Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ζητείται υπουργός Οικονομικών

Μείζονος σημασίας εμπλοκή συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας με την υποβολή παραίτησης του Βασίλη Ράπανου, για λόγους υγείας, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

Η παραίτηση του κ. Ράπανου επιβαρύνει το κλίμα αβεβαιότητας που έχει ενσκήψει, λόγω
και της ασθένειας του ιδίου του Αντώνη Σαμαρά.

Η ασθένεια του κ. Ράπανου είναι σοβαρή. Ως εκ τούτου και μετά την επείγουσα διακομιδή του στο νοσοκομείο, την Παρασκευή που μας πέρασε, όπου υπεβλήθη σε εξετάσεις από τον ειδικό ογκολόγο, ο οποίος και τον παρακολουθεί εδώ και καιρό, ο υπουργός Oικονομικών (δεν είχε ορκιστεί) αποφάσισε πως δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που συνεπάγεται ο υπουργικός αυτός θώκος σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.

Ο κ. Σαμαράς είναι πλέον υποχρεωμένος να καταφύγει σε άλλη λύση αλλά του ανάλογου πολιτικού- επιστημονικού προφίλ.

Ήδη, τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε μία σχετική κινητικότητα επί του θέματος και διάφορα ονόματα τεχνοκρατών με έξωθεν και έσωθεν καλή μαρτυρία ακούστηκαν.

Το ζήτημα είναι πως το πρόσωπο του νέου υπουργού οικονομικών θα πρέπει να τυγχάνει της αποδοχής και της στήριξης και των άλλων δύο «συνεταίρων», δηλαδή των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη.

Παρατίθεται η επιστολή παραίτησης του Β. Ράπανου:



Ο Πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Βασίλη Ράπανου για λόγους υγείας.

Παρατίθεται η αποδοχή της παραίτησης από τον πρωθυπουργό:

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2012

Στην επιστολή του προς τον κ. Βασίλη Ράπανο ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρει τα εξής:

Κύριο Βασίλη Ράπανο
Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Θέλω πριν απ’ όλα να σου ευχηθώ περαστικά για το πρόβλημα της υγείας σου. Σε ευχαριστώ για την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες το ρόλο που σου ανέθεσα, και εύχομαι να ανακτήσεις σύντομα τις δυνάμεις σου και να προσφέρεις στην εθνική προσπάθεια.

Ξέρω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις πολύτιμες υπηρεσίες σου και σε ευχαριστώ που, παρά την περιπέτεια σου, δηλώνεις «παρών».

Και πάλι με τις καλύτερες ευχές μου και τις ευχαριστίες μου.

Ο Πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς.

Στην αναζήτηση νέου υπουργού Οικονομικών

Πληροφορίες από πηγές της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν πως έως και την στιγμή που ανακοινώθηκε η παραίτηση του Βασίλη Ράπανου δεν είχε συζητηθεί ούτε και αποφασιστεί στην Αγ. Κωνσταντίνου η όποια εναλλακτική λύση για την θέση του νέου υπουργού οικονομικών.

«Στην επιλογή θα έχουμε λόγο όπως άλλωστε και τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση» δηλώνουν στη ΔΗΜΑΡ.

Κατά τα φαινόμενα δεν θα υπάρξει απόφαση εντός της ημέρας (Δευτέρα) και μάλλον οι εξελίξεις μετατίθενται στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ήδη συζητείται ευρέως το όνομα του Γιώργου Ζανιά, υπηρεσιακού υπουργού οικονομικών, το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο ωστόσο υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις λόγω των «νεοφιλελεύθερων παρεκκλίσεων» που του καταλογίζουν άσπονδοι φίλοι του.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας επιθυμούν να αποφύγουν λύση τύπου «Σταύρου Δήμα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λόγω των συνθηκών «χρειάζεται στο τιμόνι της Οικονομίας άνθρωπος με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, με βαθειά γνώση επί των δημοσίων οικονομικών και κυρίως με την δυνατότητα να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις και να αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτές».


http://www.zougla.gr/politiki/article/pareti8ike-o-v-rapanos