Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Για να μην πληρώσουν εκτός έδρας γύρισαν πίσω τους συμβασιούχους

Μας το έστειλε το attacktv..... Ευχαριστούμε πολύ
Η άκριτη και χωρίς προγραμματισμό εφαρμογή του Μνημονίου επί δικαίων και αδίκων οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις. Όπως αποκαλύπτεται με οδυνηρό τρόπο,
την ώρα που μεγάλες φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη οι συμβασιούχοι πυροσβέστες δεν μπορούν να σταλούν στα μέτωπα της φωτιάς γιατί έχουν καταργηθεί οι εκτός έδρας αμοιβές.
Συγκεκριμένα, τη στιγμή που μεγάλες εκτάσεις στην επαρχία κατακαίγονται, οι αρμόδιοι δεν επιτρέπουν στους συμβασιούχους πυροσβέστες να σπεύσουν στο σημείο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, Γιάννης Σταμούλης κατήγγειλε στο Νewsit το περιστατικό, ενδεικτικό της κατάρρευσης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
«χθες ξεκίνησαν από την Αθήνα για την Πάτρα οχήματα με πυροσβέστες πενταετούς σύμβασης και στα μισά του δρόμου σταμάτησαν, κατέβηκαν οι πυροσβέστες και ανέβηκαν οι μόνιμοι συνάδελφοι τους γιατί δεν έχουν εγκριθεί τα εκτός έδρας για τους συμβασιούχους.» δήλωσε ο Γ.Σταμούλης.


Περιορίστηκαν σε δύο τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς, σε Δρέπανο και Πλατάνι - Σε ύφεση Αργυρά, Σελλά και Καστρίτσι - Οι καμένες εκτάσεις φτάνουν τα 12 χιλιόμετρα μήκος - Τα μέχρι τώρα στοιχεία συνηγορούν στον εμπρησμό
11:40   Οι πρώτες εκτιμήσεις των πυροσβεστών, απ' τον τρόπο που εκδηλώθηκε και την ταχύτητα που εξαπλώθηκε η φωτιά μιλούν για περίπτωση εμπρησμού.


10:59 Τα δύο πύρινα μέτωπα καίνε αγροτοδασική έκταση, χωρίς όμως να απειλούν άμεσα κατοικημένες περιοχές.
Στην περιοχή επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, 130 πυροσβέστες με 69 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 84 ατόμων και 47 στρατιώτες.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, το γεγονός ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, βοηθά σημαντικά τα εναέρια μέσα να επιχειρούν όσο πιο συχνά μπορούν. Όμως, σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται ενίσχυση των ανέμων, γεγονός που όπως εκτιμάται θα δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα σε Σελλά, Αργυρά και Άνω και Κάτω Καστρίτσι, αυτά βρίσκονται σε ύφεση. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις. Άλλωστε καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων την Τετάρτη προκλήθηκαν ζημιές σε έξι αγροικίες. Επίσης, τρεις αξιωματικοί της Πυροσβεστικής -ένας εκ των οποίων ο διοικητής του α' Πυροσβεστικού Σταθμού- τραυματίστηκαν ελαφρά και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο του Ρίο.

Στο Κάτω Καστρίτσι, καθώς και σε άλλες περιοχές αρκετοί κάτοικοι για προληπτικούς λόγους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Στην περιοχή μετέβη χθες ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διέκοψε την παρουσία του στο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο διεξάγεται στη Σάμο.

Νωρίτερα, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Στη συνέχεια, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, ο οποίος βρέθηκε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Μπονάτσο.


10:00 Διευκολύνεται, πλέον η κατάσβεση στο Δρέπανο και στο Πλατάνι, αφού έχει κοπάσει η ένταση των ανέμων. Συνεχίζουν τα αεροσκάφη τη ρίψη νερού.
 Μέχρι ώρας έχουν καεί εκτάσεις, κυρίως δασικές, μήκους 12 χιλιομέτρων.
8:50 Δύο είναι αυτή τη στιγμή τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς, σύμφωνα με την πυροσβεστική, στα οποία έχει ρίξει το βάρος της. Αυτό στον Άγιο Γεώργιο Δρεπάνου και στο Πλατάνι. Ήδη με το πρώτο φως της ημέρες σύμφωνα με την πυροσβεστική πέταξαν 7 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο και υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα καταφέρουν να τα θέσουν υπό μερικό έλεγχο.
Η πυροσβεστική με τις επίγειες δυνάμεις της συνέχισε την κατάσβεση στη διάρκεια της νύχτα. Αυτή τη στιγμή σε ύφεση είναι τα μέτωπα σε Αργυρά, Σελλά, Καστρίτσι.
Στον τόπο των πυρκαγιών και δίπλα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχίζουν την κατάσβεση βρίσκεται και σήμερα η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρέων. Η ένταση του ανέμου είναι ελάχιστη.