Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Έλεγχοι Υγειονομικού και Αγορανομικού Ενδιαφέροντος στην Αγορά της Πιερίας

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ 

Έλεγχοι Υγειονομικού και Αγορανομικού Ενδιαφέροντος στην Αγορά της Πιερίας
ενόψει της εορταστικησ περιοδου
των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ και της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ»
  
Διανύουμε όλοι μας τις τελευταίες ημέρες πριν τις εορτές των
Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι ετοιμασίες για την προμήθεια αγαθών που θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι μας αλλά και θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες των κοινωνικών μας υποχρεώσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,  με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, τη στήριξη των εμπόρων αλλά και την  προστασία  του καταναλωτή από πιθανές κερδοσκοπικές – καιροσκοπικές ενέργειες αλλά  και στο πλαίσιο των εντεταλμένων αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων υπηρεσιών,  συντονίζει τους ελέγχους στα διακινούμενα αγαθά (τρόφιμα και προϊόντα) που θα διατεθούν στην αγορά της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Για το σκοπό αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας συμβουλεύει τους καταναλωτές να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της τιμής πώλησης και της ποιότητας των αγαθών που θα προμηθευτούν, ώστε να κάνουν τις συμφερότερες αγορές στα όρια των οικονομικών τους δυνατοτήτων και παράλληλα υπενθυμίζει την απαράμιλλη  ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων από τους τοπικούς παραγωγούς.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι, τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τα μικτά κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία και η αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας.

Συγκεκριμένα,  έλεγχοι από μικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας και Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) θα γίνονται στους εξής χώρους:
·        Βιομηχανικά Σφαγεία
·        Επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ
·        Κρεοπωλεία
·        Επιχειρήσεις αρτο-ζαχαροπλαστικής
·        Επιχειρήσεις πώλησης παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων ειδών
·        Πρατήρια υγρών καυσίμων
·        Λαϊκές αγορές
·        Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παραγωγικές μονάδες τροφίμων, επιχειρήσεις αποθήκευσης, διανομής και εμπορίας τροφίμων

«Καμία ανοχή στη διαπίστωση παρατυπιών στην εφαρμογή του αγορανομικού κώδικα αλλά και των σχετικών διατάξεων περί διασφάλισης της δημόσιας υγείας στα διακινούμενα αγαθά από τις επιχειρήσεις», τόνισε η κ. Σοφία Μαυρίδου.

Για το λόγο αυτό η παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών στις αγορές θα είναι συνεχής με κύριο στόχο την αποτροπή φαινομένων εκμετάλλευσης των καταναλωτών.  Οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ισχύουσες διατάξεις αγορανομικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε δήλωσή της σχετικά με την αγορά κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, επισημαίνει ότι «είναι σε όλους μας γνωστή η δύσκολη χρηματοπιστωτική περίοδο που διανύει η χώρα μας. Βιώνουμε όλοι, ότι με τις τελευταίες νομοθετικά δημοσιονομικές ρυθμίσεις, η αγοραστική δύναμη του καθενός  μας έχει μειωθεί. Ο καθένας μας, πλέον, προσπαθεί με το  διαθέσιμο προϋπολογισμό να επιλύει πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις,  ώστε να προμηθεύεται τη μέγιστη ποσότητα, σε άριστη ποιότητα και στη χαμηλότερη τιμή. Η αξιολόγηση του κόστους – οφέλους έχει εισχωρήσει ουσιαστικά και καθολικά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η πολυσυζητημένη κρίση αξιών δεν πρέπει να επηρεάσει την πολυετή εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και των εμπόρων. Ωστόσο, οι καταναλωτές και οι έμποροι της Πιερίας πρέπει να έχουν υψηλά το αίσθημα της εμπιστοσύνης τους προς τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, διότι παρά τις ελλείψεις των υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό, οι συνεχείς έλεγχοι γίνονται από άριστα καταρτισμένους υπαλλήλους,  ώστε να διασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητα στην προσφορότερη τιμή. Στόχος, ελπίδα και προτροπή προς τους καταναλωτές αλλά και προς τους εμπόρους είναι η διακίνηση – προμήθεια εγχώριων και τοπικών ποιοτικών προϊόντων που θα έχουν στόχο την τόνωση των Ελλήνων επιχειρηματιών λόγω της μεγάλης ύφεσης που καταγράφεται σε όλους τους παραγωγικούς τομείς ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης. Η αγορά της Πιερίας είναι πλούσια, ασφαλής και οικονομικά προσιτή σε αγαθά, με τη στήριξη των επιχειρηματιών και την προστασία των καταναλωτών και με δεδομένο την πιστή τήρηση των αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας μέσω των αξιόπιστων ελέγχων που διενεργούνται από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας».

Σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τονίζεται ότι έλεγχοι της τοπικής αγοράς κρέατος, σε σχέση με την προέλευση – καταγωγή και την τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος έχουν ξεκινήσει άμεσα σε κρεοπωλεία, σφαγεία και τεμαχιστήρια κρέατος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς στην αγορά κρέατος με την άμεση εφαρμογή της  ΚΥΑ 412/8932/03.02.2012. Για όλα τα προϊόντα  ζωικής και φυτικής προέλευσης θα πρέπει να αναγράφεται η ακριβής ταυτότητα και προέλευση τους.


Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας υπενθυμίζει ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με σκοπό την εξασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων & ποτών και της υγιεινής παροχής υπηρεσιών στους καταναλωτές. Με την ευκαιρία επισημαίνεται  η αναγκαιότητα εφαρμογής από τους καταστηματάρχες της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων, σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας (Ν. 3868/2010), για την τήρηση της οποίας θα εντατικοποιηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Ο καλά ενημερωμένος καταναλωτής βγαίνει πάντα κερδισμένος. Κάνουμε τις αγορές μας από νόμιμα σημεία πώλησης. Ο έλεγχος και η ταύτιση μέσω των αναρτημένων πινακίδων με την αναγραφή των ενδείξεων – είδος – προέλευση – τιμή – ποιότητα – ημερομηνία λήξης. Η διασφάλιση της ποιότητας και πιστότητας του αγαθού σε συνάρτηση με την ηλικία και τις δεξιότητες του χρήστη. Ο συνεχής έλεγχος των δαπανών, η ιεραρχική κατάταξη των αναγκών μας και η συνετή διαχείριση των οικονομικών μας είναι μερικές από τις προτροπές της Διεύθυνσης Ανάπτυξης – τμήμα Εμπορίου της ΠΕ Πιερίας.

Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  εύχεται σε όλους «καλές γιορτές με υγεία και οικογενειακή ευτυχία» και παράλληλα υπενθυμίζει σε όλους εμάς τους καταναλωτές που θα τιμήσουμε την αγορά της Πιερίας, για κάθε πρόβλημα που επισημάνουμε σε οποιαδήποτε αγορά μας,  μπορούμε να το αναφέρουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (Διεύθυνση Ανάπτυξης – Τμήμα Εμπορίου 2351351130, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας 2351351201, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής 2351 351 110) καθώς επίσης και στο fax: 2351020036 ή ακόμα και ηλεκτρονικά στο s.mavridou@pieria.pkm.gov.gr .