Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Συνεχής η άνοδος της τιμής του καυσόξυλου


Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Αντώνης Φαναριώτης
Η κρίση που μαστίζει την χώρα ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν σε πιο οικονομικές μορφές θέρμανσης, όπως τα καυσόξυλα. Η αγορά τους δεν κόστιζε πολύ. Πλέον όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και η τιμή τους εκτοξεύτηκε κατακόρυφα. Σίγουρα όμως και πάλι είναι πολύ πιο οικονομική μορφή θέρμανσης από το πετρέλαιο.

Πριν δύο χρόνια η αγορά ενός τόνου κόστιζε 110 €. Τώρα η τιμή έχει φτάσει ακόμα και τα 145 /τόνο. Στην Αθήνα είναι πολύ πιθανό φέτος, η τιμή να εκτοξευθεί στα 200 €/τόνο. Αυτή η διαφορά τιμής είναι αισθητή στην τσέπη του καταναλωτή. Η αυξανόμενη ζήτηση καυσόξυλων όμως  οδήγησε σε αυτήν την  αύξηση. Έμποροι κάνουν λόγο ακόμα και για διπλασιασμό των παραγγελιών για τον επερχόμενο χειμώνα σε σχέση με τον περσινό.
Η αγορά καυσόξυλου φέτος εξελίσσεται σε χρηματιστήριο. Παρατηρείται  πως η τιμή του αλλάζει κάθε εβδομάδα. Σε κάθε περιοχή υπάρχει και διαφορετική τιμή. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που τα ξύλα από τα ελληνικά δάση δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα η αγορά να κατακλυστεί από εισαγόμενα κυρίως από Βουλγαρία. Για τα εισαγόμενα καυσόξυλα υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για την ποιότητα τους και την δυνατότητα καύσης τους.
Οι καταναλωτές είναι καλό να προμηθεύονται εγκαίρως τα καυσόξυλα για να αποδίδουν το 100% και φυσικά να μην αγοράζουν χλωρά ξύλα. Επίσης πρέπει να ζυγίζουν οπωσδήποτε τις ποσότητες που αγοράζουν.

Η κρίση μας ανάγκασε να στραφούμε σε παραδοσιακές μορφές θέρμανσης λοιπόν, φυσικά με το αζημίωτο. Η τιμή των καυσόξυλων συνεχώς ανεβαίνει και θα συνεχίσει ανεβαίνει όσο η ζήτηση παρουσιάζεται τόσο μεγάλη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι καταναλωτές είναι να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς.