Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στάχτη έγινε η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου


Η σκεπαστή αγορά του Χαλεπιού είχε ανακυρηχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Ένα μεγάλο μέρος της σκεπαστής αγοράς του Χαλεπιού, που είναι η μεγαλύτερη του είδους της στον
κόσμο μετατράπηκε σε στάχτη καθώς αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία συγκρούονται μεταξύ τους προσπαθώντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Το ιστορικό Σουκ αλ-Μαντίνα είχε γλιτώσει μέχρι τώρα από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς, όμως τα ξημερώματα του Σαββάτου, κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, ορισμένα μαγαζιά τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, εν μέρει επειδή πολλά από τα μικρά μαγαζιά ήταν γεμάτα με υφάσματα. Μέχρι τώρα, και καθώς η πυρκαγιά δεν έχει ακόμη σβηστεί, έχουν καεί τουλάχιστον 1500 καταστήματα, ανέφεραν ακτιβιστές από την περιοχή.

"Δεν καίγεται μόνο το σουκ, καίγεται και η καρδιά μου", είπε ένας αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο Χάσεμ, ο οποίος είχε μάθει την τέχνη της χρυσοχοΐας στο σουκ πριν ξεσπάσει η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011.

Η καταστροφή του σουκ υπογραμμίζει το πώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία καταστρέφουν όχι μόνο τις ζωές των 22,5 εκατομμυρίων κατοίκων --υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί 30.000 άνθρωποι έως τώρα-- αλλά και την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της χώρας.

Η παλιά πόλη του Χαλεπιού είναι ένα από τα μέρη που η UNESCO είχε χαρακτηρίσει μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και τώρα κινδυνεύουν. Η UNESCO πιστεύει ότι τα πέντε από τα έξι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Συρίας έχουν υποστεί ζημιές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αρχαία πόλη Παλμύρα, το φρούριο Κρακ των Ιπποτών και τμήματα της παλιάς Δαμασκού.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στο σουκ, όμως οι ακτιβιστές κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν εμπρηστικά βλήματα εναντίον των ανταρτών που είχαν κρυφτεί στην περιοχή της αγοράς. "Οι μαχητές προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί ελεύθεροι σκοπευτές τους πυροβολούσαν", είπε ένας άλλος ακτιβιστής.

Το Σουκ αλ-Μαντίνα αποτελείται από ένα λαβύρινθο με σκεπαστά πέτρινα σοκάκια και καταστήματα με ξύλινες προσόψεις. Τα σοκάκια του έφταναν σε συνολικό μήκος τα 13 χιλιόμετρα, καθιστώντας το την μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου όπου πωλούνταν κυριολεκτικά τα πάντα, από σαπούνια και κοσμήματα μέχρι υφάσματα και ενδύματα. Κάποτε ήταν σημαντικός εμπορικός σταθμός πάνω στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Οι ακτιβιστές είπαν ότι προσπαθούν να αποτιμήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Ορισμένοι υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν πολλά εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της αγοράς.

Κάποιοι ακτιβιστές εξέφρασαν οργή εναντίον των ανταρτών που πήραν θέσεις στην παλιά πόλη. "Όλοι ξέρουμε ότι το καθεστώς είναι εγκληματικό και θα έκανε τα πάντα", είπε ένας από αυτούς. "Για αυτό το λόγο οι αντάρτες δεν είχαν καμιά δουλειά να πάνε στο σουκ. Γιατί πήγαν εκεί;" διερωτήθηκε. Άλλοι όμως υπερασπίστηκαν τη στάστη των ανταρτών. "Η πυρκαγιά επεκτάθηκε μέχρι το Τέμενος των Ομεϋαδών, οι μαχητές κατάφεραν να την εμποδίσουν να εξαπλωθεί. Σε όρους ρωτάνε γιατί οι μαχητές βρίσκονται στην παλιά πόλη, απαντάμε ότι μπήκαν εκεί για να την ελευθερώσουν", είπε ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Γιάσερ.