Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Πάμε... Στοίχημα για το εκλογικό αποτέλεσμα

Της Λινας Γιανναρου
Πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, κάτω από 45% το συνολικό ποσοστό των δύο
μεγάλων κομμάτων, τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα η Χρυσή Αυγή. Οχι, δεν πρόκειται για άλλη μία κρυφή δημοσκόπηση. Παρά τον κόπο, το χρήμα και το διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης, οι εκλογές παραμένουν μια κυριακάτικη ζαριά που κόβει την ανάσα. Ποιοι καταλληλότεροι, λοιπόν, να προβλέψουν τα αποτελέσματα από τους bookies;
Με τις ελληνικές εθνικές εκλογές έχουν ασχοληθεί όλες οι μεγάλες εταιρείες στοιχημάτων, προσφέροντας πλούσια δελτία με δεκάδες στοιχήματα, ακόμα και για το εάν ο τελικός αριθμός των ψήφων που θα λάβουν τα κόμματα θα είναι μονός ή ζυγός! Και λίγο το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω της οικονομικής συγκυρίας, λίγο τα νέα δεδομένα με τα πολλά νέα κόμματα, αλλά και τα πολλά αμφίρροπα γεγονότα που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για εύκολο κέρδος, η συμμετοχή αυτή τη φορά έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.
Σύμφωνα με τις αποδόσεις λοιπόν που δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων, βάσει των προτιμήσεων χιλιάδων λογαριασμών, η εικόνα αργά το βράδυ της Κυριακής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η εξής:
- Νίκη της Νέας Δημοκρατίας (απόδοση 1,05) με ποσοστό άνω του 25% (απόδοση 1,57). Η νίκη του ΠΑΣΟΚ δίνει απόδοση 7,50 (αναμένεται να μην ξεπεράσει το 18,5%), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με απόδοση 28 και 11% και το ΚΚΕ που «δίνει» 31 και αναμένεται να πιάσει το 10% το καλό. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν απόδοση 29 και προβλέπεται να κυμανθούν στο 9%, ενώ η νίκη της Δημοκρατικής Αριστεράς προσφέρει απόδοση 51 και αναμένεται να κυμανθεί λίγο κάτω από το 8,5%.
- Σύμφωνα με τα στοιχήματα, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής κυμαίνονται μεταξύ 6%-7%. Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή θεωρείται σίγουρη, εξ ου και η σχετική απόδοση είναι μόλις 1,27.
- Οριακά εντός της νέας Βουλής προβλέπουν οι bookies τον ΛΑΟΣ, ενώ θρίλερ θα εξελιχθεί με τους Οικολόγους Πράσινους και τη Δημοκρατική Συμμαχία. Εκτός Βουλής θέλουν τα στοιχήματα τη Δράση και την Κοινωνική Συμφωνία.
- ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν θα συγκεντρώσουν πάνω από 45% (απόδοση 1,5). Η πιο πιθανή διαφορά νίκης της Ν.Δ. είναι 6%-7%. Γενικά, η σύγκριση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές στοίχημα.
- Τα τρία αριστερά κόμματα θα συγκεντρώσουν πάνω από 26%.
- Συνολικά τα στοιχήματα «θέλουν» τη νέα Βουλή να απαρτίζεται από 8 ή 9 κόμματα.
- Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές είναι 74%, μεγαλύτερο κατά 4% από τις εκλογές του 2009.
- Νέος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς (2,5). Απόδοση 4,5 προσφέρει ο Λουκάς Παπαδήμος, διόλου ευκαταφρόνητο 7,05 ο Αλέξης Τσίπρας, 10 ο Δ. Αβραμόπουλος και 25 ο Ανδ. Λοβέρδος. Από τα αουτσάιντερ που «πληρώνουν», ο Κώστας Καραμανλής ως νέος πρωθυπουργός αποδίδει 50.
- Οσον αφορά τις μονοεδρικές, εκτιμάται ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις 7. Το κόμμα του κ. Σαμαρά θα έρθει πρώτο σε ψήφους και στις πέντε από τις επτά εκλογικές περιφέρειες της Πελοποννήσου.
Αξίζει να σημειωθεί φυσικά ότι όσο πλησιάζουμε στην ώρα των εκλογών, ο όγκος των στοιχημάτων μεγαλώνει, γεγονός που ενδέχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, πάντως, οι εταιρείες καλούν τους παίκτες να προσέλθουν στοιχηματίζοντας σε μία από τις άπειρες επιλογές, όπως η νίκη με χάντικαπ, το ακριβές ποσοστό που θα πάρει το κάθε κόμμα, το προβάδισμα νίκης, και εντέλει στην τύχη τους.