Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ολι Ρεν: "Η Ελλάδα έχει πετύχει...

...περισσότερα απ' όσα νομίζουμε"
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν, προειδοποιώντας ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ εμφανίσθηκε
υποστηρικτικός στις προσπάθειες της Ελλάδας για εφαρμογή επώδυνων μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας, εν αντιθέσει με τη σκληρή γραμμή ορισμένων Γερμανών αξιωματούχων, που προειδοποιούν την Αθήνα ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης.


Σε άρθρο του στην εφημερίδα «WSJ», ο κ. Ρεν υποστηρίζει ότι στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, «η Ευρώπη έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο ως προς τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών που δημιουργήθηκαν πριν από το χρηματοοικονομικό σοκ του 2008», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ακόμη και στην Ελλάδα, έχουν επιτευχθεί περισσότερα από ό,τι συχνά νομίζουμε. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», υπογράμμισε στο άρθρο του ο αντιπρόεδρος τηςΚομισιόν
Αποκαλύπτοντας ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα υπάρξει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για ένα ισχυρότερο ευρώ, ο κ. Ρεν επανέλαβε την ανάγκη για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, καθώς και το να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) η εξουσία για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και τα δύο μέτρα «σκοντάφτουν» στην άρνηση του Βερολίνου, που φοβάται ότι οι οικονομικές αδυναμίες χωρών όπως η Ελλάδα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ισχυρότερες χώρες, στην περίπτωση κοινής ανάληψης χρέους. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Ρεν, στο άρθρο του με τίτλο «πώς θα χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση 2.0», υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η ανάληψη τέτοιου ρίσκου για την ευημερία του κοινού νομίσματος.

«Η κρίση κρατικού χρέους καταδεικνύει την ανάγκη και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση και ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Γι' αυτό και η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αψηφά τους επικριτές της», τονίζει ο κ. Ρεν, που παράλληλα ασκεί και καθήκοντα επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Ο ίδιος όμως θεωρεί ότι οι χώρες-μέλη που δέχονται έντονες πιέσεις στις αγορές δεν έχουν πολλά περιθώρια από το να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις ζωτικής σημασίας για μακροπρόθεσμο όφελος.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Handelsblatt», ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών(CDU), Μίχαελ Φουξ τόνισε ότι η Γερμανία θα μπλοκάρει νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους των πακέτων διάσωσης και ακόμη κι αν άλλες χώρες ταχθούν υπέρ της αποδέσμευσης χρημάτων. «Ακόμη κι αν το ποτήρι είναι μισο-γεμάτο, αυτό δεν είναι αρκετό για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Η Γερμανία δεν μπορεί και δεν θα συμφωνήσει σε αυτό», δήλωσε ο κ. Φουξ.

πηγή:naftemporiki.gr

http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=33035