Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ» ΣΤΟ ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Μια γόνιμη και λίαν ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στον
χώρο πολιτικού διαλόγου και πολιτισμού Ϊδεορόμιο». Θέμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του Νικόλα Σεβαστάκη, εξαιρετικού ομιλητή και δοκιμιογράφου σε θέματα δημοκρατίας και αξιών. Ο  Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ είναι ένας από τους νεότερους πολιτικούς φιλόσοφους της σύγχρονης Ελλάδας. Το τελευταίο του βιβλίο φέρει τον τίτλο  «Η τυραννία του αυτονόητου» (εκδόσεις ενθεμάτων της Αυγής, 2012).
Πρόκειται για συλλογή άρθρων με το γνωστό φιλόσοφο και χαρισματικό τρόπο του Σεβαστάκη γύρω από τις πτυχές της έννοιας της δημοκρατίας και των πολιτικών και φιλοσοφικών προϋποθέσεών της. Στα κείμενα του τόμου ο καλλιεργημένος αναγνώστης θα αντιληφθεί πώς ένας σύγχρονος πολιτικός φιλόσοφος βλέπει τις εκατοντάδες πτυχές του αυτονόητου στη ζωή μας και πώς αυτό το «αυτονόητο» καταδυναστεύει ή κρύβει το αληθινό νόημα των λέξεων: στην κοινωνία, στη λογοτεχνία, στη δράση των θεσμών, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στις χρήσεις των εννοιών που συγκροτούν το σύμπαν του σημερινού τρόπου του πολιτεύεσθαι.
Μερικές από τις λέξεις/έννοιες που εξετάζονται με κριτικό, αναστοχαστικό και αντιαυταρχικό λόγο: κρίση, δικαιώματα, φιλελεύθερος και νεοφιλελεύθερος τρόπος σκέψης, μνημόνιο και εξέγερση του 2008, κινήματα διαμαρτυρίας, περιβάλλον, η άνοδος της ωμότητας, ο διαφημιστικός λόγος, η μνημονιακή εξουσία, η ενάρετη επιφοίτηση των ελίτ, τεχνοκρατία και κοινωνικός αυταρχισμός, η συναίνεση και δεκάδες άλλες λέξεις του συρμού τις οποίες ο Σεβαστάκης με ώριμο και δοκιμιακό τρόπο αποδομεί.
Ο Σεβαστάκης υπερασπίζεται ακόμα στις σημερινές μεταδημοκρατικές συνθήκες τον ορθό λόγο, τις αξίες της κοινότητας και της αγωνιστικής στάσης των πολιτών σε αντίθεση με τον αυταρχικό, δήθεν δημοκρατικό, κατ’  ουσίαν όμως νεοφιλελεύθερο λόγο ορισμένων εκπροσώπων του πνεύματος (κείμενο διανοουμένων με τον τίτλο Τολμήστε κλπ) οι οποίοι σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση της πλατείας και των μαζών βλέπουν «αρχαϊκά» χαρακτηριστικά μιας παρωχημένης και εξαντλημένης αριστεράς. Ανάμεσα στις επιθέσεις όλων των μορφών συντήρησης (νεοφιλελεύθερης, νεοδημοκρατικής και ψευδοσοσιαλιστικής) εμείς είμαστε με το μέρος των συλλογικών προσπαθειών των εργαζομένων και της οικοδόμησης ενός κοινωνικού κράτους προς όφελος των πολλών υποστήριξε ο συγγραφέας. Για να καταλήξει συνδέοντας την παρουσίαση με την πολιτική συγκυρία των ημερών:  «Το πεδίο στο οποίο έχει θέση και περισσότερο νόημα μια αριστερή πολιτική του πνεύματος είναι η υπεράσπιση των κοινών αγαθών, η ριζοσπαστική δημοκρατία και η απόκρουση των νέων ολιγαρχικών και ταξικών παραδειγμάτων διακυβέρνησης».