Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο κ. Δημήτρης Λακασάς συναντήθηκε με τον κ. Φώτη Κουβέλη

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πολύ  
Συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κυβερνητικό εταίρο, κ. Φώτη Κουβέλη 

Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς και
Κυβερνητικό εταίρο, κ. Φώτη Κουβέλη, είχε χθες, 12 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος και μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η άμεση ανάγκη για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης βασισμένο στο δόγμα του ΣΕΒΕ «Παράγω & Εξάγω», με έμφαση στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια και στην υποκατάσταση εισαγωγών.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν ότι ο συσχετισμός της εξωστρέφειας με την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην χώρα μας. Ο κ. Λακασάς συνεχάρη τον κ. Κουβέλη για τη συμβολή του στην αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο έχει συνεισφέρει καθοριστικά στη βελτίωση της αντιμετώπισης των ξένων εταίρων απέναντι στα ελληνικά προϊόντα και στο «Made in Greece».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ το νέο οικονομικό μοντέλο με στόχο την άνοδο των εξαγωγών βασίζεται στην λογική ότι η πραγματικά υγιής οικονομική ανάπτυξη συμβαίνει όταν η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης συμβαδίζει με τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, με βραχυπρόθεσμο στόχο τον ισοσκελισμό και μεσοπρόθεσμο το εμπορικό πλεόνασμα. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνουν και τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το 2012 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5,1%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε περίπου €17 δις. Αντίστοιχα οι ελληνικές εισαγωγές συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, με ετήσια πτώση κατά 6%, με αποτέλεσμα το εμπορικό μας έλλειμμα να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 17,5% και να ανέλθει σε €13,1 δις. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εκτιμήσεις της Eurostat δίνουν συμμετοχή των ελληνικών εξαγωγών στο ΑΕΠ το 2012 σε ποσοστό 14%, ενώ οι προβλέψεις για την ελληνική εξαγωγική επίδοση μέχρι το 2014 ανέρχονται σε 16% και επιβεβαιώνουν τους στόχους του ΣΕΒΕ, οι οποίοι είχαν τεθεί από το 2010.

Ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη για μία Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών και τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για τις εξαγωγές. Τόνισε ότι το καλύτερο εργαλείο χάραξης, διαχείρισης και συντονισμού μιας Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών είναι ένας ισχυρός οργανισμός εξωστρέφειας, στα πρότυπα των αντίστοιχων πετυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού (όπως του Ολλανδικού EVD/NL Agency και του Γαλλικού UBIFRANCE). Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από το συντονισμό υπουργείων, φορέων και δράσεων θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση χρηματοοικονομικών πόρων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα και μοναδικό Ταμείο Εξωστρέφειας με εθνικό συντονιστικό ρόλο, στο οποίο θα κατευθύνονται τα χρήματα για την εξωστρέφεια βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, με ανοιχτές στο διαδίκτυο διαδικασίες ηλεκτρονικών προμηθειών, υιοθετώντας το Ολλανδικό παράδειγμα. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τάχθηκε υπέρ της συνένωσης ΔΕΘ – Helexpo και πρότεινε για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, με βασικό κριτήριο την πολυετή εμπειρία (τουλάχιστον 5 έτη) σε ανώτατες διοικητικές θέσεις αντίστοιχων εκθεσιακών οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μεγάλο μέρος της συνάντησης των δύο πλευρών απασχόλησε το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας και η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις. Ο κ. Λακασάς κατέθεσε την αγωνία της εξαγωγικής κοινότητας για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και κυρίως για τα €2 δις που προέρχονται από την ΕΤΕπ και τα διαρθρωτικά ταμεία καθώς και τα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε αίτημα να οριστεί από την Κυβέρνηση ένας Επικεφαλής-Συντονιστής για θέματα ρευστότητας, ο οποίος θα απεμπλέξει τη διαδικασία, έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να κατευθυνθούν το συντομότερο δυνατόν προς τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ως πάγια αιτήματα του ΣΕΒΕ που αναφέρθηκαν στην συνάντηση είναι η ανάγκη μείωσης του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα καθώς και η καθιέρωση διαδικασιών fast track για όλες τις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανέφερε ότι είναι αδύνατο οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες του εξωτερικού, την ίδια ώρα που η Ελληνική Κυβέρνηση προσθέτει επιπλέον βάρη στην επιχειρηματικότητα μέσω του ενεργειακού κόστους, όταν χώρες του εξωτερικού εφαρμόζουν ενισχυτικά μέτρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το ενεργειακό κόστος για τη χώρα μας έχει γίνει κυριολεκτικά δυσβάσταχτο καθώς κατά μέσο όρο ανέρχεται σχεδόν στο 5% του κόστους παραγωγής, ενώ σύμφωνα με στοιχεία επιχειρήσεις – μελών του ΣΕΒΕ, των οποίων η δραστηριότητα είναι έντασης ενέργειας, το ενεργειακό κόστος ανέρχεται μέχρι και στο 36% του κόστους λειτουργίας τους.

Τέλος, ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και στροφή στην κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, τα οποία με τη σειρά τους θα υποκαταστήσουν στην εγχώρια αγορά τα εισαγόμενα, τονίζοντας ότι το παράδειγμα θα πρέπει να δοθεί πρωτίστως από το ίδιο το κράτος. Έτσι, τα όποια νέα έργα σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στην χώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ελληνικής παραγωγής και να αποφευχθούν οι φωτογραφικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες προδιαγράφονται προϊόντα εισαγωγής.