Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Πρόγραμμα Αποκριάτικων εκδηλώσεων και κούλουμα στον Δ.Δίου-Ολύμπου.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές τού Δ.Δίου-Ολύμπου την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή τής αποκριάς, καθώς επίσης και την Καθαρή Δευτέρα. 
Τις εκδηλώσεις έχουν αναλάβει αποκλειστικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάθε περιοχής με τη συμμετοχή χορηγών και με
συμπαράσταση τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων. Λόγω οικονομικής κρίσης ο δήμος Δίου-Ολύμπου δεν έχει οικονομική συμμετοχή στις εκδηλώσεις, ωστόσο όπου ζητήθηκε η βοήθειά του, με οποιονδήποτε τρόπο, προσέφερε τη συμπαράστασή του.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/2
Στον Πλαταμώνα, στο Niko Paradise, στις 5.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί παιδικό πάρτι. 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/2
Στους Νέους Πόρους ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος θα πραγματοποιήσει χορό στο «ΜΑΡΑΜΠΟΥ». 
Επίσης, ο πολιτιστικός σύλλογος Σκοτίνας θα πραγματοποιήσει αποκριάτικο χορό στο οικογενειακό κέντρο «ΜΠΟΕΜ» στη Λεπτοκαρυά. 
Τέλος, στη Λεπτοκαρυά θα πραγματοποιηθεί ετήσιος χορός στο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΠΑΛΛΑΣ» στις 9.00 το βράδυ. 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ
Στο Λιτόχωρο θα γίνουν χοροί στις γειτονιές τής πόλης και στα κέδρα με τη συμμετοχή μιας εικοσαμελούς μπάντας δρόμου «Κρουστόφωνο». Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία στις 8.30 μ.μ. Όπως ανακοινώθηκε, οι εκδηλώσεις τού Λιτοχώρου γίνονται από τη δημοτική κοινότητα και τον πολιτιστικό όμιλο Λιτοχώρου υπό την αιγίδα τού δήμου. 
Στη Βροντού θα πραγματοποιηθεί παιδικό αποκριάτικο πάρτι στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή ξυλοπόδαρων και κλόουν. Το μουσικό μέρος έχει αναλάβει ορχήστρα που θα παρουσιάσει παραδοσιακή μουσική και τραγούδια. Θα προσφερθούν κρασί, λουκάνικα και άλλα εδέσματα. 
Στη Λεπτοκαρυά στις 7.00 μ.μ. θα γίνει το κάψιμο της Τσαγγάλας και θα προσφερθούν λουκάνικα, κρασί, άλλα εδέσματα και ποτά. Θα παίξει και θα τραγουδήσει ο γνωστός καλλιτέχνης Θύμιος Γκογκίδης. 
Στον Πλαταμώνα, στην παλιά πλατεία, στις 5.00 μ.μ. θα γίνει αποκριάτικη παρέλαση. Την ίδια μέρα στις 5.30 μ.μ. θα προσφερθεί διασκέδαση με την ομάδα θεάματος «Σκαμπέρ». Ακολουθούν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου ενώ στις 7.30 μ.μ. θα γίνει το κάψιμο του καρνάβαλου. 
Στον Ν.Παντελεήμονα θα παρουσιαστεί πρόγραμμα από χορευτικά συγκροτήματα που θα παίξουν παραδοσιακή μουσική και θα γίνει το κάψιμο της Τσαγγάλας. 
Τέλος, στη Σκοτίνα, στις 6.00 μ.μ. στην πλατεία, θα γίνει το κάψιμο της Τσαγγάλας. Η διασκέδαση περιλαμβάνει επίσης ζωντανή μουσική και χορευτικά από τον πολιτιστικό σύλλογο ενώ θα προσφερθεί και μπουφές. 

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Στο Λιτόχωρο τα κούλουμα θα γίνουν φέτος στο θεατράκι τού πάρκου στις 12.00 το μεσημέρι με τη συμμετοχή λαϊκών οργανοπαιχτών και με τα χορευτικά του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου. Θα προσφερθούν λαγάνα και νηστίσιμα εδέσματα, που αποτελούν δωρεά των επαγγελματιών τού Λιτοχώρου. Χαρταετούς οι Λιτοχωρίτες θα πετάξουν στο Ξηροκάμπι. Όπως προαναφέρθηκε, οι εκδηλώσεις τού Λιτοχώρου γίνονται από τη δημοτική κοινότητα και τον πολιτιστικό όμιλο Λιτοχώρου υπό την αιγίδα τού δήμου. 
Στην Καρίτσα, στις 11.00 π.μ. στην περιοχή τού Αγίου Βασιλείου, οι κάτοικοι της περιοχής θα γιορτάσουν τα κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα (αλλά όχι μόνο) και με παραδοσιακή μουσική. Η διοργάνωση γίνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο υπό την αιγίδα τού δήμου Δίου-Ολύμπου. 
Μια ξεχωριστή εκδήλωση θα γίνει στην Κονταριώτισσα και συγκεκριμένα στην «Παναγία την Κονταριώτισσα», την ιστορική εκκλησιά τής περιοχής. Θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα, θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια και θα γίνει το πέταγμα του αετού. 
Στον Πλαταμώνα, στις 11.00 π.μ. μπροστά στην εκκλησιά θα παρουσιαστούν τραγούδια αλλά και χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου. Θα προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα και θα γίνει διαγωνισμός χαρταετού. 
Στη Σκοτίνα, στην πλατεία, στις 11.00 π.μ. θα παρουσιαστεί πρόγραμμα παραδοσιακής αποκριάς και θα προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα. 
Στον Νέο Παντελεήμονα, θα γίνουν χορευτικές επιδείξεις από παιδικά τμήματα και θα προσφερθούν δωρεάν φασολάδα, σαρδέλα, ταραμάς, κρασί, τσίπουρο κλπ. 
Οι εκδηλώσεις τής Καθαρής Δευτέρας στη Λεπτοκαρυά και στους Νέους Πόρους θα έχουν και αποκριάτικο χρώμα. 
Συγκεκριμένα, στη Λεπτοκαρυά, στις 11.00 π.μ. θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα. Και στις 3.00 μ.μ. θα γίνει η αποκριάτικη παρέλαση αρμάτων. 
Τέλος, στους Νέους Πόρους, στις 11.00 το πρωί θα παρουσιαστεί πρόγραμμα με κλόουν και ταχυδακτυλουργούς ενώ θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα. Και στις 5.30 μ.μ. θα γίνει το κάψιμο του καρναβαλιού.




http://portalpierias.gr/