Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Αργεντινή: Ο δικτάτορας Χ. Ρ. Βιντέλα, παραδέχεται για πρώτη φορά, τις δολοφονίες πολιτών επί χούντας


Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα μίλησε για πρώτη φορά εκτενώς για το καθεστώς του (1976-1983) και παραδέχθηκε ότι "επτά ή οκτώ χιλιάδες" άνθρωποι
δολοφονήθηκαν επί των ημερών του.
   Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επί δικτατορίας, της οποίας ηγείτο ο στρατηγός Βιντέλα τα πρώτα της χρόνια. Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων δεν βρέθηκαν ποτέ.
   Ο Βιντέλα, 86 ετών σήμερα, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν επί δικτατορίας και εκτίει πλέον την ποινή σε φυλακή.
   Σε ένα βιβλίο το οποίο αρχίζει να διατίθεται στα βιβλιοπωλεία σήμερα, ο Βιντέλα λέει ότι το καθεστώς του εξαφάνιζε τις σορούς των θυμάτων του για να αποφύγει τις διαμαρτυρίες εντός κι εκτός της χώρας της Νότιας Αμερικής.
   "Δεν υπήρχε καμιά άλλη λύση", είπε στον δημοσιογράφο Σεφερίνο Ρεάτο, ο οποίος έγραψε το βιβλίο. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου 20 ώρες από τον Οκτώβριο. Οι συνεντεύξεις έγιναν στη φυλακή.
   "Εμείς", είπε ο Βιντέλα αναφερόμενος στη στρατιωτική χούντα, "συμφωνήσαμε ότι αυτό ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί για να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον των ανατρεπτικών στοιχείων. . . αυτό χρειαζόταν να μην είναι ορατό, η κοινωνία να μην το αντιληφθεί. Χρειαζόταν να εξαλείψουμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούσαν ούτε να προσαχθούν σε δικαστήρια ούτε να εκτελεστούν (ανοικτά)", είπε ο Βιντέλα, σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου που δημοσίευσε η εφημερίδα La Nacion.
   Το βιβλίο του Ρεάτο φέρει τον τίτλο Disposición Final, la confesión de Videla sobre los desaparecidos (Τελική Κατάθεση: Η Ομολογία του Βιντέλα για τους Εξαφανισθέντες). Σε αυτό ο Βιντέλα ομολογεί μεταξύ άλλων ότι οι στρατιωτικοί που προέβησαν στο πραξικόπημα κατάρτιζαν λίστες προγραφών για τρεις μήνες πριν να καταλάβουν την εξουσία.