Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Δισεκατομμυριούχος ο Τούρκος με το... ελληνικό γιαούρτι


Χρειάστηκε μόνο ένα παλιό εργοστάσιο, ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο και η αμερικανική «μόδα» του ελληνικού γιαουρτιού, για να γίνει ο Hamdi Ulukaya, ένας 40χρονος Τούρκος
μετανάστης στις ΗΠΑ, δισεκατομμυριούχος. Το γιαούρτι του, το Chobani, είναι το πρώτο σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, με τις πωλήσεις του να έχουν πενταπλασιαστεί από το 1009, δίνοντας στον Ulukaya περιουσία 1,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Παρότι ξεκίνησε να παράγει το Chobani πριν από μόλις πέντε χρόνια, ο Τούρκος επιχειρηματίας ελέγχει σήμερα το 17% της αμερικανικής αγοράς γιαουρτιού.
Όμως, η περιουσία του Ulukaya απειλείται τόσο από τον ανταγωνισμό των άλλων εταιρειών γιαουρτιού όσο και από την… πρώην σύζυγό του, την Ayse Giray. Η παιδίατρος τον μηνύει, ζητώντας πάνω από το μισό της Chobani.
Ο Ulukaya μετανάστευσε από την Τουρκία στις ΗΠΑ το 1997, όπου η οικογένειά του διατηρούσε μία φάρμα και παρήγαγε γαλακτοκομικά. Αφότου έκανε μερικά μαθήματα στο State University of New York, άρχισε να παράγει φέτα.
Στην αγορά του γιαουρτιού, μπήκε το 2005. Αγόρασε ένα εργοστάσιο που είχε κλείσει και δύο χρόνια αργότερα, έστειλε τα πρώτα ελληνικά γιαούρτια Chobani στα σούπερ μάρκετ.
Φέτος, η Chobani ήταν χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.