Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Χάλκινο από... χρυσό για τη «φτωχή» Ελλάδα

Το πρώτο της μετάλλιο στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες πανηγύρισε σήμερα η Ελλάδα στο άθλημα του τζούντο.

Ο Έλληνας πρωταθλητής, Ηλίας Ηλιάδης, στον τελικό των ρεπεσάζ της κατηγορίας των -90
κιλών, επικράτησε με Yuko από δύο παρατηρήσεις (shido) του Βραζιλιάνου Τιάγκο Καμίλο και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, βγάζοντας για ακόμη μία φορά… ασπροπρόσωπο τον ελληνικό αθλητισμό σε μεγάλη διοργάνωση.
Αυτή ήταν η τρίτη νίκη του Έλληνα τζουντόκα σε βάρος του Βραζιλιάνου, καθώς τον είχε νικήσει στις 10 Σεπτεμβρίου 2010 στα προημιτελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και στις 30 Μαΐου 2011 στα προημιτελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου στο Σάο Πάολο (έχει και μία ήττα).
Πώς έφτασε στο χάλκινο μετάλλιο
Ο αθλητής του Φίλιππου Αμυνταίου, στον πρώτο του αγώνα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, στην κατηγορία των -90 κιλών, επιβλήθηκε με Waza-ari του Σλοβάκου Μίλαν Ραντλ, για τη φάση των «16», δείχνοντας με το… καλημέρα τις άγριες διαθέσεις του.
Εν συνεχεία ξεπέρασε τον «σκόπελο» του Λιθουανού Καρόλις Μπάουζα. Ο Έλληνας τζουντόκα επιβλήθηκε του αντιπάλου του Waza-ari, μετά από τρεις παρατηρήσεις (shido) και προκρίθηκε στα προημιτελικά.
Εκεί όμως ηττήθηκε από τον Ρώσο Κίριλ Ντενίσοφ σε αγώνα και έχασε την ευκαιρία να πάρει το χρυσό ή το ασημένιο μετάλλιο. Πάντως ο Έλληνας πρωταθλητής προκρίθηκε στα ρεπεσάζ, καταφέρνοντας στο πρώτο γύρο τους να κάμψει την αντίσταση του Μαρκ Άντονι.
Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου χρειάστηκε μόλις 39 δευτερόλεπτα για να επικράτησει με Ippon του Αυστραλού αντιπάλου του, παίρνοντας έτσι την πρόκριση για τον δεύτερο γύρο τους, όπου νίκησε τον Βραζιλιάνο, Τιάγκο Καμίλο και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο αγώνας που χάρισε στον Ηλιάδη το χάλκινο μετάλλιο:

Δεύτερη Ολυμπιακή διάκριση μετά το χρυσό στην Αθήνα
 

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ηλίας Ηλιάδης κάνει αισθητή την παρουσία του στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Ο 26χρονος πρωταθλητής μας το 2004, πριν κλείσει ακόμη τα 18 έτη, στην Ολυμπιάδα της Αθήνα, ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
Μάλιστα την ίδια χρονιά αναδείχθηκε κορυφαίος τζουντόκα της Ευρώπης από την EJU. Τα πράγματα πάντως για τον «Mr Ιppon» δεν ήταν ανάλογα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο το 2008, όπου ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής.

Κι αυτό γιατί η παρουσία του σταμάτησε στον πρώτο αγώνα, μετά την ήττα του στην κατηγορία των -90 κιλών με Ippon από τον Ολλανδό Μαρκ Χουϊζίνγκα. 

Βέβαια, έστω και με τέσσερα χρόνια... καθυστέρηση ο Ηλιάδης κατάφερε να φτάσει στη δεύτερη Ολυμπιακή διάκριση της καριέρας του, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, με απολογισμό τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες στη διοργάνωση του Λονδίνου.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Ηλίας Ηλιάδης
ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: 10 Νοεμβρίου 1986
ΤΟΠΟΣ: Γεωργία (Αχμέντα)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Φίλιππος Αμυνταίου
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Αξιωματικός Στρατού Ξηράς
ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ: Mr. Ippon

ΜΕΤΑΛΛΙΑ
 ΧΡ ΑΣ ΧΑΛΚ

Ολυμπιακοί Αγώνες 1 - 1
Παγκόσμια Πρωταθλήματα 2 2 -
Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 2 - 1
Παγκόσμια Κύπελλα/Γκραν Πρι/Γκραν Σλαμ 7 4 6
Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U23 2 - -
Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U20 - - 1
Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U17 1 - -
Μεσογειακοί Αγώνες 2 - -

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

zougla.gr/