Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΠΟ ΤΣΙΑΒΟΥ/ΓΙΑΖΙΤΖΙΔΟΥ


«Χάλκινα» κορίτσια!

Δεύτερο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα από τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου! Το ελληνικό δίδυμο τερμάτισε στην τρίτη θέση του
τελικού του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών και χαρίζει στη χώρα μας το δεύτερο χάλκινο, μετά τον Ηλία Ηλιάδη στο τζούντο!

Η 27χρονη Αλεξάνδρα Τσιάβου, στην δεύτερη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρωτάρα 23χρονη Χριστίνα Γιαζιτζίδου έγραψαν τη δική τους ιστορία, καθώς έγιναν οι πρώτες αθλήτριες που χαρίζουν Ολυμπιακό μετάλλιο στην κωπηλασία.
Αποτέλεσαν ένα ονειρεμένο ντουέτο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και πηγαίνοντας στο Λονδλίνο ήταν μια από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Οι Γιαζιτζίδου και Τσιάβου από την αρχή του τελικού πήραν κεφάλι στην κούρσα περνώντας πρώτες τα 500μ σε 1:45.89, συνέχισαν να προηγούνται στα 1.000μ (3:35.77), αλλά στα επόμενα 500μ βρέθηκαν στην 3η θέση (5:24,61), με το πλήρωμα της Κίνας να έχει υπέρ του απειροελάχιστη διαφορά (5:24.61).Και δεν διέψευσαν τις ελπίδες που είχαν γεννήσει, δείχνοντας έτοιμες από το πρώτο γύρο του αγωνίσματος και φθάνοντας με επιβλητικές εμφανίσεις έως τον τελικό.
«Χάλκινα» κορίτσια!
Κι από τη στιγμή που οι Βρετανίδες είχαν περάσει 1ες στα 1.500μ, (5:22.91), η μάχη για τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες ήταν για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου.
Η μάχη Κινέζων και Ελληνίδων ήταν κουπιά κουπιά μέχρι το τελευταίο μέτρο μ ε τις Ξου και Χουάνγκ να το κατακτούν με διαφορά 16 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τις Γιαζιτίδου και Τσιάβου.
Η κατάταξη του τελικού
1.Κοπελάνο/Χόσκινγκ (Μ. Βρετανία) 7:09.30
2.Ξου/Χουάνγκ (Κίνα) 7:11.93
3.Γιαζιτζίδοτ/Τσιάβου (Ελλάδα) 7:12.09
4.Τόμσεν/Ράσμουνσεν (Δανία) 7:15.53
5.Γουότσον/Εβερι-Χαλ (Αυστραλία) 7:20.68
6.Μούελερ/Νόσκε (Γερμανία) 7:22.18
«Αγγίξαμε το χρυσό»
Σε πελάγη ευτυχίας έπλεαν οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία.
Το χάλκινο μετάλλιο ήταν μάλιστα το πρώτο για τη γυναικεία ελληνική κωπηλασία σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Χριστίνα Γιαζιτζίδου δήλωσε μετά την κούρσα: «Αγγίξαμε το χρυσό μετάλλιο μέχρι ενός σημείου. Όμως πήραμε τελικά το χάλκινο μετάλλιο και ανταμείφτηκαν έτσι οι κόποι μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλον τον κόσμο που ήταν στο πλευρό μας και μας χειροκρότησε και την οικογένεια μου στην Καστοριά».
Η Αλεξάνδρα Τσιάβου είπε: «Σήμερα γιορτάζουν όλοι στην Καστοριά, τα Γιάννινα και την Ηγουμενίτσα. Δεν έχω λόγια για την κούρσα, δεν ξέρω να στεναχωρηθώ που χάσαμε το ασημένιο για μια κουπιά ή να χαρώ.
Η Γιαζιτζίδου πρόσθεσε: «Αφιερώνω το μετάλλιο στους εαυτούς μας που κάναμε πολλές ώρες προπόνησης μέσα στην βάρκα στον Σχοινιά και στις οικογένειες μας». Από την πλευρά της, η Τσιάβου: «Αφιερώνω το μετάλλιο σε μας και σε όσους συνέβαλαν σε αυτό. Ολον τον κόσμο που κινητοποιήθηκε και μας έστειλε πολλές ευχές για καλή επιτυχία. Το αφιερώνω σε όλους όσους χαίρονται για μένα».
Ολοκληρώνοντας η Γιαζιτζίδου τόνισε: «Η καρδιά των Ελλήνων χτυπά παντού. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου και τους φίλους μου που έκαναν το δύσκολο ταξίδι παρά τα οικονομικά προβλήματα και ήρθαν εδώ στο Λονδίνο για να μας συμπαρασταθούν».