Την οριστική διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου συζητούν στις 13.00 στη Βουλή οι τρεις αρχηγοί, έτσι ώστε
αμέσως μετά να ανακοινωθεί και να ορκιστεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup μετέχει ως επίσημος εκπρόσωπος ο Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος παραμένει ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών για ακόμη δύο εικοσιτετράωρα. Στη συνέχεια θα αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού στο ίδιο υπουργείο υπό τον Βασίλη Ράπανο. Ο τελευταίος, για λόγους τυπικούς, δεν θα ορκιστεί σήμερα, αλλά μετά την επιστροφή του Γιώργου Ζανιά.
Από το πρωί της Πέμπτης συσκέπτονται τα έξι μέλη της επιτροπής που διαμορφώνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η θεσμοποίηση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος καθώς και το μεταναστευτικό αποτελούν τα σημαντικά «αγκάθια» σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Οι συναντήσεις της εξαμελούς επιτροπής είχαν προγραμματιστεί για δύο δίωρες συσκέψεις.
Ποιοι ράβουν... κοστούμι!
Οι βασικοί πυλώνες της σύνθεσης της κυβέρνησης ήταν δύο. Ο πρώτος αφορούσε στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το οικονομικό επιτελείο γενικότερα, και ο δεύτερος τον Πρόεδρο της Βουλής.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η θέση του Προέδρου της Βουλής κρίνεται κομβική για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και τη Βουλής κάτω από τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή μία τρικομματική κυβέρνηση και μία Βουλή με παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Ο πρώτος πυλώνας, το οικονομικό επιτελείο δηλαδή, στήθηκε σχεδόν αμέσως και ήδη από την Τρίτη το βράδυ οι τρεις αρχηγοί είχαν καταλήξει στο πρόσωπο του νέου «τσάρου» της Οικονομίας.
Για τον δεύτερο πυλώνα, οι συζητήσεις κράτησαν όλη την Τετάρτη και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τελική απόφαση λαμβάνεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι ο Βασίλης Ράπανος, διοικητής της Εθνικής και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και θα πλαισιωθεί από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Γιώργο Ζανιά και Νότη Μηταράκη. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να εκπροσωπεύσει την Ελλάδα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN. Ο κ. Ράπανος θα παραμείνει στην Αθήνα και ενδεχομένως θα ορκιστεί με μία ολιγοήμερη καθυστέρηση, για να μην υπάρξουν θεσμικά προβλήματα στην εθνική εκπροσώπηση από τον κ. Ζανιά.
Ως προς τους υπόλοιπους υπουργικούς θώκους, διαφαίνεται με σιγουριά η τοποθέτηση του κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη στο Υπουργείο Υγείας. Όλες οι άλλες τοποθετήσεις είναι «ευάλωτες» στις λεγόμενες καραμπόλες.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τους «εξωκοινοβουλευτικούς» Γιάννη Στουρνάρα και Τάσο Γιανίτση καθώς και τον Γιώργο Ζανιά για υπουργικές θέσεις, με τον Γιάννη Στουρνάρα να θεωρείται πως παραμένει στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ένα τέταρτο πρόσωπο, η Λίνα Μενδώνη, διαχρονική γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ για τη θέση της υπουργού στο ίδιο υπουργείο. Επίσης, στο πακέτο που προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμπεριλαμβάνεται και ο Ναπολέων Μαραβέγιας για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η ΔΗΜΑΡ προτείνει τον Αντώνη Μανιτάκη για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Αντώνη Ρουπακιώτη για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή το Υπουργείο Εργασίας, τον Ηλία Κικίλια για το Υπουργείο Εργασίας και τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Γρηγόρη Τσάλτα. Είναι προφανές πως οι τοποθετήσεις θα εξαρτηθούν και αυτές από τις… «καραμπόλες».
Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά στην ίδρυση (ανασύσταση) τριών υπουργείων, μεταξύ των οποίων είναι το Τουρισμού και το Ναυτιλίας, όπου προτίθεται κατά πληροφορίες να τοποθετήσει την Όλγα Κεφαλογιάννη στο πρώτο και τον Αλέξανδρο Τουρκολιά (στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας) στο δεύτερο. Το τρίτο υπουργείο είναι αυτό του Μακεδονίας - Θράκης.
Τώρα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα κληθούν να αναλάβουν υπουργεία. Αυτά είναι, κατά πληροφορίες, οι Κώστας Χατζηδάκης (Υπ. Μεταφορών ή Δημοσίων Έργων) Κυριάκος Μητσοτάκης (Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Πάνος Παναγιωτόπουλος (Υπ. Εξωτερικών), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Εθνικής Άμυνας), Κώστας Αρβανιτόπουλος (Υπ. Παιδείας), Χρήστος Σταϊκούρας (υφυπουργός Οικονομικών). Εν δυνάμει υπουργοί θεωρούνται από τη Νέα Δημοκρατία και ο Νίκος Δένδιας καθώς και ο Κώστας Τασούλας.
Εξαιρετικά ευαίσθητος ρόλος θεωρείται στη Νέα Δημοκρατία αυτός του Προέδρου της Βουλής. Βασικός μνηστήρας θεωρείται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ακούστηκε το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και παραμένει ως επιλαχών πάντως ο Βύρων Πολύδωρας.
Στο Μαξίμου τώρα αναλαμβάνουν καθήκοντα ως υπουργός Επικρατείας ο Δημήτρης Σταμάτης, ως γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Μπαλτάκος, ως άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού οι Γιάννης Μιχελάκης, Γιώργος Μουρούτης και ως σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων ο καθηγητής κ. Μουρμούρης. Στο πλευρό του κ. Σαμαρά θα βρίσκεται και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ακούγεται το όνομα του Κώστα Τζαβάρα. Προηγουμένως, η ΔΗΜΑΡ είχε ζητήσει σε αυτό το υπουργείο να μην τοποθετηθεί άτομο με γνωστές ακραίες θέσεις.
Πολύ πιθανόν να υπουργοποιηθεί, αλλά σε θέση υφυπουργού, και ο Κώστας Καρτάλης, ο οποίος δεν εξελέγη στη Μαγνησία με το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα στο Υπ. Παιδείας ή ακόμη και στο Υπ. Πολιτισμού.
http://www.zougla.gr/
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ