Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αλόη: Ένα αρχαίο φυτό με σύγχρονες ιδιότητες!


«Φυτό της αθανασίας» και «ελιξίριο μακροζωίας» είναι μόνο δύο χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν αυτήν την «πικρή και γυαλιστερή ουσία» που ακούει στο όνομα αλόη.
Έχει χρησιμοποιηθεί από διαφορετικούς πολιτισμούς για διαφορετικούς λόγους, από
επουλωτικό δερματικών παθήσεων έως καθαρτικό, καταπραϋντικό του στομάχου, αφροδισιακό και αντιφλεγμονώδες.
Η Aloe Vera έχει τόσες πολλές «θεραπευτικές ικανότητες», που πιστεύεται ότι ο Μ. Αλέξανδρος αιχμαλώτισε ένα νησί στον Ινδικό Ωκεανό, προκειμένου να αποκτήσει το φυτό και να το χρησιμοποιήσει για την ανακούφιση των πληγών των στρατιωτών του. Ωστόσο, η «φήμη» της στον δυτικό κόσμο διαδόθηκε από τους Ισπανούς, οι οποίοι την καλλιεργούσαν και τη χρησιμοποιούσαν για τη αντιμετώπιση στομαχικών και εντερικών διαταραχών.
Η αλόη μοιάζει με κάκτο, ανήκει στην οικογένεια των κρίνων, συγγενεύει με το κρεμμύδι και, όταν τεμαχιστεί, εκκρίνει δύο υγρά: ένα κίτρινο-πράσινο χυμό, ο οποίος περιέχει την ουσία αλοΐνη, και ένα διαφανές υγρό που εκκρίνεται από το εσωτερικό του φύλλου. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, μόνο δύο χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, η Aloe Vera και η Aloe Barbadensis Miller.
Το ζελέ της Aloe Vera περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά, όπως βιταμίνη Β, C, Ε, β-καροτίνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα. Είναι, επίσης, πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ.

Κλινικά αποδεδειγμένες ιδιότητες της αλόης
• Καταπραϋντικό σε ερεθισμούς δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη, δερματίτιδα λόγω ηλιακής ακτινοβολίας. Διεγείρει τα επιθηλιακά κύτταρα και την παραγωγή IL-1 και TNF παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με ανάπτυξη νέων κυττάρων, τη βελτίωση της λειτουργίας των ιστών και την επούλωση των τραυμάτων.
• Αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος, ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
• Άνοσο-ενισχυτικό. Καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα, τις μυκητιάσεις, μπορεί να περιορίσει την ψωρίαση και να χρησιμοποιηθεί σαν συνεργική θεραπεία ενάντια στη λοίμωξη από τον ιό HIV (AIDS), ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο.
• Καρδιοπροστατευτικό. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο των διαβητικών.
• Διεγερτικό του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση ασθενών με άσθμα, να ανακουφίσει από κολικούς, έλκος του στομάχου, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Η συχνότερη χρήση της αλόης είναι σαν πρόσθετο στα καλλυντικά και στα προϊόντα περιποίησης σώματος, μαλλιών και προσώπου. Χάρη στα συστατικά της, διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό.
Μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες της αλόης με ένα σφηνάκι χυμού αλόης κάθε πρωί, πριν από το πρωινό γεύμα. Επιλέξτε προσεκτικά το ρόφημα αλόης που θα καταναλώσετε. Να είναι τυποποιημένο και να έχει παραχθεί με βιολογικό τρόπο καλλιέργειας. Να είστε επιφυλακτικοί με πολύ φτηνά προϊόντα στα οποία μπορεί ο χυμός αλόης να έχει αραιωθεί με νερό ή να περιέχει χρωστικές ουσίες προκειμένου να δοθεί γεύση στο τελικό προϊόν.

Πηγή: zougla.gr