Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Κορυφώνεται η υποκρισία

Με μία ατελείωτη ονοματολογία που εκθέτει το σύνολο του Κοινοβουλίου και με μία επαίσχυντη στάση των θεσμών, η υπόθεση του βουλευτή με τις καταθέσεις ύψους ενός
εκατομμυρίου ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού, εξακολουθεί να είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών.

Η Αρχή καταπολέμησης της διακίνησης μαύρου χρήματος αρνήθηκε δια του στόματος του προέδρου της Αρχής, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, να αποκαλύψει το όνομα του ή της βουλευτή – καταθέτη με το «ακλόνητο» επιχείρημα της νομιμότητας της ενέργειας αυτής, νομιμότητα η οποία ποτέ άλλωστε δεν αμφισβητήθηκε. Η ηθική διάσταση της ενέργειας του ή της βουλευτή αμφισβητήθηκε πολιτικά.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των Πόθεν Έσχες των βουλευτών, Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος πρώτος και προ καιρού είχε αφήσει να εννοηθεί πώς «ερευνώνται τα Πόθεν Έσχες βουλευτών με κενά στην καταγραφή εισοδημάτων αλλά διότι υπάρχουν υποψίες ότι μετέφεραν κεφάλαια τους στο εξωτερικό», μιλώντας στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο zougla radio, «ανέβαλε» για την προσεχή Τρίτη, την ανακοίνωση για την τύχη και τα αποτελέσματα αυτής της «έρευνας» η οποία αφορά «τρεις με τέσσερεις βουλευτές», κατά τα λεγόμενα του ιδίου.

Στη Βουλή κορυφώθηκαν την Πέμπτη οι παρεμβάσεις βουλευτών, οι οποίοι πίεσαν για την αποκάλυψη του ονόματος του ή της βουλευτή αλλά ο πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος για άλλη μία φορά και με υποθέσεις εργασίας, όπως ο ίδιος είπε κατέληξε πώς η αποκάλυψη δεν μπορεί θεσμικά να προχωρήσει διότι η μεταφορά του χρηματικού ποσού από λογαριασμό εσωτερικού σε αντίστοιχο του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε νομίμως και άρα υπάρχει θεσμικό κώλυμα.

Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπ. Οικονομικών, Γιάννης Διώτης, διέταξε το ΣΔΟΕ να προσχωρήσει σε έρευνα στη βάση των δεδομένων που διαθέτει η Τράπεζα Ελλάδος για τον εντοπισμό του ή της βουλευτή στην επίσημη λίστα που συμπεριλαμβάνει όλους του Έλληνες πολίτες οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια μετέφεραν χρηματικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού. 

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό πάντως πως οι επίμαχος λογαριασμός ανήκει σε ζεύγος, ένα μέλος του οποίου είναι πολιτικός.

Στο μεταξύ η ονοματολογία κορυφώθηκε με εν δυνάμει «ενόχους» πληθώρα βουλευτών που ανήκουν στην Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ με αποτέλεσμα να ενισχύεται η σύγχυση και να αποδυναμώνεται η προσωπική ευθύνης του ενός βουλευτή με την καλλιέργεια της ιδέας ότι όλοι είναι ύποπτοι.

Ο εν λόγω ή εν λόγω βουλευτής προφανώς και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία αποδοχής της ευθύνης ελπίζοντας στην παγίως εκφραζόμενη θεσμική κάλυψη της βουλευτικής ανωνυμίας ενώ οι ηγεσίες των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως δε όσον αφορά την δεύτερη κάνουν λόγω αορίστως για «παιγνίδια που παίζονται στα ανώτερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης η ονοματολογία και οι θεωρίες συνομωσίας εντός Βουλής κάλυπταν ευρύτατο αριθμό βουλευτών, όλων των επαγγελματικών ομάδων και «φυλών» που συγκροτούν το σώμα του Κοινοβουλίου ενώ άρχισαν να ακούγονται και ονόματα γνωστών «τζακιών» του πολιτικού σκηνικού στα οποία συμπεριλαμβάνονται γνωστά αλλά όχι κραυγαλέα ονόματα πολιτικών οικογενειών. 

Ορισμένα από αυτά τυγχάνει (;) να έχουν καλές έως και αναβαθμισμένες σχέσεις με γνωστά ΜΜΕ που ελέγχουν την μαζική πληροφόρηση στη χώρα.




http://www.zougla.gr/politiki/article/korifonete-i-ipokrisia