Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Εβδομάδα εξελίξεων για το αγροτικό πετρέλαιο και τις εγκρίσεις στα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης

Την εβδομάδα που έρχεται αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις από το ΥπΑΑΤ επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου. Σύμφωνα με όσα έχει ήδη γράψει οι ΑγροΤύπος έχουν εξασφαλιστεί τα 160 εκατ. ευρώ. για την
πληρωμή των 430.000 δικαιούχους ωστόσο η καθυστέρηση στην καταβολή τους έχει να κάνει με διαδικαστικά θέματα ώστε τις επόμενες ημέρες να πληρωθεί το 50% (80 εκατ. ευρώ). Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και στο θέμα των εγκρίσεων των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο και ο νέος Ειδικός Γραμματέας Ειδικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξασφαλίστηκε το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο το οποίο θα φθάνει τα 160 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρώτα θα πιστωθεί το 50% (80 εκατ. ευρώ) της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους 430.000 δικαιούχους ενώ η εξόφληση έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες.
Πρόκειται για μια πληρωμή την οποία τους τελευταίους μήνες περίμενε το σύνολο του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου αφού είχε ανακοινωθεί από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥπΑΑΤ. Επίσης, είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση γιατί όλο αυτό το διάστημα πληροφορίες έκαναν λόγο για μείωση του ποσού που θα λάμβαναν τελικά οι δικαιούχοι λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας. Ωστόσο τελικά όπως συνέβη και με την εξισωτική αποζημίωση εξασφαλίστηκε ολόκληρο το ποσό προς όφελος των αγροτών.