Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των έργων ΑΠΕ, πλαφόν στην πωλούμενη ενέργεια προς το σύστημα, και «μαχαίρι» στις ταρίφες ακόμη και των εν λειτουργία έργων, είναι μερικά από τα σενάρια που εξετάζει σε τεχνικό επίπεδο η Κομισιόν, ζητώντας να αλλάξει το σημερινό ελληνικό μοντέλο στήριξης των «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων, με έμφαση στα φωτοβολταικά.
Εδώ και καιρό η Κομισιόν έχει υποδείξει τα μέτρα αυτά ως προϋπόθεση για το δανεισμό του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα των ΑΠΕ, αφού το διαιωνιζόμενο πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά διαρθρωτικό, και διαφορετικά το δάνειο θα δοθεί σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο».
Η Κομισιόν γνωρίζει ότι κάθε ημέρα που περνά το έλλειμμα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ μεγαλώνει, αφού μια χώρα με ηλιοφάνεια πολύ μεγαλύτερη από της Γερμανίας έχει πολλαπλάσιες ταρίφες που δίνουν αποδόσεις 25%-30%, από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά.
Θα τεθεί υπόψιν του νέου υπουργού Ενέργειας
Το θέμα των αλλαγών αυτών είναι ένα από τα πρώτα που θα τεθούν προς τον νέο υπουργό Ενέργειας, ενώ συζητήθηκε πρόσφατα σε επίπεδο κοινοτικών τεχνοκρατών. Το σκεπτικό της Κομισιόν είναι πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τη διεθνή τάση μείωσης των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ, που επιβάλλεται τόσο από τη συνεχή μείωση του κόστους του εξοπλισμού, όσο και από το γεγονός ότι ο στόχος 20-20-20 επιτυγχάνεται νωρίτερα από το 2020 λόγω της κρίσης.
Κατά τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, η μείωση των ταριφών στα φωτοβολταικά που ανακοινώθηκε το α’ 3μηνο του 2012 δεν ήταν αρκετή, αφού η απόδοσή τους στην Ελλάδα συνεχίζει να ανέρχεται σε 25%-30%, έναντι 8%-12% στη Γερμανία. Έτσι, είτε θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι ταρίφες (σσ : 29 σεντς/ κιλοβατώρα έναντι 13 σεντς στη Γερμανία), είτε να περιοριστεί η πωλούμενη ποσότητα παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα με την επιβολή πλαφόν όπως συμβαίνει στην Ισπανία, είτε να επιβληθεί φόρος επί των κερδών στα έργα ΑΠΕ, ένα είδος έκτακτης εισφοράς. Τα έσοδα από το φόρο θα κατευθύνονται στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ για να καλυφθεί μέρος της «μαύρης τρύπας» των 400 εκ. ευρώ του λειτουργού της αγοράς ή για την αποκατάσταση φορολογικών αδικιών στον τομέα της ενέργειας.
Αλλαγές στις ταρίφες των καινούργιων
Αλλαγές έρχονται φυσικά και στις ταρίφες των καινούργιων έργων ΑΠΕ, αυτών δηλαδή που δεν έχουν ακόμη συνάψει σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με τον διαχειριστή της αγοράς.
Το σενάριο που προωθεί η Κομισιόν και είχε ανακοινωθεί από τον πρώην υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, αφορά στην αντικατάσταση του σημερινού συστήματος πληρωμής των παραγωγών με βάση μια εγγυημένη τιμή για 25 χρόνια (feed-in-tariff) διαφορετική για κάθε τεχνολογία, με ένα σύστημα που θα προκύπτει από την καθημερινή διακύμανση στην τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού συν ένα σταθερό συγκεκριμένο ποσό (premium).
Το νέο αυτό σύστημα που ονομάζεται «εγγυημένη διαφορική τιμή» ή feed-in-premium, σημαίνει σαφώς μικρότερα κέρδη για τους παραγωγούς ΑΠΕ σε σχέση με το σημερινό. Πόσο μάλλον όταν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν εισηγούνται αυτό το premium κάθε χρόνο να μειώνεται, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στα κέρδη για τους μελλοντικούς παραγωγούς ΑΠΕ.
Πηγή: reporter.gr