Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης: Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις έριδες

Της Κυριακής Τσολάκη
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα, που ζητά να παραιτηθεί σύσσωμο το δ.σ., την άρνηση του προέδρου Θωμά Τρικούκη να το
πράξει, ακολουθούν και όλα τα μέλη του δ.σ. του οργανισμού. Παράλληλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος) Σωτήρης Χατζάκης μιλά για «γκεμπελισμό» και προγραμματίζει δημόσιο απολογισμό.
Σε εφιάλτη εξελίσσεται για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος η δημόσια πλέον κόντρα μεταξύ του προέδρου του δ.σ. Θωμά Τρικούκη και του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Σωτήρη Χατζάκη.
Το κακό κλίμα, που έχει ενταθεί επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό και θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση με τα δύο στρατόπεδα σε ετοιμότητα για… μάχη, αντί να βελτιωθεί εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα, που ζητούσε από τον πρόεδρο του δ.σ. του οργανισμού Θωμά Τρικούκη και όλα τα μέλη του δ.σ. να παραιτηθούν.
Ήταν γνωστή κι εκπεφρασμένη εδώ και πάρα πολύ καιρό η θέση του τελευταίου εξάλλου ότι δεν επρόκειτο να παραιτηθεί, ό,τι κι αν γινόταν. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού -όπως έγραψε η «Μ» σε εκτενές ρεπορτάζ στο φύλλο τής 9/2- το ήξερε καλά αυτό, αφού είχε ζητήσει την παραίτηση από τον Θωμά Τρικούκη στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, αλλά εκείνος είχε αρνηθεί εκθέτοντάς του από την πλευρά του τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις του.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΟΧΗ!
Η αποτυχία να παροπλιστεί ο πρόεδρος του οργανισμού μέσα από την επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΙΘΠΑ ήρθε χθες όταν και τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. αρνήθηκαν επίσης να δηλώσουν παραίτηση, ακολουθώντας τη στάση του Θωμά Τρικούκη. Το γεγονός γέννησε ερωτήματα, αφού πρότερες φήμες ήθελαν τα τέσσερα από τα μέλη αυτά (Τζένη Αρσένη, Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργος Σώχος και Ιωάννης Χρυσούλης) να ετοιμάζονται να παραιτηθούν, μάλιστα στην ανακοίνωση του ΠΑΙΘΠΑ φέρονταν να έχουν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Κώστα Τζαβάρα για τη συμπεριφορά του προέδρου.
Έτσι, σε μια προσπάθεια τα τέσσερα αυτά μέλη να αποκαταστήσουν αυτή την «παραπληροφόρηση», όπως τη χαρακτηρίζουν, έστειλαν χθες από κοινού επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό, με την οποία αρνούνται ότι είχαν υπογράψει το κείμενο που είχε προηγηθεί, καλώντας τον Κώστα Τζαβάρα να τους το παραδώσει, προκειμένου να προβούν σε «όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες». Επίσης, καθιστούν σαφή τη θέση τους ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν πριν από την απόδοση του επικείμενου οικονομικού απολογισμού.
Την ίδια θέση εκφράζουν άλλωστε σε άλλη επιστολή που συνυπογράφουν προς τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΙΘΠΑ τα άλλα τρία μέλη του επταμελούς συμβουλίου (ο πρόεδρος Θωμάς Τρικούκης, η αντιπρόεδρος Άννα Σταυρακοπούλου και η Άννα Ιωακειμίδου), γνωστοποιώντας επίσης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν πριν να εισαχθεί προς έλεγχο στο δ.σ. ο οικονομικός απολογισμός του παρελθόντος έτους. «Να σημειωθεί ότι μόνο αρμόδιο να ελέγξει τον απολογισμό είναι το δ.σ. Καμία δημόσια ενημέρωση δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει», καταλήγουν.

…ΚΑΙ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Εμμέσως με την τελευταία πρόταση της επιστολής τους, τα τρία μέλη του δ.σ. απαντούσαν σε ανακοίνωση του Σωτήρη Χατζάκη, που είχε προηγηθεί προς τον Τύπο. Σε αυτή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ έστρεφε εμφανώς τα βέλη του προς την άλλη πλευρά: «Ο Γκέμπελς και όλη η ναζιστική προπαγάνδα έλεγαν: ‘πες πες, κάτι μένει’. Αυτές τις ημέρες υφέρπει μια φημολογία άξια των τρωκτικών που τη μεταφέρουν μολυσματικά», ανέφερε, υπονοώντας τις κατηγορίες εναντίον του για οικονομική ατασθαλία. Στη συνέχεια γνωστοποιούσε την απόφασή του ο απολογισμός του ΚΘΒΕ να γίνει δημόσια σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στις 21/2 στις 12 το μεσημέρι στο νέο υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ προειδοποιούσε ότι θα ακολουθήσουν δικαστικές ενέργειες κατά των «συκοφαντών», όπως τους χαρακτήριζε.
Λίγο αργότερα εξάλλου, ο ίδιος με μια ανοιχτή επιστολή του προς τα τέσσερα μέλη (Τζένη Αρσένη, Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργο Σώχο και Ιωάννη Χρυσούλη) εξέθετε τον προβληματισμό του, υπονοώντας μεταβολή της αρχικής στάσης από την πλευρά τους.
Από τις εκατέρωθεν αυτές μομφές πάντως και το άσχημο κλίμα, αυτό που βγαίνει σίγουρα χαμένο είναι το ίδιο το ΚΘΒΕ. Ένα ΚΘΒΕ που αιμορραγεί και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης, η οποία υπαγορεύει ενασχόληση με πιο ουσιαστικά και καίρια ζητήματα.

Ο Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ
Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, έμελλε να κλείσει τον κύκλο ανταλλαγής ανακοινώσεων σχετικά με την έριδα γύρω από ΚΘΒΕ. Στην επιστολή του ο κ. Τζαβάρας αναφέρει πως η παρέμβασή του στη διένεξη “είχε μοναδικό και αποκλειστικό στόχο να προλάβει τα χειρότερα: τη διακοπή των παραστάσεων και την αναστολή του καλλιτεχνικού έργου ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού της Βόρειας Ελλάδας και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της”. Ο κ. Τζαβάρας προσθέτει επίσης πως ο ίδιος δεν προτίθεται να αποτελέσει μέρος του προβλήματος, ενώ αναμένει από τα τρία “μεταμεληθέντα” μέλη του δ.σ. που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του να αναπτύξουν πρωτοβουλίες “ώστε να βρεθεί λύση εξόδου από τη δυσχερή αυτή κατάσταση”.


makthes.gr