Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη με τον αλιευτικό σύλλογο Λιτοχώρου

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη  του Αλιευτικού Συλλόγου Λιτοχώρου είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στην παραλία της
Γρίτσας, στο πλαίσιο των επισκέψεων της Αντιπεριφερειάρχη στους παραγωγικούς χώρους του πρωτογενούς τομέα.

  Στη  συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Λιτοχώρου Βασίλειος Βασίλας, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Καίτη Μαρτινίδου, ο πρώην Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Χρήστος Καψάλας καθώς και τα μέλη (αλιείς) Ιωάννης Ξυπτεράς, Νικόλαος Κουριάτης, Αθανάσιος Κοκοβας και  Κων/νος Χατζηχρήστος.
 Οι αλιείς παρουσίασαν επιτόπου και αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του λιμανιού της Γρίτσας. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωσε τους αλιείς για την πορεία του έργου του Τεχνητού Υφάλου Λιτοχώρου, ένα έργο –που όπως τόνισε- με μεγάλη σπουδαιότητα για την αύξηση της ιχθυοπανίδας, την προστασία του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ανάπτυξης της παράκτιας αλιείας.

Παράλληλα,  συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στα κριτήρια επαγγελματικότητας των αλιέων καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της αλιευτικής νομοθεσίας, ώστε να εμπεριέχει  διατάξεις για την καλύτερη προστασία των ψαριών βάσει επιστημονικών δεδομένων.
 Άλλωστε, έγινε συζήτηση για τα προβλήματα της παράκτιας αλιείας που οδηγούν στην εξαφάνιση του επαγγέλματος, για λύσεις και μέτρα για τη διοχέτευση των αλιευμάτων τους στην τοπική αγορά, με ευκολότερη πρόσβαση των καταναλωτών σε αυτό.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου συνοδευόμενη από  τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε.Πιερίας,  Δημήτρη Τσιμήτρη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας Ευδοκία Κίτσιου, την Προϊστάμενη του τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Πιερίας Πηνελόπη Βουλγαρίδου, τον Επιστημονικό Συνεργάτη Δημήτρη Ρουκά, και τον Ειδικό Συνεργάτη Θάνο Μπαρμπαγεωργόπουλο επισκέφθηκαν τις καλύβες των επαγγελματιών ψαράδων στην παραλία της Γρίτσας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Λιτοχώρου,  Βασίλειος Βασίλας,  με τη σωστή διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων, με μέτρα βιώσιμης διαχείρισης και με ελέγχους για παρανομίες θα υπάρξει ανάκαμψη της αλιείας.
Η Αντιπεριφερειάρχης  Πιερίας ανάφερε χαρακτηριστικά ότι στη σημερινή οικονομική  και κατ΄ επέκταση κοινωνική  κρίση που διανύει σήμερα η χώρα μας,  μέλημά μας είναι να προστατεύουμε τον αλιευτικό πλούτο του Θερμαϊκού. «Με την προστασία και την ανάπτυξη της ιχθυοπανίδας, εξασφαλίζουμε το παρόν και το μέλλον των παράκτιων αλιέων αλλά και άλλων επαγγελματικών κλάδων, που έχουν συνάφεια με την παράκτια αλιεία. Οι παράκτιοι ψαράδες που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη θάλασσα γνωρίζουν ότι η Αντιπεριφέρεια μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της προσπαθεί να δώσει διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το τμήμα Αλιείας σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συλλόγους της Π.Ε. Πιερίας θα δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και των προτάσεων που έχουν ώστε να μπορέσει να γίνει μια πλήρης ενημέρωση των αρμόδιων φορέων», δήλωσε η κ. Σοφία Μαυρίδου.
 Άλλωστε, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αναφέρθηκε  στη δυνατότητα ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού, στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι αλιείς παρέχοντας ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τους παράκτιους ψαράδες και τις τοπικές κοινωνίες, όπως με την ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού, των επιστημονικών ερευνών κλπ, τονίζοντας πόσο θα μπορούσε να τονώσει το τουριστικό προϊόν ακόμη και μια μικρή επίσκεψη μιας ομάδας τουριστών σε ένα Νταλιάνι και μετά να γευτούν φρέσκο ψάρι.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης,  τόνισε  ότι η παράκτια αλιεία είναι μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα για τη Πιερία.  «Πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή τις αλλαγές που έρχονται στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική για τις δυνατότητες ανάπτυξης που θα δοθούν σε παράκτιους ψαράδες. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων», υπογράμμισε ο κ. Τσιμήτρης.

Ο πρώην Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου,  Χρήστος Καψάλας,  επεσήμανε  ότι είναι επιτακτική η συμμετοχή των επαγγελματιών αλιέων στη λήψη αποφάσεων που αφορά τα λιμάνια, τονίζοντας ότι οι επαγγελματίες ψαράδες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου στο Λιμενικό Ταμείο.

«Είχαμε σωστή και έγκυρη ενημέρωση για το Μέτρο 1.3 ΕΠΑΛ 2007-2013 ¨επενδύσεις επί αλιευτικών σκαφών¨ από το τμήμα Αλιείας και μπορέσαμε να υποβάλουμε επενδυτικούς φακέλους πάνω στο συγκεκριμένο μέτρο» ανέφερε ο επαγγελματίας αλιέας Ιωάννης Ξυπτεράς.

Ο επαγγελματίας ψαράς,  Κωνσταντίνος  Χατζηχρήστος αναφέρθηκε στις σχέσεις που έχουν με τους ερασιτέχνες ψαράδες αναφέροντας ότι: ¨Οι παράκτιοι ψαράδες της Πιερίας δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους ερασιτέχνες ψαράδες,  αρκεί να μη κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα και βγάζουν ψάρια, τα οποία διαθέτουν προς πώληση¨.
 «Η παράκτια αλιεία αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για αρκετές οικογένειες, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ε. Πιερίας και ειδικά το αρμόδιο τμήμα Αλιείας, προσπαθεί να παρέχει επιστημονική αλλά και οργανωτική στήριξη στους αλιείς μας»,  ανέφερε   η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου που ενημέρωσε ότι το Τμήμα Αλιείας προσπαθεί με τις ενημερώσεις και τις κατευθύνσεις να πετύχει την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας,  Δημήτρης Ρουκάς,  υπογράμμισε  ότι η Π.Ε.Πιερίας  προτίθεται να έρθει σε συνεννόηση με το τοπικό Παράρτημα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη  διενέργεια προγραμμάτων εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης αλιέων με την μορφή σεμιναρίων. «Ο κλάδος για να μπορέσει να αναπτυχθεί θέλει εκπαιδευμένους αλιείς, οι νέοι που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την αλιεία πρέπει να λειτουργήσουν με περιβαλλοντολογική συνείδηση, που θα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των αλιευτικών μας πόρων με την προώθηση επιλεκτικών αλιευτικών μεθόδων», είπε  ο  κ. Δημήτρης Ρουκάς και πρόσθεσε ότι οι  παράκτιοι ψαράδες, που ασκούν υπεύθυνα το επάγγελμά τους, συνεισφέρουν με την εμπειρία τους στην προστασία των θαλασσών και στη  βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως ο γεωργός οφείλει να σέβεται το χωράφι που του δίνει σιτάρι.