Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση για θέματα Τουρισμού με τον Τομεακό Αντιπεριφερειάρχη της ΠΚΜ για θέματα Τουρισμού- Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στην Π.Ε.Πιερίας

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
« Βασίζουμε και περιμένουμε πολλά από τον τουρισμό», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.

Συνάντηση για θέματα τουρισμού πραγματοποιήθηκε υπό τον Τομεακό
  Αντιπεριφερειάρχη της ΠΚΜ  για θέματα Τουρισμού- Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, κ. Γιάννη Γιώργο και την  Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013,  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της δράσης που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το συντονισμό των φορέων τουρισμού της ζώνης ευθύνης της,  για τη χάραξη της νέας  τουριστικής πολιτικής αλλά για την καλύτερη ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της κάθε περιοχής με απώτερο  στόχο την τόνωση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.

Τις δυνατότητες  της τουριστικής ανάπτυξης της Πιερίας  ανέλυσε ο Τομεακός   Αντιπεριφερειάρχης  της ΠΚΜ  για θέματα Τουρισμού- Αντιπεριφερειάρχης  Χαλκιδικής επισημαίνοντας,  ότι  το φυσικό περιβάλλον, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, οι πλούσιες και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις της κάθε περιοχής έχουν τη δυναμική να προωθήσουν τον τουρισμό, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων  για το κοινό  όλων των ηλικιών και  απαιτήσεων και για τις 4 εποχές του έτους. 
Ο   Τομεακός   Αντιπεριφερειάρχης της ΠΚΜ   για θέματα Τουρισμού, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη συλλογικής δράσης και συνεργασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο γενικότερο πλαίσιο της νέας διοίκησης στην ΠΚΜ που προωθεί ο νέος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Γιάννης Γιώργος τάχθηκε υπερ μιας διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο για να καταγραφούν όπως είπε  όλες οι προτάσεις των τοπικών φορέων. Άλλωστε, χαρακτήρισε τον τουρισμό πυλώνα ανάπτυξης για μια περιοχή και όπως τόνισε χαρακτηριστικά: « βασίζουμε και περιμένουμε πολλά από τον τουρισμό».

Παράλληλα, πρότεινε μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, όπως είναι η επιλογή ενός ισχυρού ονόματος- ταυτότητας, η προώθηση της διαδικασίας προσέλκυσης νέων αγορών, η ενθάρρυνση των παραδοσιακών αγορών που χρόνια στηρίζουν τον τουρισμό μας, η συμμετοχή σε συγκεκριμένες  εκθέσεις, η δυναμική και ενιαία εκπροσώπηση της ΠΚΜ σε τουριστικές εκθέσεις, η ενίσχυση των τουριστικών οργανισμών, η προώθηση του συνεδριακού  τουρισμού,  η δημιουργία διαδικτυακής πύλης με αναφορά στα χαρακτηριστικά στοιχεία της κάθε περιοχής ( πολιτισμός, ιστορία, γαστρονομία κ.α ) ο σχεδιασμός έντυπου χάρτη,  η εφαρμογή  του ελληνικού πρωινού με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα στα ξενοδοχεία όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ.α.

Στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τα παραδοσιακά προϊόντα, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου. Παράλληλα, εστίασε στη συμβολή του μάρκετινγκ και της επικοινωνιακής στρατηγικής και προβολής στην κατεύθυνση της αύξησης της τουριστικής κίνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Όλοι οι παρευρισκόμενο εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, παρουσίασαν τα αιτήματα και τα προβλήματα που εντοπίζουν και συμφώνησαν ότι για την  ανάπτυξη του τουρισμού απαιτείται  συλλογική προσπάθεια και ενεργό ρόλο από τον κάθε φορέα με την εμπειρία που διαθέτει.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, άκουσε με προσοχή όλες τις προτάσεις και υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις προκειμένου όλες οι θέσεις  να  κωδικοποιηθούν και να ενταχθούν στο γενικότερο πλάνο του τουριστικού επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.    

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δήμων Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου, της  Πιερικής  Αναπτυξιακής, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Αρχιμανδρίτης, π. Ιωακείμ Οικονομίκος,  του Φορέα Διαχείρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων Β/θμιας Εκπ/σης, εκπρόσωποι της Ένωσης  Ξενοδόχων Πιερίας, της Ένωσης  Ξενοδόχων Παραλίας, της Ένωσης  Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας, της Ομοσπονδίας Ενοικ. Δωματίων Ν. Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας, της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Ολυμπιακής Ακτής, των Ενοικιαζομένων Δωματίων Νότιας Πιερίας, της  Ένωσης  Camping Πιερίας, του  Συλλόγου  Φουσκωτών Σκαφών, του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, του Συλ. Επαγ. Ελατοχωρίου  και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων τουρισμού.