Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Απεργιακή λαίλαπα στην καρδιά του Πάσχα

Με μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση της προκήρυξης των εκλογών, ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα και μάλιστα εν μέσω έντονων
αντιδράσεων.

Με την ΠΝΟ, η οποία εμμένει στο συγκοινωνιακό μπλακ άουτ, τους οδηγούς των λεωφορείων των ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία τη Μεγάλη Πέμπτη, τους εργαστηριακούς γιατρούς που παγώνουν την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την αποπληρωμή οφειλών, και την ΠΟΕ-ΟΤΑ που κρατά κλειστούς τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ολοκληρώνεται ο απεργιακός χάρτης τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

Η «μάχη» του κάβου

Μετά το χθεσινό «ναυάγιο» κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης και τις καταγγελίες για υποκινούμενες απεργίες, η κυβέρνηση απειλεί με επιστράτευση, διαμηνύοντας ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, για τη μετακίνηση των ταξιδιωτών και τη μεταφορά των προϊόντων, ενώ την ίδια ώρα οι ναυτεργάτες εμμένουν στις αποφάσεις τους και εντός της ημέρας αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων, οι οποίες ήδη έχουν επιφέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα σε εμπόρους και επιχειρηματίες των νησιών.

Η προαναγγελία και μόνο της απεργίας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς πολλοί ταξιδιώτες έχουν ήδη μεταφέρει τα ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους σε άλλες ημέρες, ενώ υπάρχουν και ακυρώσεις σε ξενοδοχεία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος, σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ είπε ότι η απόφαση για την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών δεν έχει αλλάξει και ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναμένεται να συνεδριάσει μόνο αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό ή βελτιωμένο από πλευράς της κυβέρνησης.

«Η μόνη αντίδραση που έχουμε, είναι να αμυνθούμε μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων» είπε ο κ. Νταλακογιώργος, ενώ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και εμπορικών φορέων για την απεργία, απέδωσε την επιλογή του χρόνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές για τον Οίκο Ναύτου μέσα στις εορτές. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά είτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα στο Πάσχα» πρόσθεσε.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει στις 15.00 μετά το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας η ειδική επιτροπή, υπό τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, για την εφαρμογή και την εξειδίκευση του νέου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΠΝΟ.

Ο Γολγοθάς των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Οι πολίτες-ασφαλισμένοι καλούνται από σήμερα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού, εκτός από τα φάρμακα, θα πρέπει να πληρώνουν και τις εξετάσεις στα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό εργαστήρια.

Οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να «παγώσουν» την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την αποπληρωμή οφειλών. Παράλληλα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο, όπου στεγάζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Χειρόφρενο στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ

Μικρή ταλαιπωρία θα υποστούν χιλιάδες ταξιδιώτες, καθώς στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι οδηγοί των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, oι οποίοι μετά τους ναυτεργάτες επιλέγουν τη Μεγάλη Εβδομάδα για την απεργία τους.

Οι οδηγοί θα τραβήξουν χειρόφρενο, επί 24 ώρες, στα λεωφορεία τη Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στις χερσαίες μεταφορές, καθώς οι περισσότεροι είναι ιδιοκτήτες και οδηγοί των λεωφορείων, οπότε δεν θα προχωρήσουν σε απεργία. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν μόνον οι υπάλληλοι-οδηγοί των λεωφορείων. Ωστόσο, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη απεργία της ΠΝΟ θα προκληθεί συγκοινωνιακό μπλακ άουτ.

Οι οδηγοί πήραν την απόφαση αυτή καταγγέλλοντας απολύσεις και αντιδρώντας στην καταγγελία της συλλογικής τους σύμβασης από τους ιδιοκτήτες. Μάλιστα, την ημέρα της απεργίας οι οδηγοί ετοιμάζουν συγκεντρώσεις έξω από τους σταθμούς των ΚΤΕΛ.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) έχει καλέσει σε συνέντευξη Τύπου για το πρωί της Μ. Δευτέρας, ενώ έχει απευθύνει πρόσκληση στους εργοδότες να παραστούν και να εκθέσουν τις θέσεις τους, σε μία «ύστατη προσπάθεια από πλευράς των εργαζομένων για την αποφυγή μιας κρίσης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού».

Απεργία και της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Κλειστοί θα παραμείνουν από σήμερα, Μ. Δευτέρα, οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, καθώς οι εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας σε νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή των φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε Ανώνυμες Εταιρείες. 

Όπως σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «ουσιαστικά προαναγγέλλονται απολύσεις εργαζομένων στους Χ.Υ.Τ.Α. όλης της χώρας». Οι εργαζόμενοι στους Χ.Υ.Τ.Α. απείχαν από την εργασία τους το Σάββατο και την Κυριακή.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος


http://www.zougla.gr/