Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Αν υπήρχαν όντως πουλιά δεν θα ασχολούμασταν ούτε σαν ομάδα ούτε σαν άνθρωποι με την Πίστα Αιγινίου υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που σε κάνουν να πονηρευτείς

Μας το έστειλε το aeginiocircuit..... Ευχαριστούμε πολύ

Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με την πονεμένη υπόθεση της Πίστας Αιγινίου και τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό(που υστερεί στην χώρα μας).
Θα θέλαμε να σας πούμε την ιστορία και τα γεγονότα που συμβαίνουν εδώ και 23χρόνια καθώς και
το ύποπτο κλείσιμο αυτής .
Η πίστα Αιγινίου κατασκευάστηκε το 1988-89 από την εταιρία Ε.Π.Α.Μ.Α με ιδιοκτήτες τον δημοσιογράφο κ.Χάρη Θεοφράστου και τους αδελφούς Στεργίου. Ο χώρος 800 στρεμμάτων όπου κατασκευάστηκε η πίστα ήταν δημοτικός και παραχωρήθηκε από τον τότε Δήμαρχο Αιγινίου κ.Μαλακόπουλο με 25 έτη συμβόλαιο. Ο χώρος πριν την κατασκευή της πίστας ήταν ΧΑΔΑ, με την έναρξη τον εργασιών οι ιδιοκτήτες μάζεψαν τον σκουπιδότοπο και έφεραν ιδικούς από την Ιταλία για να εξυγιάνουν την περιοχή από την μόλυνση (μεχημικά).
Το γεγονός για την πρώτη Πίστα ασφάλτου και ταχύτητας είχε πάρει διαστάσεις στον τύπο και τα ΜΜΕ όλοι η Ελλάδα το γνώριζε τότε πριν ακόμη ολοκληρωθεί και λειτουργήσει.
Έγινε η πίστα (ασφαλτοστρώθηκε) έγιναν και κάποια κτήρια και γίνετε και ο πρώτος φιλικός αγώνας ταχύτητας του Α.Ο.Θ (Αγωνιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης) την επόμενη μέρα μπλοκάρει ο φάκελος αδειών τον κτισμάτων της πίστα στην πολεοδομία της Κατερίνης καθώς και λίγο αργότερα ο χώρος χαρακτηρίζετε προστατευόμενος από την Συνθήκη Rampsar.
Στο Forum 4τροχοί σε συζητήσεις παλιών αγωνιζομένων αναφέρετε ότι όλο αυτό έγινε από την ΕΛΠΑ γιατί η πρώτη πίστα στην Ελλάδα ήταν ιδιωτική και η ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να δώσουν ποσοστό <ΑΕΡΑ> και έτσι οι προαναφερόμενοι έβαλαν το σχέδιο οικολόγοι σε λειτουργία για το κλείσιμο της πίστας Αιγίου.Η πίστα Αιγινίου πριν καλά καλά ανοίξει έκλεισε για οικολογικούς λόγους δήθεν για τα σπάνια είδη πουλιών που υπάρχουν στην περιοχή.
Αν υπήρχαν όντως πουλιά δεν θα ασχολούμασταν ούτε σαν ομάδα ούτε σαν άνθρωποι με την Πίστα Αιγινίου υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που σε κάνουν να πονηρευτείς:
α) Πως από το 1960 έως 1987 και από 1990 έως το Μάρτιο του 2012 σε μια οικολογικά προστατευμένη περιοχή υπάρχει ΧΑΔΑ-ΧΥΤΑ; (Πρώην Δήμαρχοι του Αιγινίου-Πιερίας απαντούσαν σε ερωτήσεις μας και έλεγαν : Ρίχνουμε τα σκουπίδια εκεί γιατί είναι το πρόστιμο μικρότερο απ όσα είναι τα έξοδα να πηγαίνουν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Κατερίνης) Απάντηση δική μας: deal του Δήμου με τον φορέα διαχείρισης Χαλάστρας .
β)Πως σε μία προστατευόμενη περιοχή, γύρο από την πίστα καλλιεργούνται χωράφια, πέφτουν φυτοφάρμακα, κυκλοφορούν τρακτέρ, υπάρχουν κανόνια κρότου για να μην πλησιάζουν τα πουλιά στις καλλιέργειες και τέλος επιτρέπετε η βοσκή ζωών καθώς οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν το μέρος εκεί για να βόσκουν τα ζώα τους ;
γ)Πως ονομάστηκε αυτήν η περιοχή προστατευόμενη και απέχει 800μέτρα από την Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης;
δ)Που πηγαίνουν τα χρήματα που παίρνει ο Φορέας Διαχείρισης για την συντήρηση της περιοχής καθώς και ότι πρέπει να αποζημιώνει τους γεωργούς να μην καλλιεργούν τα χωράφια τους διότι βρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή;
ε)Γιατί πήρε ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού 570.000 ευρώ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και δεν έκανε ενέργειες ο Φορέας Διαχείρισης Χαλάστρας Δέλτα Αξίου που ηγείται της περιοχής;
στ)Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει οριοθετηθεί ο υγροβιότοπος;
ζ)Γιατί στα δικαστήρια που γίνονται ακόμη και σήμερα ο ιδιοκτήτης κ. Χάρης Θεοφράστου δεν έχει καταδικαστεί;
Υπάρχουν και αλλά τόσα ερωτήματα που θα θέλαμε να γράψουμε αλλά έχουμε γίνει είδη κουραστικοί εμείς σαν ομάδα,σελίδα του facebook Aeginio Circuit-Πίστα Αιγινίου Save it
και http://aeginiocircuit.blogspot.gr και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος θέλουμε αυτά τα 23 χαμένα χρόνια που πήγαν χαμένα για την Κεντρική Μακεδονία, τον τουρισμό(1990 με το άνοιγμα της πίστας όλες οι εταιρίες ελαστικών, μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων της Ιταλίας ήρθαν στην πίστα του Αιγινίου για δοκιμές ως γνωστών οι Ελληνικές πίστες είναι πιο φθηνές από υπόλοιπες της Ευρώπης) , τις θέσεις εργασία που θα υπήρχαν και το πιο σημαντικό στις πίστες δεν γίνονται μόνο αγώνες γίνονται και σχολεία ασφαλούς και σωστής οδήγησης(πόσες ζωές θα είχαν σωθεί και πόσες θα σωθούν).
Ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε το κείμενο, τις ερωτήσεις, τις απορίες μας. Όπως μας είχε πει και ο ιδιοκτήτης της κ. Χάρης Θεοφράστου το θέμα πίστα είναι άκρως πολιτικό.
Με εκτίμηση,
Η διαχείριση της ομάδας,σελίδας facebook,blog & twitter Aeginio Circuit-Πίστα Αιγινίου.
(Θωμάς Τουμπίδης,Γιάννης Στεφανόπυλος,Στέλιος Κανδήλας).


http://aeginiocircuit.blogspot.gr/2012/06/blog-post_23.html