Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Η Οδύσσεια χωρίς Ιθάκη του νομοταγούς ιδιοκτήτη ακινήτων

Μας το έστειλε η Όλγα Χωμενίδη...  Ευχαριστούμε πολύ
Μέχρι τώρα είχε κάποια εισοδήματα. Τώρα νομίζει ότι έχει. Γιατί η ιδιοκτησία
στην Ελλάδα, αν είσαι και νομοταγής, είναι κατάρα..!

Σου λένε είσαι τυχερός στη ζωή που ο πατέρας σου, σου άφησε μια άλφα περιουσία. Τουτέστιν τρία διαμερίσματα από αντιπαροχή. Σπουδαίο πράγμα να είσαι εισοδηματίας !
Λες και συ δόξα τω θεώ !

Σου λένε είσαι τυχερός που έχεις είκοσι χρόνια τους ίδιους ενοικιαστές και δεν ψάχνεις κάθε λίγο και λιγάκι ! Ξέρεις τι πρόβλημα είναι αυτό !
Λες και συ δόξα τω θεώ !

Σου λένε είσαι τυχερός που τέτοιες εποχές μαύρης κρίσης έχεις εισοδήματα !
Λες και συ δόξα τω θεώ !

Κι έπειτα έρχεται η ώρα των μετρήσεων και των υπολογισμών.
Πόσα μπαίνουν και πόσα βγαίνουν.

Λες, μπα…, σίγουρα είσαι άτυχος, γιατί αν μέσα σε μια εικοσαετία είχες αλλάξει κάμποσες φορές ενοικιαστές , θα είχαν αλλάξει και τα ενοίκια κι άρα και τα έσοδα σου. Η που θα είχες πάρει τις αυξήσεις που λόγω μακροβιότητας και πολύ συνάφειας κοινή συναινέσει δεν πήρες πότε, ή θα είχες φτάσει τις κορυφές που άλλοι αντίστοιχοι ιδιοκτήτες είχαν πιάσει τόσα χρόνια πριν.

Λες , μπα.., σίγουρα είσαι άτυχος, γιατί νομίζεις ότι εξακολουθείς και σήμερα να έχεις εισοδήματα από την κληρονομιά εξ αντιπαροχής, μόνο που εσύ τα δήλωνες και τα δηλώνεις όλα, ακέραια και αληθή. Άρα, βγάλε πρώτα-πρώτα το 40% . Τώρα βγάλε και τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Βγάλε και το ΕΤΑΚ. Βγάλε και την έκτακτη εισφορά. Βγάλε και το χαράτσι της ΔΕΗ. Βγάλε και τις ζημιές λόγω παλαιότητας. Βγάλε και τις όποιες αποκαταστάσεις ζημιών της πολυκατοικίας αντιστοιχούν στις δικές σου ιδιοκτησίες.

Εξακολουθείς παρά ταύτα να λες δόξα τω θεώ ! Κι ας μοιάζουν πλέον τα έσοδα σου με επίδομα του ΟΑΕΔ...! και μάλιστα όχι κάθε μήνα ...! Αφού ό,τι εισπράττεις δεν αντιστοιχεί σε δώδεκα, αλλά σε δέκα και λιγότερους μήνες.
Σου λένε είσαι τυχερός, που έχεις κάτι που σε μια δύσκολη ώρα μπορείς να εκποιήσεις για να ζήσεις.
Λες δόξα τω θεώ κι αρχίζεις να ψάχνεις μήπως και πουλήσεις....
Λες, μπα…,  είσαι σίγουρα άτυχος, αφού σε τέτοια συγκυρία, δεν κουνιέται ούτε φύλλο..Όχι να πουληθεί διαμέρισμα κι ας είναι περασμένης νεότητας...
Είσαι τυχερός , λες όμως στο μεταξύ, που έχεις άριστες σχέσεις με τους ενοικιαστές σου είκοσι χρόνια! Ένα χρόνο τώρα τους έχεις ειδοποιήσει ότι θέλεις να πουλήσεις γιατί δεν βγαίνεις πια με τους αλλεπάλληλους φόρους κ έχουν δείξει αξιοθαύμαστη κατανόηση!
Λες δόξα τω θεώ !

Κι έπειτα , ένα χρόνο μετά, έρχονται και σου ζητάνε μείωση, γιατί όλα έχουν μειωθεί. Τους εξηγείς ότι αν μειώσεις δεν θα μπορέσεις να βγάλεις την εφορία. Το ξέρετε.. Έτσι κι αλλιώς τα  ενοίκια δεν είναι και δεν ήταν ουδέποτε υψηλά (550 ευρώ για  110 τετραγωνικά). Δεν το ξέρετε..;
Σου λένε ας μην τα δήλωνες ολόκληρα. Εσύ φαγώθηκες να είσαι νομοταγής...
Λες δόξα τω θεώ, γιατί τώρα αν είχα κάνει αυτό που έκαναν όλοι , θα είχα ένα σωρό τραβήγματα...

Σου λένε, θα σε πάμε στα δικαστήρια. Ο νόμος του μνημονίου μας δίνει τη δυνατότητα να κόψουμε 20% !

Λες , είναι δυνατόν μετά από είκοσι χρόνια να φτάνουμε σε τέτοια άκρα ; Δεν υπάρχει άλλη λύση ; Εν τοιαύτη περίπτωση τη λύση να  πηγαίνατε σε μικρότερο διαμέρισμα με μικρότερο αντίστοιχα ενοίκιο, την βλέπετε, αφού δύο ηλικιωμένοι συνταξιούχοι επιχειρηματίες είστε , σας χρειάζονται τρεις κρεβατοκάμαρες ;
Σου λένε , δεν θα μας κάνεις εσύ υποδείξεις ! Έχουν το νόμο μνημονίου με το μέρος τους! Έχουν και τα ΜΜΕ που πάντα στο πλευρό των στερεότυπων αδυνάτων βρίσκονται...!

Τώρα τι να πεις ; Είσαι τυχερός ; Είσαι άτυχος ; Η μήπως είσαι και ....κερατάς και δαρμένος ; Η μήπως καταραμένος και συ και η κληρονομιά σου, η εξ αντιπαροχής ;

ΥΓ. Ερχεται μαθαίνω και ειδικό τέλος ιδιοκατοίκησης ! Προφανώς γιατί τολμώ να μένω στο σπίτι μου…