Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ανοίγουν φτερά για τη ρωσική αγορά 15 ελληνικά επιμελητήρια

Στις 16 και 17 Μαΐου 2013 θα πραγματοποιηθεί το 1ο ΕλληνοΡωσικό Επιχειρηματικό Forum Ερμής, στη Θεσσαλονίκη
Η πρώτη συνάντηση των ελληνικών επιμελητηρίων και φορέων που συμμετέχουν στη συνδιοργάνωση του πρώτου ΕλληνοΡωσικού Επιχειρηματικού Forum Ερμής
 πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Το forum, που διοργανώνεται από δεκαπέντε ελληνικά επιμελητήρια και δύο επιχειρηματικούς φορείς, σε συνεργασία με το Ελληνορωσικό Κέντρο Ερμής και τη σύμπραξη ρωσικών επιμελητηρίων και επιχειρηματικών φορέων της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 16 και 17 Μαΐου του 2013.

Τα ελληνικά επιμελητήρια που υλοποιούν το εγχείρημα- τα περισσότερα εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα - είναι: το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), το Επιμελητήριο Σερρών, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το Επιμελητήριο Έβρου, το Επιμελητήριο Κοζάνης, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Επιμελητήριο Πιερίας, το Επιμελητήριο Τρικάλων, το Εμπορικό Επιμελητήριο Γρεβενών, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δράμας, το Επιμελητήριο Κέρκυρας και το Επιμελητήριο Ξάνθης. Υποστηρικτές της προσπάθειας είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας  (ΣΒΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Την πρόθεσή του δήμου Θεσσαλονίκης να στηρίξει το forum αναφέρει σε επιστολή του ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε ενέργεια αφορά στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση των διεθνών επιχειρηματικών συνεργασιών, συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη και την έξοδο από την ύφεση».

Από την πλευρά της Ρωσίας, συμμετέχουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρώσικης Ομοσπονδίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Μόσχας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αγίας Πετρούπολης, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Αγίας Πετρούπολης και το Enterprise Europe Network Αγίας Πετρούπολης.

B2B συναντήσεις
Στόχος του forum είναι η προώθηση των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά, αλλά και η δραστηριοποίηση Ρώσων επιχειρηματιών στην ελληνική αγορά. Η διοργάνωση αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη και το επιχειρείν της πόλης, αλλά ευρύτερα για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας αγοράς.
Το μεγαλύτερο μέρος του forum θα καλυφθεί από Β2Β συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών. Παράλληλα, θα γίνουν προτάσεις επενδύσεων στους τομείς ενέργειας, τουρισμού και μεταποίησης στο πλαίσιο παράλληλων εκδηλώσεων και ενημερωτικών panels με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών που θα καλύψουν θέματα, αναφορικά σε τουριστικές υποδομές, επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια, κ.α. Το forum απευθύνεται σε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν σε Ρωσία και Ελλάδα, σε επενδυτές μεγάλων εταιριών χρηματοδότησης επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC), σε ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.
Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο forum περί τις 150 επιχειρήσεις από τη Ρωσία και περί τις 200 από την Ελλάδα.
Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι τα: τρόφιμα – ποτά, καλλυντικά-παραφαρμακευτικά, δομικά υλικά, είδη σπιτιού, υπηρεσίες (μεταξύ των οποίων συμβουλευτικές αλλά και μεσιτικές εταιρείες).

Φιλικά διακείμενη προς τα ελληνικά προϊόντα η Ρωσία
Στα πλεονεκτήματα της αγοράς της Ρωσίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του. “Η Ρωσία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων το μέγεθος της και η γεωγραφική της γειτνίαση με την Ευρώπη. Παράλληλα η σταθερή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών και η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών δημιουργούν κίνητρα για τους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η Ρωσία είναι μία αγορά φιλικά διακείμενη προς τα ελληνικά προϊόντα. Ενδεικτικό της θετικής διάθεσης που εκδηλώνουν οι ρώσοι καταναλωτές για τα ελληνικά προϊόντα είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 άνοδο 34%, ενώ πέρυσι η αύξηση ανήλθε σε 27%» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι είναι δεδομένο ότι «οι προκλήσεις στο συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό - πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο ζούμε επιτάσσει μία συντονισμένη προσπάθεια για ανταλλαγή εμπειριών και σύναψη νέων συνεργασιών προκειμένου να προχωρήσουμε με σιγουριά για την επόμενη ημέρα». 

Δυναμική συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας
Στη δυναμική της συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕλληνοΡωσικού Κέντρου Ερμής και πρόεδρος του επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, ο οποίος υπογράμμισε ότι στόχος είναι το ελληνορωσικό forum να καθιερωθεί ως θεσμός προκειμένου να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
«Η διοργάνωση του 1ου ΕλληνοΡωσικού Επιχειρηματικού forum Ερμής, αποτελεί πρωτοβουλία του ΕλληνοΡωσικού Κέντρου Ερμής, ενός φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που σκοπό έχει, την προώθηση και ανάπτυξη των πωλήσεων ελληνικών προϊόντων στην ρωσική αγορά.  Ιδρυτικά μέλη του ΕλληνοΡωσικού Κέντρου Ερμής, είναι τα Επιμελητήρια: Σερρών, Χαλκιδικής και Καβάλας» επισήμανε ο κ. Μέγκλας υπογραμμίζοντας ότι forum όπως αυτό που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2013, μόνον οφέλη μπορούν να αποφέρουν στους συμμετέχοντες αλλά και στους υποστηρικτές τους.