ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ Σ.Ο.Π.Π.
Το θέμα της παράνομης υλοτομίας ήταν ένα από αυτά που συζητήθηκαν κατά την τελευταία
συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την προετοιμασία για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς στην Πιερία. Είναι κάτι που έχει πολλές προεκτάσεις άλλωστε, ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση και ο βαρύς χειμώνας οδήγησε σε έξαρση του φαινομένου.Ειδικότερα, για το ζήτημα αυτό και την έκταση που έχει πάρει στο νομό μας, συζήτησαν ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Τσαϊρίδης και ο ομόλογός τους της Δασικής Υπηρεσίας Πιερίας, Γιώργος Μαυρίδης. Αυτό που απασχόλησε είναι το μέγεθος της αύξησης και το κατά πόσο είναι αντιμετωπίσιμο το φαινόμενο.
Όπως είπε ο κ. Τσαϊρίδης, ανοίγοντας το θέμα, είναι κάτι που υπάρχει και στους υπόλοιπους νομούς. Σημείωσε μάλιστα ότι του χρόνου θα είναι ακόμη περισσότερο καθώς αυξάνεται το πετρέλαιο και ρώτησε τον κ. Μαυρίδη πως σκοπεύει η υπηρεσία να το αντιμετωπίσει
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
«Η αντιμετώπιση υπήρχε έως πέρυσι. Ήταν μία πάγια πολιτική της δασικής υπηρεσίας τα καυσόξυλα που παρήγαγε από τα δάση, τα διέθετε στους πολίτες με πολύ χαμηλό τίμημα, πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής τους. Έτσι αποτρέπαμε και δεν αφήναμε κανένα επιχείρημα αυτού του τύπου, ότι είμαι φτωχός και δεν έχω λεφτά για να κόψει κάποιος ξύλα. Τους δίναμε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην καύσιμη ύλη σχεδόν δωρεάν και σε πολλές περιπτώσεις εντελώς δωρεάν.
Για φέτος, μας έχουν ενημερώσει ότι οι πιστώσεις αυτές που αφορούν τις υλοτομίες θα ελαχιστοποιηθούν. Προσανατολιζόμαστε σε άλλους τρόπους ώστε να συνεχίσουμε τη διάθεση των καυσόξυλων με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων θεσμών. Έχουμε κάποιες σκέψεις και θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε.
Όμως δάση και δασώδεις εκτάσεις έχουν στην κυριότητά τους εκτός από το δημόσιο και οι Δήμοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιζητούμε τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και λόγω ανάγκης αυτή η συνεργασία θα πρέπει να γενικευτεί».