- Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους - Το ΔΝΤ είναι αμετακίνητο
- Διαφωνούν όμως και για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Προσωρινά διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, αφού όπως φάνηκε υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τη διάρκεια της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, αξιωματούχος δήλωσε πως "υπάρχει μία σημαντική διαφορά για το πόσο καιρό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα", ενώ αναμένεται το Eurogroup να ξεκινήσει, αλλά άγνωστο το πότε ακριβώς.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια αυτής της διακοπής της συνεδρίασης αναμένεται να υπάρξουν διμερείς επαφές, προκειμένου να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν το ακανθώδες αυτό ζήτημα.
Για το λόγο αυτό είναι πιθανόν να υπήρξε και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μαζί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγι, πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά φαίνεται πως διαφωνούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωζώνη δέχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014, ενώ αντιδρά το ΔΝΤ που απαιτεί αυτό να γίνει μέχρι το 2016.
Αναφορικά με την αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τις χώρες της ευρωζώνης για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι λίγο- πολύ όλες οι πλευρές θα κάμψουν τις απαιτήσεις τους και τελικά θα επέλθει ο συμβιβασμός. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υπάρχει σαν πνεύμα.
Σύμφωνα με τις πληροφγορίες, η Γερμανία προτείνει όχι οριστική λύση για την Ελλάδα, με επέκταση των διμερών δανείων, επαναγορά κρατικού χρέους είτε με νέο δάνειο και με τη συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών και αύξηση των εντόκων γραμματίων που θα μπορούσε να εκδώσει το ελληνικό δημιόσιο έως το 2016. Μετά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη Γερμανία θα επανεξεταστεί το ζήτημα του κούρεμα των κρατικών χρεών.
Ωστόσο, το ΔΝΤ από την πλευρά του, είναι ανυποχώρητο και απαιτεί το 2016 να γίνει έτσι κι αλλιώς κούρεμα του ελληνικού χρέους, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των κινήσεων μέχρι τότε.