Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Έφτασαν στο Σύνταγμα οι πεζοπόροι ακτιβιστές

Μετά από πορεία σχεδόν 6 μηνών με αφετηρία τις Βρυξέλλες!!!
Με τυμπανοκρουσίες έφτασε χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα η πορεία που είχε ξεκινήσει από τη Νίκαια της Γαλλίας στις 9 Νοεμβρίου του 2011, με στόχο να
φτάσει με τα πόδια στην ελληνική πρωτεύουσα. Η πορεία πέρασε από τη Γενεύη, την Μπολόνια, τη Ρώμη, το Μπάρι και έπειτα στην Ηγουμενίτσα για να συνεχίσει από εκεί σε ελληνικό έδαφος και να φτάσει στο Σύνταγμα. 

«Ξεκινήσαμε γύρω στα 40 άτομα, στην πορεία γίναμε 100, για να φτάσουμε στην Αθήνα περίπου 25 άτομα», είπε στο ΑΜΠΕ ο 24χρονος Maxi από την Ιταλία, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία. «Περπατάγαμε περίπου 20 χλμ την ημέρα. Στα χιλιόμετρα που διανύσαμε στην Ελλάδα, βλέπαμε λυπημένα πρόσωπα, αλλά μετά όταν καταλαβαίνανε τι κάναμε φωτίζανε. Ήταν για όλους εμάς μια εμπειρία πολιτική, ανθρώπινη, κοινωνική. Μια πορεία ενάντια στα πολιτικά συστήματα της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ευρώπης», πρόσθεσε. «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς ένα άλλο σύστημα», τόνισε η Νίκη, που συμμετείχε και αυτή από την αρχή στην πορεία.

Τώρα με την άφιξη των διαδηλωτών θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις της «Αγοράς της Αθήνας. Η «Αγορά» είναι μια προσπάθεια δικτύωσης και σύνδεσης συνελεύσεων, συλλογικοτήτων και ατόμων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιδέα γεννήθηκε με την «Αγορά των Βρυξελλών», μία βδομάδα εκδηλώσεων στη βελγική πρωτεύουσα που κατέληξε στη μαζική, διεθνή ημέρα διαδήλωσης της 15ης Οκτωβρίου.

Οι στόχοι είναι απλοί. Η ανταλλαγή εμπειριών, σκέψεων και τρόπων δράσης. Η δημιουργία σχέσεων συνεργασίας και δικτύωσης, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Η γνωστοποίηση των υπαρχόντων εναλλακτικών εγχειρημάτων στο ευρύ κοινό, αλλά και η δημιουργία καινούριων. Η συνδιαμόρφωση κοινών στόχων. 

Παράλληλα, στις 2 Μαΐου, μια δεύτερη πορεία από Ευρωπαίους ακτιβιστές, ξεκίνησε από την Πάτρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, και θα καταλήξει στην Αθήνα στις 11 Μαΐου. 

Με αφορμή την άφιξη των δύο αυτών πορειών στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η «Αγορά της Αθήνας», από 5 έως 15 Μαΐου. Μια συνάντηση ατόμων, συλλογικοτήτων και εγχειρημάτων, με βασικές αρχές την ενότητα και τη συνδιαμόρφωση, τον σεβασμό και τη μη-βία. Θα αποτελέσει έναν χώρο ακομμάτιστο, με οριζόντια δομή και ανοιχτό στον καθένα, με απόψεις και θέσεις που θα προκύπτουν από την ενεργή συμμετοχή όλων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει σύμφωνα με το ΑΠΕ, συζητήσεις, διαβουλεύσεις, εργαστήρια, δράσεις, συναυλίες, και κορυφώνεται στο διάστημα 12- 15 Μαΐου, τριήμερο παγκόσμιων κινητοποιήσεων, με κεντρικό σημείο τη διαδήλωση στις 12 Μαΐου και τη συναυλία στις 15 Μαΐου, στο Σύνταγμα.


http://www.lifo.gr/