Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η «μάχη» του κουραμπιέ

Οι Τούρκοι αντιδρούν στην κατοχύρωση του κουραμπιέ Καβάλας, από τους παραγωγούς της Νέας Καρβάλης, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για προϊόν της τουρκικής κουζίνας!
Η προσπάθεια των παραγωγών κουραμπιέ στη Νέα Καρβάλη να κατοχυρώσουν το προϊόν
τους, προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων συναδέλφων τους. Ένας από αυτούς, στην πόλη της Ανδριανούπολης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι: «Ο κουραμπιές της Καβάλας είναι κάτι που ανήκει στην τουρκική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Καβάλα ήταν δική μας. Αν πάτε σε όλα τα σπίτια της Ανδριανούπολης, θα δείτε πως φτιάχνουν παντού κουραμπιέδες Καβάλας». Η τουρκική εφημερίδα Vatan, επίσης, αναφέρει ότι: «Οι Έλληνες διεκδικούν την πατρότητα της τουρκικής γεύσης, του κουραμπιέ της Καβάλας». Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε ο συντάκτης, Μανώλης Κωστίδης, στην ιστοσελίδα onalert.gr. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Σαν να μην έφτανε η «μάχη του μπακλαβά και του κουλουριού», οι Τούρκοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν και τους κουραμπιέδες της Καβάλας, καθώς ισχυρίζονται πως είναι τούρκικο προϊόν!! «Οι Έλληνες διεκδικούν και αυτό», γράφει η τουρκική εφημερίδα Vatan, η οποία φαίνεται πως αγνοεί σε ποια χώρα βρίσκεται η Καβάλα και προσθέτει πως: «Οι Έλληνες διεκδικούν την πατρότητα της τουρκικής γεύσης, του κουραμπιέ της Καβάλας». Οι Τούρκοι ξεσηκώθηκαν, καθώς οι παραγωγοί του κουραμπιέ στην Καβάλα, δηλώνουν πως έλαβαν την άδεια της «ονομασίας προέλευσης» του συγκεκριμένου προϊόντος, κάτι που απαγορεύει άλλους να δίνουν το όνομα της Καβάλας στα προϊόντα τους. Ενώ στην Τουρκία, μέχρι σήμερα, δεκάδες Τούρκοι παραγωγοί πουλάνε τα προϊόντα τους με την ονομασία αυτή. Έτσι, οι Τούρκοι παραγωγοί του κουραμπιέ που τον ονομάζουν “Kavala Kurabiyesi” (Kουραμπιές Καβάλας) ξεσηκώθηκαν. Ο παραγωγός κουραμπιέδων στην Ανδριανούπολη, Αρίφ Μερίτς, διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου και ισχυρίστηκε πως ο κουραμπιές της Καβάλας δεν είναι ελληνικός! «Ο κουραμπιές της Καβάλας είναι κάτι που ανήκει στην τουρκική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Καβάλα ήταν δική μας. Αν πάτε σε όλα τα σπίτια της Ανδριανούπολης, θα δείτε πως φτιάχνουν παντού κουραμπιέδες Καβάλας», αναφέρει ο Μερίτς. Ο ίδιος ζήτησε τη βοήθεια των τουρκικών αρχών και τόνισε πως: «Πριν κάποιοι αρπάξουν την αυθεντική μας παράδοση, θα πρέπει να τη διεκδικήσουμε». Ο Τούρκος παραγωγός κουραμπιέδων ισχυρίζεται πως φτιάχνει τους πιο ωραίους κουραμπιέδες Καβάλας και καλεί σε διαγωνισμό τους Έλληνες παραγωγούς». Όπως λέει η γνωστή ελληνική παροιμία: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι». Η παροιμία αυτή ταιριάζει απόλυτα στην προσπάθεια των Τούρκων να οικειοποιηθούν ένα ακόμα ελληνικό παραδοσιακό προϊόν, τον κουραμπιέ Νέας Καρβάλης Καβάλας, χρησιμοποιώντας το όνομα της πόλης μας! Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που συνοδεύει το ρεπορτάζ, ήδη κυκλοφορεί κουραμπιές στην Τουρκία, που φέρει την ελληνικότατη ονομασία: «Κουραμπιές Καβάλας». Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι στην πρώτη θητεία του δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, είχε αρχίσει η προσπάθεια κατοχύρωσης του προϊόντος ως Π.Ο.Π., δηλαδή «Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης», με πρωτοβουλία των παραγωγών της Νέας Καρβάλης. Σε μία συνάντηση, μάλιστα, ο τότε πρόεδρος της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Καβάλας (Δ.ΑΝ.Ε.Κ.) (νυν «Δημωφέλεια»), Μιχάλης Χρυσομάλλης, προσφέρθηκε να βοηθήσει τους παραγωγούς, αφού ως νομικός γνώριζε καλά το θέμα. Στη συνέχεια ανέλαβε το Επιμελητήριο Καβάλας, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Όπως δήλωσε στον «Κ.Τ.» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Άγγελος Τσατσούλης, συναντήθηκε προχθές με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην έκθεση που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Γαλλία και του ζήτησε να επισπεύσει τη διαδικασία ελέγχου και έγκρισης του φακέλου της υποψηφιότητας του προϊόντος, ώστε να εγκριθεί, στη συνέχεια και από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

http://www.k-tipos.gr