Η άλλη πλευρά των λαμπερών Ολυμπιακών Αγώνων...
Ενώ η Βρετανία πανηγυρίζει ακόμα τα δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια που της χάρισε ο
σομαλικής καταγωγής πρωταθλητής της Μο Φάραχ στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα, η ιταλική Corriere della Sera δημοσιεύει την τραγική είδηση του θανάτου της συμπατριώτισσάς του, επίσης δρομέα, Σάμια Γιουσούφ Ομάρ...
Αν και η Σάμια θριάμβευσε με το αγωνιστικό της πνεύμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο θάνατός της, που σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, έγινε γνωστός μόλις χθες, στις 19 Αυγούστου 2012.
Η Σάμια Γιουσούφ Ομάρ πνίγηκε προσπαθώντας να φτάσει στην Ιταλία, για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Η Σάμια εκπροσώπησε τη Σομαλία το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, σε ηλικία 16 ετών. Ήταν σημαιοφόρος της χώρας της και πρόσφερε μια αλησμόνητη στιγμή στην ολυμπιακή ιστορία, συμμετέχοντας στα 200 μέτρα. Τερμάτισε τελευταία στον πρώτο γύρο των προκριματικών, αλλά κατάφερε να καταρρίψει το ατομικό της ρεκόρ και γνώρισε την αποθέωση από το κοινό στη "Φωλιά του Πουλιού", αναγνωρίζοντας τη γενναιότητα μιας γυναίκας που πολέμησε τα ανείπωτα για να λάβει μέρος στους Αγώνες.
Για την ίδια η προετοιμασία της ήταν διπλή πρόκληση. Το στάδιο του Μογκαντίσου, το μόνο μέρος όπου μπορούσε να προπονηθεί, κατελήφθη από τους αντάρτες και μετατράπηκε σε στρατόπεδο.
Τότε, η Σάμια άρχισε να προπονείται στους δρόμους της σομαλικής πρωτεύουσας, όπου είχε να αντιμετωπίσει τις παρενοχλήσεις ανδρών που πίστευαν ότι τα αθλητικά ρούχα δεν είναι κατάλληλα για μια γυναίκα.
Ήταν, όμως, αποφασισμένη να συμμετέχει στους Αγώνες, όχι για να κερδίσει ένα μετάλλιο, αλλά για να δει τη σημαία της πατρίδας της να κυματίζει. Εκτός από αυτό, κατάφερε να σπάσει και το ατομικό της ρεκόρ.
Το όνειρο της ήταν να αγωνιστεί ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο. Κατάφερε να μετακομίσει στην Αιθιοπία το 2010, αφήνοντας πίσω της την επικίνδυνη Μογκαντίσου, για να μπορεί να προπονείται.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η Σάμια άφησε την Αιθιοπία το 2011, πέρασε τα σύνορα του Σουδάν και έφτασε στη Λιβύη, όπου φυλακίστηκε για σύντομο διάστημα, για άγνωστο λόγο.
Από εκεί, επιβιβάστηκε σε βάρκα – πιθανότατα με παράνομους μετανάστες – με προορισμό την Ιταλία, όπου φιλοδοξούσε να βρει έναν προπονητή που θα τη βοηθούσε να προετοιμαστεί για το Λονδίνο.
Η βάρκα ναυάγησε και η Σάμια πνίγηκε, χωρίς να καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
Σύμφωνα με την μαρτυρία της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Τερέσα Κρουγκ, η Σάμια Γιουσούφ Ομάρ ήταν ευτυχισμένη. Η Σάμια την είχε ενημερώσει για τα σχέδια της, να φτάσει στην Ιταλία για να βρει έναν καλό προπονητή και να συνεχίσει την καριέρα της και να μπορέσει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Η Κρουγκ έχασε τα ίχνη της στις αρχές της χρονιάς. Η Σάμια είχε διασχίσει το Σουδάν και έφτασε στη Λιβύη με σκοπό να μπει σε κάποιο πλοίο, το οποίο προφανώς μετέφερε παράνομα μετανάστες, με τελικό προορισμό την Λαμπεντούσα στα Πελάγια Νησιά της Ιταλίας.
Η Σάμια δεν αποβιβάστηκε ποτέ!
Η Κρουγκ ρωτήθηκε πως θα ήθελε η Σάμια να τη θυμόμαστε: "Γνωρίζω πως πάντα ήθελε μια καλύτερη ζωή για την οικογένεια της και για τις Σομαλές αθλήτριες. Ίσως θα ήθελε να τη θυμόμαστε, όπως όλοι εμείς θέλουμε να μας θυμούνται: Ότι είχαμε σημασία και κάναμε καλύτερη τη ζωή των άλλων".
http://alexpolisonline.blogspot.gr/2012/08/nekri-i-samia-yusuf-omar.html