Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αύριο συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του πατέρα της σύγχρονης πληροφορικής.


Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της νεώτερης επιστήμης, στον οποίο η κοινωνία φέρθηκε απάνθρωπα.

Το Σάββατο, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, τιμά τα εκατό χρόνια από την γέννηση του πατέρα
της σύγχρονης πληροφορικής, του Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ.

Ο Άλαν Τούρινγκ, κατάφερε μεταξύ άλλων, να αποκωδικοποιήσει τους μυστικούς κώδικες των ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 23 Ιουνίου λοιπόν, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση του καθηγητή, πολλές πόλεις διοργανώνουν συνέδρια και εκθέσεις για να τιμήσουν τις εργασίες ενός μεγάλου επιστήμονα, ο οποίος, όμως, εν ζωή διώχθηκε, γιατί ήταν ομοφυλόφιλος.

Όπως έγραψε και σε πρόσφατο άρθρο του το περιοδικό Nature, «ο Τούρινγκ είναι αναμφίβολα το μοναδικό πρόσωπο, η συνεισφορά του οποίου άλλαξε την όψη του κόσμου στους τρεις πιο ευαίσθητους τύπους νοημοσύνης: την ανθρώπινη, την τεχνητή και τη στρατιωτική».

Ο Τούρινγκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 41 ετών, καθώς δηλητηριάστηκε με κυάνιο, μετά την καταδίκη του το 1952 για «παραβίαση της δημοσίας αιδούς», λόγω της ομοφυλοφιλίας του, που ήταν παράνομη εκείνη την εποχή στη Βρετανία, ενώ είχε, ήδη, υποστεί χημικό ευνουχισμό.

Ο Τούρινγκ ήταν αυτός που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής, καθόρισε τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης και αποκωδικοποίησε τους μυστικούς κώδικες του γερμανικού στρατού, γεγονός που έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε στο να λήξει ταχύτερα ο πόλεμος, ενώ σχεδόν έλυσε και ένα βιολογικό αίνιγμα στη μορφογένεση, το οποίο ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστο για τους ερευνητές.

Το 1936 ο Τούρινγκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θέλει να «κατασκευάσει έναν εγκέφαλο», δημοσιεύει άρθρο στο οποίο περιγράφει την «καθολική μηχανή Τούρινγκ». Ήταν ο πρώτος, που εξέτασε πώς να προμηθεύει προγράμματα σε μια μηχανή υπό μορφή «δεδομένων», τα οποία θα μπορούν πολλοί να επεξεργάζονται ταυτόχρονα.

http://www.lifo.gr/now/etc/12114