Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Καταρρίπτοντας 5 μύθους για τον τραυλισμό

Μας το έστειλε το pinakio.blogspot.gr..... Ευχαριστούμε πολύ

Του Μανώλη Μπουλάκη*

Πριν από λίγες ημέρες ήταν η παγκόσμια ημέρα τραυλισμού. Ο αναγνώστης και φίλος του Πινακίου λογοθεραπευτής Μανώλης Μπουλάκης μας έστειλε 5 μύθους για τον τραυλισμό και στην συνέχεια μας παρέταξε την αλήθειαΛέγοντας ‘τραυλισμός’ εννοούμε την επανάληψη συνήθως του αρχικού
φθόγγου, συλλαβής ή και ολόκληρης της λέξης σε περιοδικά διαστήματα κατά την ομιλία. Η επανάληψη αυτή μπορεί να αντικατασταθεί από κόλλημα – σταμάτημα πλήρες, για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα (μπλοκάρισμα).
Ο τραυλισμός (το κεκέδισμα) είναι ένα ιδιότυπο πρόβλημα λόγου, αφού η εμφάνισή του δεν είναι σταθερή. Δείτε τους μύθους αλλά και πως αυτοί καταρρίπτονται: 

Μύθος 1
Οι άνθρωποι που τραυλίζουν δεν είναι έξυπνοι.
ΠραγματικότηταΔεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ νοημοσύνης και τραυλισμού.


Μύθος 2: Η  νευρικότητα προκαλεί τραύλισμα.
Πραγματικότητα: Η νευρικότητα δεν προκαλεί τραύλισμαΟύτε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που τραυλίζουν έχουν την τάση να είναι νευρικοίανήσυχοι, φοβισμένοι ή ντροπαλοί. Έχουν το ίδιο ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών προσωπικότητας, όπως εκείνων που δεν τραυλίζουν.


Μύθος 3: Ο  τραυλισμός μπορεί να"κολλάει" μέσω της μίμησης ή ακούγοντας ένα άλλο πρόσωπο να τραυλίζει.
ΠραγματικότηταΔεν μπορείς να"κολλήσεις" τραυλισμόΚανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια του τραυλισμούαλλά η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το οικογενειακό ιστορικό(κληρονομικότητα), η νευρομυική ανάπτυξητο περιβάλλον του παιδιού και η δυναμική της οικογένειας συμβάλουν στην εκδήλωση του τραυλισμού.

Μύθος 4: Να πεις σε κάποιον που τραυλίζει :".Σκέψου τι θέλεις να πεις πρώτα" ή "Πάρε μια βαθιά ανάσα πριν μιλήσεις".
Πραγματικότητα

Αυτή η συμβουλή κάνει το πρόσωπο που τραυλίζει πιο αμήχανο, προκαλώντας εντονότερο τραύλισμα. Πιο χρήσιμες συμβουλές θα ήταν να ακούει υπομονετικά τον συνομιλητή του και έπειτα να μιλάει αργά και καθαρά.


Μύθος 5

Το στρες προκαλεί τραύλισμα.
ΠραγματικότηταΌπως αναφέρθηκε παραπάνωεμπλέκονται πολλοί παράγοντεςΤο άγχος δεν είναι η αιτίααλλά σίγουρα μπορεί να επιδεινώσει το τραύλισμα.


*ΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΠΑΠΑΓΟΥ 76, ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Τηλ.2117059348