Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Καινοτόμα τρόφιμα, που παρασκεύασαν Έλληνες φοιτητές, βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό «ECOTROPHELIA 2012»


Πολυδημητριακό που περιλαμβάνει σίκαλη, βρώμη, ρύζι, καλαμπόκι, χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό στέβια, φρουτοπαρασκεύασμα με βιολογικής προέλευσης φράουλα και αλκοόλη, πράσινες ελιές στις οποίες έγινε παραδοσιακή ζύμωση με προβιοτικό, οικολογικό
ρόφημα από οργανικό νερό, σταφύλι και οργανικά εκχυλίσματα βοτάνων, σνακ απαλλαγμένο γλουτένης, υψηλής περιεκτικότητας σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα, είναι τα καινοτόμα τρόφιμα που παρασκευάστηκαν από Έλληνες φοιτητές και βραβεύτηκαν στο 2ο Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής «ECOTROPHELIA 2012». Ο διαγωνισμός, για τη δημιουργία νέων οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής, διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Τ., Ευάγγελος Καλούσης, αναφερόμενος στη σημασία της καινοτομίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων δήλωσε: «Η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας». Και συνέχισε τονίζοντας: «O ΣΕΒΤ πιστεύει ότι οι δράσεις και οι μηχανισμοί που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα, γι’ αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με τις ανάγκες του παραγωγικού τομέα».

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν 7 Πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών, οι οποίες κατάφεραν να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μήνες ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που εκτός από τη γεύση του διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.
Τους τρεις νικητές ανέδειξε η Εθνική Επιτροπή που είχε συσταθεί για το διαγωνισμό και αποτελείτο από τον κ. Ευάγγελο Καλούση πρόεδρο του ΣΕΒΤ, τον Δρ. D. Rossi Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, τον κ. Γρ. Αντωνιάδη πρόεδρο του Σ.Δ.Ε. και τον κ. Ρ. Γαμβρό πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ.

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στο προϊόν «Cereal 4» που προέκυψε από τη συνεργασία των Β. Πολυχνιάτου, Σ. Χανιώτη, Χ. Χρανιώτη και Π. Σφακιανάκη, φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Κ. Τζιά. Το προϊόν, που ξεχώρισε, αποτελεί μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό στέβια. Διατίθεται σε δύο γεύσεις: πορτοκάλι-μαστίχα και κανέλα-τζίντζερ. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εύκολη ανασύσταση σε γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφήματος όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου γάλακτος (πουτίγκα). Η ομάδα, εκτός από το χρηματικό έπαθλο που της δόθηκε, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Εκεί, θα παρουσιάσει το προϊόν της στο ευρωπαϊκό κοινό, παράλληλα με τους νικητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «Sial», που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.

Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου των προτάσεων, η Εθνική Επιτροπή δυσκολεύτηκε να επιλέξει τα κορυφαία προϊόντα και έτσι το 2 και το 3 βραβείο απονεμήθηκαν σε δύο ομάδες το καθένα.

Έτσι το 2ο βραβείο κατέκτησαν 2 προϊόντα:
Το πρώτο είναι το «Reberyberry» και προέκυψε από τη συνεργασία των Α. Τούλη, Δ. Σακκά, Α. Σαριδάκη και Μ. Γιαννόγλου, φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Γ. Κατσαρού. Πρόκειται για ένα προϊόν που ανήκει στην κατηγορία των φρουτοπαρασκευασμάτων και αποτελείται από βιολογικής προέλευσης φράουλα, από φρέσκα φρούτα, από Ερυθριτόλη (αλκοόλη) και από Ρεμπαουδιοσίδη Α.
Το δεύτερο είναι το «Probiotic Green whole table olives» και προέκυψε από τη συνεργασία των Α. Γρουντά, Ν. Πολυμενέα και Κ. Τσελεπατιώτη, φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Γ. Ι. Νυχά. Πρόκειται για ένα λειτουργικό τρόφιμο υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συνδυάζει την παραδοσιακή ζύμωση του πράσινου ελαιοκάρπου με τη χρήση καλλιεργειών εκκίνησης οξυγαλακτικών βακτηρίων με προβιοτικό δυναμικό.

Το 3ο βραβείο κατέκτησαν 2 προϊόντα:
Το πρώτο είναι το «ΕNDECA», που προέκυψε από τη συνεργασία των Δ. Σακκά, Θ. Τσιπολίτη και Ε. Τζαγκαράκη, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Δ. Μακρή. Πρόκειται για ένα καινοτόμο οικολογικό ρόφημα με Ελληνικό οργανικό νερό από σταφύλι και οργανικά εκχυλίσματα βοτάνων με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, Ελληνικό οργανικό μέλι, βανίλια ελάτης, ως φυσικό γλυκαντικό και εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε.
Το δεύτερο είναι το «Crispy Delight», που προέκυψε από τη συνεργασία των Μ. Τσαγκρασούλη, Θ. Ντάμαρη, Α. Σαλιβέρου, Β. Προσίλη και Ε. Ψαρά, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Κ. Αναστασίου. Πρόκειται για ένα προϊόν που ανήκει στην κατηγορία των snack ελεύθερων γλουτένης, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα.
Όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι, έτσι και φέτος ο διαγωνισμός ECOTROPHELIA γίνεται σε δύο επίπεδα: Πρώτα σε εθνικό, όπου ο κάθε Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων διοργανώνει στη χώρα του το διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας, και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό, με τους νικητές όλων των χωρών να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «SIAL», που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 21-25/10/2012. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται μέσω ομάδων, δύο έως δέκα ατόμων, που προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα να κατατεθούν και προϊόντα που έχουν προκύψει από τη συνεργασία φοιτητών με εταιρείες τροφίμων και ποτών.
Να θυμίσουμε ότι ο περσινός Διαγωνισμός ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική των νέων Ελλήνων επιστημόνων του κλάδου στην Ευρώπη, αφού η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που κέρδισε στον Εθνικό Διαγωνισμό, κατέκτησε την πρώτη θέση και στον Ευρωπαϊκό, ενώ το νικητήριο προϊόν «Da Vero - Eco Seafood Cold Cuts», έχει ήδη βρει το δρόμο του στην αγορά.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr


http://www.agrotypos.gr