων κοιτασμάτων από τα οποία είναι πλούσιος όλος ο Δήμος μας αλλά υστερεί στην αξιοποίησή τους και την κατασκευή γεωτρήσεων όπου είναι απαραίτητο (π.χ. Λεπτοκαρυά – Δίον). Στα πλαίσια αυτά, είναι άμεση αναγκαιότητα η αντικατάσταση του δικτύου σωλήνων αμιάντου με σύγχρονο δίκτυο από την πηγή, το φιλτράρισμα του ύδατος, η δημιουργία σύγχρονου αρδευτικού δικτύου με ενισχυτικές γεωτρήσεις και ταμιευτήρες όπου απαιτείται, η αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής με τοποθέτηση υδρομετρητή σε κάθε ποτιζόμενη έκταση (ατομική παροχή).
- Απαιτείται επίσης πρόταση για τη δράση ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, καλύπτοντας την αποκομιδή με σύγχρονους επίγειους ή βυθιζόμενους κάδους, νέου τύπου απορριμματοφόρων, ενεργοποίηση του θεσμού της ανακύκλωσης και ποικίλη αξιοποίηση των απορριμμάτων όπως του παραγόμενου βιοαερίου κατά την διαδικασία αποδόμησης των απορριμμάτων, την ενεργειακή αξιοποίηση τυχόν παραγόμενων δευτερογενών καυσίμων με παραπροϊόντα από τα ελαιοτριβεία της περιοχής μας για δημιουργία βιοκαυσίμου ύλης. Ήδη η Περιφέρεια της Αττικής μέσω της διαδικασίας Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ξεκινά την εφαρμογή σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων της.
- Σύνδεση όλων των κοινοτήτων του Δήμου, με δημοτική συγκοινωνία. Συγκεκριμένα προτείνουμε να εκπονηθεί μελέτη δημιουργίας ευέλικτου συγκοινωνιακού δικτύου δημοτικού χαρακτήρα, ώστε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δώδεκα κοινοτήτων του Δήμου και να καταστεί εύκολη και οικονομικά συμφέρουσα η πρόσβαση των δημοτών στις περιοχές που στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου. Μία τέτοια αναπτυξιακή πρωτοβουλία θα προσφέρει τη δυνατότητα μετακινήσεων νέων και ηλικιωμένων εντός του Δήμου, θα συνδέσει περιοχές που εμφανίζουν τάσεις απομόνωσης, θα προσφέρει σίγουρο μέσο πρόσβασης σε σημεία απαραίτητα για την καθημερινότητα των δημοτών (λ.χ Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, ΚΕΠ, Δημαρχείο κλπ) και κυρίως θα αποτελέσει την αρχή για την μετακίνηση τουριστών εντός των ορίων του Δήμου, κατά τα πρότυπα μεγάλων Δήμων της χώρας μας. Τέλος θα αποτελέσει λύση σταθερής απασχόλησης των νέων – και όχι μόνο - της περιοχής μας που μαστίζονται από την ανεργία, που το κόστος μετακινήσεων τους αποστερεί τη δυνατότητα εργασίας εκτός του τόπου κατοικίας τους.
Αντιλαμβανόμαστε ως υποχρέωσή μας την υποβολή προτάσεων - λύσεων και όχι «ιδεών» που παραμένουν σε χρονοντούλαπα και προκαλούν μονάχα πρόσκαιρους ενθουσιασμούς.
Η «Ολύμπια Γη», με το συνεχώς αυξανόμενο δυναμικό της με υψηλή εξειδίκευση και με στοιχειοθετημένες προτάσεις, ωριμάζει διαρκώς και είναι στο πλευρό του δημότη με λύσεις για τα προβλήματα που διαιωνίζονται στον τόπο.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ