Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Θρίλερ στην πράσινη γραμμή

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Σε συναγερμό τέθηκε η κυπριακή κυβέρνηση για το πρωτοφανές περιστατικό που αφορά
στην «απαγωγή» τριών αστυνομικών που υπηρετούν στο Τμήμα Τροχαίας Λευκωσίας από τις κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη.

Ήδη η Κυπριακή Αστυνομία και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και αναμένουν τις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών.

Η είδηση έχει γίνει πρωτοσέλιδο στην Κύπρο, ενώ τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. τηρούν χαμηλούς τόνους για το συμβάν.

Το χρονικό 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μεσημέρι της Κυριακής, οι τρεις αστυνομικοί έκαναν σήμα σε ένα διερχόμενο ημιφορτηγό με πινακίδες του ψευδοκράτους. Ο οδηγός δεν σταμάτησε και αμέσως ξεκίνησε καταδίωξη στη νεκρή ζώνη και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ιδαλίου, όπου οι αστυνομικοί συνελήφθησαν παράνομα από δυνάμεις των κατοχικών δυνάμεων.

Το ημιφορτηγό καταδίωκαν αρχικά τέσσερις αστυνομικοί, οι δύο με περιπολικό και οι άλλοι δύο με μοτοσικλέτες, σε περιοχή στην οποία υπάρχουν ναρκοπέδια του κατοχικού στρατού.

Στη διάρκεια της καταδίωξης, ο οδηγός του ημιφορτηγού προσπάθησε να χτυπήσει αστυνομικό που επέβαινε σε μοτοσικλέτα. Ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς κατόρθωσε να απομακρυνθεί από την περιοχή, όταν είδε ότι οι συνάδελφοί του είχαν συλληφθεί.

Οι αστυνομικοί, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν ένοπλοι, κρατούνται σε αστυνομικό σταθμό του ψευδοκράτους, στην κατεχόμενη Λουρουτζίνα. Οι κατοχικές Αρχές τούς αφαίρεσαν τον οπλισμό και τους ασυρμάτους τους, ενώ πήραν και τα οχήματά τους.

Μετά το συμβάν, ενημερώθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας και συστάθηκε το κέντρο κρίσεως στον σταθμό της περιοχής, ενώ ενημερώθηκαν, μεταξύ άλλων, η Εθνική Φρουρά και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η zougla.gr επικοινώνησε με την υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να λυθεί το θέμα σε πολιτικό επίπεδο.


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, μιλώντας στη zougla.gr, περιέγραψε με λεπτομέρειες το περιστατικό, ενώ εξήγησε πως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, επικοινώνησε στις 13.00 το μεσημέρι με τους αστυνομικούς, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, όμως από εκείνη την ώρα και μετά δεν έχει σταθεί εφικτή η επικοινωνία μαζί τους.


Όσον αφορά στην εξέλιξη της υπόθεσης, ούτε η υπουργός Εξωτερικών αλλά ούτε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας δεν ήταν σε θέση να κάνουν εκτιμήσεις.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan, ζητήθηκε από Κύπριους διπλωμάτες η απελευθέρωση των αστυνομικών, όμως η απάντηση ήταν αρνητική. Παράλληλα, το πρακτορείο προσθέτει ότι θα τους παραπέμψουν σε δίκη.

zougla.gr