Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Κρυφή εφαρμογή των smartphones καταγράφει τα πάντα

Μας το έστειλε μία φίλη.... Ευχαριστούμε πολύ
Κινητά Android, Blackberry και Nokia μπορούν να αξιοποιήσουν μια κρυφή εφαρμογή η οποία μπορεί να καταγράφει τις επικοινωνίες και τη θέση του χρήστη χωρίς τη συγκατάθεσή του, αποκαλύπτει ένας
25 χρονος Αμερικανός προγραμματιστής.

Σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, ο Τρέβορ Έκχαρτ παρουσιάζει  ένα κινητό Android που καταγράφει τους τηλεφωνικούς αριθμούς των εξερχόμενων κλήσεων, τα SMS και τις διαδικτυακές αναζητήσεις του χρήστη. Τα προσωπικά αυτά δεδομένα μεταδίδονται στη συνέχεια στον κατασκευαστή του εν λόγω λογισμικού, την αμερικανική εταιρεία Carrier IQ.

To «κρυφό» πρόγραμμα της Carrier ΙQ βρίσκεται  ήδη προεγκατεστημένο σε 130 εκατομμύρια συσκευές Android, Blackberry και Nokia,  όπως αναφέρει το CNet.

H πρώτη αντίδραση της Carrier IQ μετά την αποκάλυψη ήταν να απειλήσει τον νεαρό προγραμματιστή με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι το λογισμικό της είναι ένα «διαγνωστικό εργαλείο» που διευκολύνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον ποιοτικό έλεγχο των υπηρεσιών τους.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε επίσης ότι το πρόγραμμα δεν καταγράφει τα πλήκτρα που πατάει ο χρήστης, δε διαβάζει το περιεχόμενο των email και των SMS, ούτε μεταδίδει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην Carrier IQ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει  αν το λογισμικό της Carrier IQ χρησιμοποιείται και στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Sprint επιβεβαίωσε  στο CNet ότι συνεργάζεται με την Carrier IQ. 

Η εταιρία από την πλευρά της δήλωσε  ότι χρησιμοποιεί τα επίμαχα δεδομένα προκειμένου να εντοπίσει προβλήματα στο δίκτυό της και να βελτιώσει την «εμπειρία» των χρηστών, χωρίς όμως να παρακολουθεί τις κινήσεις και το περιεχόμενο των επικοινωνιών τους.

Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη και η Research in Motion, η κατασκευάστρια των Blackberry, η οποία ανέφερε ότι δεν προεγκαθιστά ούτε εγκρίνει για τις εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της την τοποθέτηση αυτού του λογισμικού. Η RIM pροσθέτει ότι δεν έχει ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του λογισμικού.

Η Nokia διέψευσε επίσης την καταγγελία του Έκχαρτ.


http://www.newsbomb.gr/