Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Καμιά κουβέντα για τα διόδια Αιγινίου στη συνάντηση των τριών αρχηγών

Απέφυγαν τα δύσκολα οι πολιτικοί αρχηγοί
Εκτός συζήτησης οι κινητοποιήσεις και το μεταναστευτικό

Αν και το κλίμα ήταν επηρεασμένο από την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης στην χθεσινή τους σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν να συζητήσουν το
αγκάθι της αντιμετώπισης των κοινωνικών κινητοποιήσεων.

Όπως επίσης παρέκαμψαν και  το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας, μετά την κατάργηση του νόμου Ραγκούση, που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου θέμα το οποίο επίσης προκαλεί τριβές μετάξύ τους.

Κερδισμένος από την χθεσινή  συνάντηση βγήκε ο πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος είχε ζητήσει να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να θέσει το αγροτικό. Από την εξέλιξη ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται ικανοποιημένος αφού αποφασίστηκε ένα πακέτο που μπορεί να καλύψει σε σημαντικό βαθμό τον αγροτικό κόσμο και να αποχωρήσουν οι αγρότες από τα μπλόκα στις εθνικές οδούς. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο υπουργός Γεωργίας κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης που είναι της επιλογής του φρόντισαν να το προβάλλουν στις δηλώσεις τους ώστε να το πιστωθούν πολιτικά. Είναι η βοήθεια που ήθελε ο κ. Βενιζέλος ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ούτε και ο κ. Σαμαράς θα ήθελε να πάει σε μία βίαιη αντιπαράθεση με τους αγρότες που αποτελούν και δική του πολιτική πελατεία. Έτσι εξάντλησε τα περιθώρια παροχών.

Ο κ. Φωτης Κουβέλης έθεσε  επιδερμικά το θέμα της επίταξης των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και στα πλοία εκφράζοντας την θέση του ότι θα πρέπει να εξαντλούνται τα περιθώρια διαλόγου. Ο πρωθυπουργός όπως και ο κ. Βενιζέλος συμφώνησαν επί του γενικού είπαν όμως ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Πάντως ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη όπου είναι δυνατόν χωρίς να παραβιάζεται η οικονομική πολιτική να υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις. Ο κ. Κουβέλης έθεσε και το θέμα της δημιουργίας δικτύου κοινωνικής προστασίας για την στήριξη των ανέργων και των ευπαθών ομάδων σε μία προσπάθεια να προβάλλει κοινωνική ευαισθησία και να πιστωθεί πολιτικά τα μέτρα που θα ληφθούν στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ένα ακόμη αγκάθι που θα βρει προσεχώς μπροστά του ο κ. Κουβέλης είναι οι απολύσεις στο δημόσιο που ζητά μετ επιτάσεως πλέον η Τρόικα.

Αιχμές δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας για την διαχείριση που έχει κάνει  μέχρι στιγμής στο θέμα της  φορολογίας των ακινήτων. Οι πολιτικοί αρχηγοί έκριναν ότι το κλίμα στην κοινωνία είναι ήδη βαρύ από τα εισπρακτικά μέτρα και τις επιτάξεις και ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει το ζήτημα. Έτσι κατά την έξοδό τους ο υπουργός αλλά και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν ότι το θέμα δεν επείγει και ότι θα συζητηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε παρατηρήσεις για το ύψος της φορολόγησης των ακινήτων αλλά και για τις διαρροές που έχουν γίνει από το υπουργείο του και έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των βουλευτών. Αρκτετοί βουλευτές ακόμη και από τη ΝΔ, όπως πχ ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους στην περίπτωση της υπερφορολόγησης των ακινήτων. Φυσικά ο κ. Στουρνάρας πρόβαλλε ότι έχουν προυπολογισθεί έσοδα τα οποία θα πρέπει να εισπραχθούν για να του επισημάνουν ότι θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην θίγει το αίσθημα ιδιοκατοίκησης των ελλήνων πολιτών και να κατανεμηθούν τα βάρη κατά τρόπο που να δημιουργούν εντύπωση δίκαιης κατανομής των βαρών.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο  και οι πολιτικοί αρχηγοί και  ο κ. Στουρνάρας συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι πολιτικές  για την ανάπτυξη της οικονομίας παράλληλα με την λήψη μέτρων για  την αποφυγή της ανθρωπιστικής  κρίσης.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε και η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με αντικείμενο τον ευρωπαικό προυπολογισμό των ετών 2014-2020. Ο κ. Σαμαράς θα διεκδικήσει να αυξηθούν τα κονδύλια για την χώρα στα 14 δις ευρώ και θα επικαλεστεί ως επιχείρημα την ανάγκη να στηριχθεί η χώρα προκειμένου να ξεπεράσει την ύφεση για την οποία όλοι πια -ΕΕ, ΔΝΤ, διεθνείς οίκοι- συμφωνούν ότι είναι μεγαλύτερη απο ότι είχε προβλεφθεί. Η κυβέρνηση διεκδικεί και την επίσπευση των διαδικασιών για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα οδικά έργα και να δωθεί ρευστότητα στην αγορά.

protothema.gr