Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Τσίπρα με Αβραμόπουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Μας το έστειλε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΠΙΕΡΙΑΣ ..... Ευχαριστούμε πολύ

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Αβραμόπουλο. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργών των Εξωτερικών για την πρωτοβουλία που είχε και την πρόσκληση που μας απηύθυνε, προκειμένου για να μας ενημερώσει επισήμως για τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, για τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρας μας στο νέο δυσμενές διεθνές περιβάλλον. 

Η χώρα μας, παρά την πολύ σημαντική οικονομική κρίση που διέρχεται, έχει μια ιδιαίτερα σημαντική γεωπολιτική δυναμική. Επ' ουδενί, αυτή τη δυναμική δεν πρέπει να την εξαντλήσουμε και πρέπει να την αξιοποιήσουμε και επ'  ουδενί δεν πρέπει να αφήσουμε η οικονομική κρίση να αποτελέσει αφορμή για να διακυβευθούν κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ή για να μπει σε κινδύνους η χώρα, ενόψει και των ευρύτερων ανακατατάξεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Είχαμε την ευκαιρία  με τον Υπουργών των Εξωτερικών να ανταλλάξουμε σκέψεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα. Του εκθέσαμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στη Συρία και την ανθρωπιστική διάσταση που παίρνει η κρίση στην γειτονική αυτή χώρα, για το κύμα προσφύγων που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί και του ζητήσαμε να παρέμβει η χώρα μας, προκειμένου να υπάρξει βοήθεια από την ΕΕ για να διερευνηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας από τη δική μας την πλευρά προσφύγων που θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να επαναπατριστούν, όταν θα αντιμετωπιστεί η κρίση στην περιοχή.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να του εκθέσουμε την ανησυχία μας για τα σύννεφα πολέμου στον Ιράν, κάτι που αφορά άμεσα και τη χώρα μας, στο βαθμό που η σύσφιξη σχέσεων με το Ισραήλ δεν αφορά  μονάχα τη διμερή συνεργασία σε επίπεδο τεχνογνωσίας, στις εμπορικές σχέσεις, το οποίο εμείς απολύτως αποδεχόμαστε και θα θέλαμε να προωθηθεί, αλλά αφορά και την στρατιωτική συνεργασία κάτι το οποίο μας προβληματίζει, διότι επ' ουδενί δεν πρέπει η χώρα μας να γίνει μέρος του προβλήματος στη Μέση Ανατολή, αλλά μέρος της διερεύνησης λύσης.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να του θέσουμε υπόψη του τις προτάσεις και τις θέσεις μας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την ανάγκη που υπάρχει να ασκήσουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έχοντας όμως στρατηγικό σχέδιο, έχοντας προετοιμάσει στοχευμένα και μεθοδικά τις κινήσεις μας, διότι στην εξωτερική πολιτική είναι προτιμότερο να κινείται κανείς με μέθοδο και με σχέδιο, παρά να κάνει κινήσεις που πολύ γρήγορα θα πέσουν στο κενό.

Για την υπόθεση της ΠΓΔΜ και την ονομασία της, του θέσαμε για άλλη μια φορά τις πάγιες θέσεις μας σε ό,τι αφορά την εξέρευση κοινά αποδεκτής λύσης, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Βεβαίως, για εμάς πρόβλημα δεν αποτελεί μονάχα το θέμα της ονομασίας και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η επίσημη ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών μετά από 20 χρόνια χρονοτριβής έρχεται σε αυτή τη θέση που είχε τότε ο ΣΥΝ, της υιοθέτησης δηλαδή του πακέτου Pinheiro. Εκφράσαμε, όμως, τον προβληματισμό μας όχι μόνο για το θέμα της ονομασίας, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι αναζωπυρώνονται από την απέναντι πλευρά εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές στην εκφορά του λόγου, πράγμα που για εμάς πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια άμεση συνεργασία και ενημέρωση και είμαστε ευτυχείς που η ηγεσία του Υπουργείο Εξωτερικών είναι διατεθειμένη να μας την παρέχει και πιστεύουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν, ώστε η χώρα να αποκτήσει εθνική στρατηγική μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής προς όφελος της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς όφελος της επανατοποθέτησης της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως φτωχός συγγενής ή ο φτωχός συγγενής μιας Ευρώπης που βρίσκεται σε κρίση, αλλά ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά και ως μια χώρα που έχει ανεξάντλητες δυνατότητες άσκησης εξωτερικής πολιτικής, διότι είναι μια σημαντική χώρα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, είναι πυλώνας εμπορικός, ενεργειακός, συνάντησης τριών ηπείρων και αυτό οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε.