Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Παρέλαση της Gay Pride σήμερα στη Θεσσαλονίκη αλλά και βανδαλισμοί

Με τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης, στην οποία αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του πρώτου Gay Pride, που ξεκίνησαν από χτες στη Θεσσαλονίκη.
Επίκεντρο των σημερινών δρώμενων θα είναι ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας, ενώ το βράδυ ο
Λευκός Πύργος θα φωταγωγηθεί, δημιουργώντας γιορτινή ατμόσφαιρα. Ολα αυτά υπό την αντίδραση της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, που με ανακοίνωσή της μιλά για «γεγονός απαράδεκτο για τα ήθη και τα έθιμα της πόλης». «Απορούμε, θλιβόμεθα, διαμαρτυρόμεθα και γνωρίζουμε ότι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ιδίως νέοι της πόλεώς μας έχουν δηλώσει ότι θα αντιδράσουν έντονα σε τέτοια παρουσία και ανήθικη παρέλαση οπουδήποτε στην πόλη μας, αλλά ειδικότερα στην καρδιά της ζωής των δύο μεγάλων μας ναών, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και Αγίας Σοφίας», τονίζει.

Στην Αγίας Σοφίας
Από τις 11 το πρωί αρχίζουν οι σημερινές εκδηλώσεις στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Περίπτερα οργανώσεων έχουν ήδη στηθεί κατά μήκος του δρόμου και θα ενημερώνουν τους περαστικούς για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά άτομα (ΛΟΑΤ, λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, τρανσέξουαλ).
Από τις 3 μ.μ. έως τις 5.30 μ.μ. θα γίνει παύση των εκδηλώσεων, προς σεβασμό στις ώρες κοινής ησυχίας. Στις 6.30 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση και παρουσίαση των περιπτέρων των οργανώσεων. Από τις 7.45 μ.μ. θα αρχίσουν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους οργανώσεων και το δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη.
Στις 8.30 μ.μ. και για μία ώρα οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσουν παρέλαση στους δρόμους της πόλης. Στις 9 μ.μ., όταν αναμένεται να φτάσουν στο Λευκό Πύργο, το μνημείο θα φωταγωγηθεί. Στις 9.30 μ.μ. η παρέλαση θα καταλήξει και πάλι στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπου θα ακολουθήσει συναυλία.

Στην Κατούνη
Το διήμερο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας άρχισε χτες το απόγευμα στα Ανω Λαδάδικα. «Ανοιξε» με την έκθεση εικαστικών στην οδό Εδέσσης 6 (με Κατούνη), σημείο - επίκεντρο των εκδηλώσεων. Ακολούθησε συζήτηση με την πρόεδρο του σωματείου υποστήριξης Διεμφυλικών Ατόμων, Μαρίνα Γαλανού, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά άτομα. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους, βραβευμένων στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΛΟΑΤ ταινιών, και με πάρτι στο δρόμο και καλλιτεχνικά δρώμενα μέχρι αργά το βράδυ.




Βανδαλισμοί στα περίπτερα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη

Mετά τις αντιδράσεις του Μητροπολίτη Άνθιμου, ήρθαν και άλλες αντιδράσεις για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που πραγματοποιούν οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι το διήμερο αυτό στη Θεσσαλονίκη, άγνωστοι πήγαν στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας όπου έχουν στηθεί τα περίπτερα κι έγραψαν συνθήματα, όπως «Ουστ ξεφτιλισμένοι», «Ανώμαλοι», «Μπουτάρη ξεφτίλα», «Μπουτάρη- Gay tv, όλοι οι ανώμαλοι μαζί». 

Οι διοργανωτές κάλυψαν κάποια από αυτά ενόψει της απογευματινής παρέλασης, ενώ άλλα παραμένουν.

Δείτε τις φωτογραφίες, όπως τις κατέγραψε ο φακός του thestival.gr:










Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά